ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε ερώτηση στη ΔΕΘ, με φόντο μπλε τοίχο.

Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια στους Αιγύπτιους για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ-Σίσι και τον λαό της Αιγύπτου για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου για τον πολιτισμό και τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, καθώς και προς τον αιγυπτιακό λαό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου. Σύμφωνα με δήλωσή του, το έργο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, που τιμά τη διαχρονική κληρονομιά του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δεν είναι απλώς ένας χώρος διατήρησης της ιστορίας, αλλά ένας θεσμός που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Όπως ανέφερε, "αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, όταν καλλιεργείται και διαδίδεται, γίνεται μια παγκόσμια δύναμη διαλόγου, κατανόησης και ειρήνης".

Επισήμανε ακόμη τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο, δύο χώρες με μακραίωνη πολιτιστική παράδοση στη Μεσόγειο. Οι σχέσεις αυτές, όπως σημείωσε, έχουν τις ρίζες τους στην ιστορική ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων μεταξύ της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των βάσεων του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σήμερα, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών εκτείνεται πέραν της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, περιλαμβάνοντας ένα κοινό όραμα για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η ανθεκτικότητα αυτής της συμμαχίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αντλεί δύναμη από την κοινή ιστορία και πίστη σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα εγκαίνια του Μουσείου αποτελούν όχι μόνο εθνικό ορόσημο για την Αίγυπτο, αλλά και μια γιορτή για όλους όσοι πιστεύουν στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπογράμμισε ότι οι θησαυροί του παρελθόντος λειτουργούν ως πηγή σοφίας και δημιουργικότητας για το μέλλον.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο μάθησης, έμπνευσης και διαλόγου, συνεχίζοντας να εμπνέει τις επόμενες γενιές με το μεγαλείο του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλαντα στο Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης υποδέχεται την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου

Την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου, η οποία θα ψάλει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στις 11:00 το πρωί.
Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Σίσι εγκαινιάζει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου εγκαινίασε με λαμπρότητα το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο παρουσία διεθνών ηγετών, τονίζοντας τη σημασία του για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την επίτευξη ενός μεγάλου ονείρου.
Πιανίστρια σε συναυλία
ΔΙΕΘΝΗ

Jazz σύνολο ακυρώνει εμφανίσεις στο Κέντρο Κένεντι μετά τη μετονομασία

Το τζαζ συγκρότημα Cookers ακύρωσε τις πρωτοχρονιάτικες εμφανίσεις του στο Κέντρο Κένεντι, διαμαρτυρόμενο για τη μετονομασία σε «Κέντρο Τραμπ-Κένεντι». Το ίδρυμα δεν σχολίασε την απόφαση του συγκροτήματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Ανοιχτοί στο διάλογο, όχι στο παράλογο» για τα αιτήματα αγροτών

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανασκόπησε την εβδομάδα με έμφαση στον Προϋπολογισμό 2026, τις αυξήσεις και μειώσεις φόρων, την προπληρωμή συντάξεων και έξι νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό, στοχεύοντας στην ουσιαστική στήριξη πολιτών και οικονομίας.
Στοίβα βιβλίων
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στίβεν Φράι ηγείται εκστρατείας για την αγάπη της ανάγνωσης στη Βρετανία

Το Φεστιβάλ Hay, με επικεφαλής τον Στίβεν Φράι, εγκαινιάζει την εκστρατεία «Pleasure List» στο πλαίσιο του National Year of Reading 2026, με στόχο να προσελκύσει νέους αναγνώστες και να αναστρέψει τη μείωση της φιλαναγνωσίας στη Βρετανία.