ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
Φωτο: Dimitris Peristeris / SOOC

Τσικλιάς: Πρόσκληση σε προοδευτική σύμπραξη και κριτική στην κυβέρνηση

Ο Φοίβος Τσικλιάς ζητά σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για αγροτική πολιτική και κενά στην εκπαίδευση, ενώ σχολιάζει τις εξελίξεις μετά την κίνηση Τσίπρα.

Σημαντικά σημεία από τη συνέντευξη του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φοίβου Τσικλιά, στο Ράδιο Ενημέρωση 92,2 FM, παρουσιάστηκαν στις 12 Νοεμβρίου.

Ο κ. Τσικλιάς έθεσε θέμα διαλόγου με τις προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο τη συγκρότηση κοινού μετώπου και ενιαίου εκλογικού ψηφοδελτίου.

 Όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, επιδιώκοντας τη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου.

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσικλιάς άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στους αγρότες. Επισήμανε ότι, ενώ ο Πρωθυπουργός δεν συνάντησε τους αγρότες για να ακούσει τα προβλήματά τους, ανακοίνωσε στην Κομοτηνή την αύξηση κατά 50% του ορίου επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο ως "πυροτέχνημα", υποστηρίζοντας ότι ωφελεί περιορισμένο αριθμό παραγωγών.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, η οποία προβλέπει την πλήρη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες ως επιχειρηματικό πόρο, με μόνιμο και καθολικό χαρακτήρα για όλους τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. 

Κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, αν πραγματικά επιθυμεί να στηρίξει τον κλάδο.

Σχετικά με τα κενά στα σχολεία και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ο κ. Τσικλιάς ανέφερε ότι στη Γ' φάση προσλήψεων παραμένουν 122 κενά σε φιλολογικά μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά, οδηγώντας σε περισσότερες από 2.800 χαμένες ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως.

Επισήμανε ότι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχουν μαθητές που μέχρι και τον Νοέμβριο δεν έχουν διδαχθεί βασικά μαθήματα.

 Κατηγόρησε το Υπουργείο Παιδείας για πρακτικές εξοικονόμησης πόρων μέσω εσωτερικών ανακατατάξεων, υπερωριών και συγχωνεύσεων τμημάτων, οι οποίες, όπως σημείωσε, υποβαθμίζουν το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τόνισε ότι αγαθά όπως η Παιδεία, η Υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και η ασφάλεια των πολιτών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λογικές κόστους-οφέλους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες και επαρκείς προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως η παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα έχει δημιουργήσει νέες εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και πρωτοβουλία του προέδρου Σωκράτη Φάμελλου, παραμένει προσηλωμένος στη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, επιδιώκοντας ευρύ διάλογο όχι μόνο με κόμματα και συλλογικότητες, αλλά και με πολίτες που έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Υποκρισία» της κυβέρνησης για αγρότες και συμφωνία MERCOSUR

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι ενώ μιλά για διάλογο με τους αγρότες στην Ελλάδα, στηρίζει στο Ευρωκοινοβούλιο τη συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR, που –όπως τονίζει– απειλεί μικρούς παραγωγούς, τρόφιμα και περιβάλλον.
Ράνια Σβίγκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγκου: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες αντί να επιλέξει τον διάλογο

Η Ράνια Σβίγκου κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό και καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, τονίζοντας ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής απειλεί την επιβίωση του αγροτικού κόσμου.
Νίκος Παππάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε περικοπές και λιτότητα

Ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αποφεύγοντας τη φορολόγηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο και οδηγεί σε εκτεταμένες περικοπές σε Παιδεία, Υγεία, Γεωργία και Πολιτισμό, ενώ αξιοποιεί ανεπαρκώς τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Κεντρική ομιλήτρια βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νοτοπούλου: Αποσπασματικά και αναποτελεσματικά τα μέτρα για τη στέγαση

Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου ασκεί κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στέγαση, κάνοντας λόγο για αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν αντιμετωπίζουν την κρίση και ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα.
Νίκος Παππάς, ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: «Αγροτικό μνημόνιο» οι περικοπές και ανεπαρκής ρύθμιση για ελβετικό

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις περικοπές στον αγροτικό προϋπολογισμό και τη ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο άσκησε ο Νίκος Παππάς στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «αγροτικό μνημόνιο» και ανεπαρκή προστασία των δανειοληπτών.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτικές ενισχύσεις

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή, κάνοντας λόγο για έλλειψη διαφάνειας, καθυστερήσεις στις ενισχύσεις και υποβάθμιση του αγροτικού τομέα.