ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
Φώτο: ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Έκκληση για άμεση παρέμβαση υπέρ των Κούρδων στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει ανησυχία για επιθέσεις κατά κουρδικών πληθυσμών στη Συρία και κάνει λόγο για κίνδυνο εθνοκάθαρσης. Ζητά άμεση παρέμβαση της ΕΕ, ακόμη και κυρώσεις, και καθαρή θέση της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έντονη ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, όπου ο στρατός της Δαμασκού, υπό την ηγεσία του μεταβατικού προέδρου Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, πραγματοποιεί επιθέσεις κατά των κουρδικών πληθυσμών, παραβιάζοντας τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός.

Όπως επισημαίνεται, μετά τις σφαγές και διώξεις εναντίον χριστιανών, Αλαουιτών και Δρούζων, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ως στόχο τους Κούρδους της Συρίας, οδηγώντας σε μαζικούς εκτοπισμούς από το Αφρίν και το Χαλέπι. Τις τελευταίες ημέρες, οι επιθέσεις επεκτάθηκαν στην περιοχή του Κομπάνι, με τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης να παραμένει υψηλός για τους κουρδικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει αδρανής απέναντι στο ενδεχόμενο γενοκτονίας των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα κατά του ISIS. Παράλληλα, επισημαίνεται πως τα γεωπολιτικά συμφέροντα, κυρίως από ΗΠΑ και Τουρκία, έχουν οδηγήσει σε εγκατάλειψη αυτών των πληθυσμών.

Το κόμμα εκφράζει τη σταθερή υποστήριξή του στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης και πολιτικής εκπροσώπησης των Κούρδων της Συρίας. Επίσης, ζητά την εγκαθίδρυση Κράτους Δικαίου με δημοκρατικές διαδικασίες και προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής, πολυπολιτισμικής και ομοσπονδιακής Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλείται η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, να παρέμβει άμεσα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, ώστε να αποτραπεί μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή σε βάρος των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων στη Συρία.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Τονίζεται η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών και όχι σιωπηρή συναίνεση, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη να υψώσει τη φωνή του ενάντια στον σκοταδισμό και τη βαρβαρότητα, προασπίζοντας τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αλμπανέζι: Δεν θα δοθεί βοήθεια σε 34 συγγενείς μελών ΙΚ στη Συρία

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε πως η Αυστραλία δεν θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό πολιτών της από καταυλισμό στη Συρία και υπογράμμισε ότι όσοι επιστρέψουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.
Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Γ. Στουρνάρας ενώνει, γιατί ναυάγησε η πώληση του Cairo 3 και ο Δένδιας

Ο Γ. Στουρνάρας ενώνει το ΣΥΡΙΖΑ, το ναυάγιο της πώλησης του Cairo μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η αυτοκριτική του Πρωθυπουργού για τα λάθη που έχουν γίνει και ο ανασχηματισμός και οι εφοπλιστές που άλλαξαν τη ρότα της QnR.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: «Εθνικό απολυτήριο με διαχρονική ισχύ» και πρόσκληση σε διάλογο

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε τη σημασία εθνικού απολυτηρίου με κοινωνική αποδοχή, καλεί σε διάλογο χωρίς προσχηματικές αιτιάσεις και διαβεβαιώνει για σοβαρό, θεσμικό και διαφανή Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν 34 Αυστραλούς από τον καταυλισμό Ροτζ

Κουρδικές δυνάμεις στη Συρία απελευθέρωσαν 34 Αυστραλούς από καταυλισμό στον οποίο φιλοξενούνται οικογένειες υπόπτων του Ισλαμικού Κράτους και θα μεταφερθούν στην Αυστραλία μέσω Δαμασκού, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Ροτζ.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο επαινεί τη «διαδρομή» της Συρίας παρά τα εμπόδια

Ο Μάρκο Ρούμπιο επαίνεσε τη βελτίωση στη Συρία παρά τις δυσκολίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας Κούρδων-συριακών αρχών και άλλων συμφωνιών με μειονότητες, σε δηλώσεις του στη Μπρατισλάβα.