Αναμενόμενες χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ύφεση τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη το 2021.
Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6 ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η πατρίδα μας πλήττεται διπλά λόγω της ναυτιλίας και του τουρισμού ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια αλλά κρατά δυνάμεις για ένα δεύτερο πιθανό χτύπημα του ιού το φθινόπωρο. «Υπάρχουν 7-8 κλάδοι που πλήττονται περισσότερο και εκεί κοιτάμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές -ιδιαίτερα οι αερομεταφορές- η βιομηχανία -ιδιαίτερα η βαριά βιομηχανία και η ενεργοβόρος βιομηχανία- ο ενεργειακός κλάδος αργότερα, λόγω της μείωσης κατανάλωσης και ίσως της μείωσης πληρωμών», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για την ενέργεια ανέφερε ειδικότερα ότι υπάρχει αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, αλλά και μεγάλη μείωση κατανάλωσης στη βιομηχανία και στο εμπόριο και πρόσθεσε: «Στις πληρωμές είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα. Έχουμε από τη ΔΕΗ εικόνα, μεσοσταθμικής μείωσης 20%, στα χρήματα που εισπράττει. Αυτό είναι ανησυχητικό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή». Υπογράμμισε δε πως δεν είναι λύση η παύση πληρωμών, διότι «ούτε η ΔΕΗ, ούτε οι ιδιώτες πάροχοι μπορούν να αντέξουν μία τέτοια πολιτική καθώς έχουν εργαζόμενους, μισθοδοσία, αγοράζουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συντηρούν μηχανήματα. Έχουν έξοδα τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με αέρα κοπανιστό. 'Αρα βεβαίως κοιτάζουμε με το ένα μάτι την κοινωνία και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορωνοϊού, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να κοιτάξουμε το ίδιο το σύστημα της ενέργειας το οποίο αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η οικονομία, αλλά και τα νοσοκομεία». Όπως διαβεβαίωσε, «δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος ενέργειας ούτε και θα υπάρξει, γιατί ακριβώς προχωρούμε προσεκτικά και δεν ακούμε προτροπές για χειροκροτήματα της στιγμής».
Τέλος για το μνημόνιο με το ΤΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τόνισε πως για να μην μπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες και η οικοδομική δραστηριότητα δεν θα πάμε για έναν χρόνο περίπου στην ενεργειακή κλάση Α, ενώ ανήγγειλε πως στο πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν αρκετές διατάξεις που από πολλές και διαφορετικές πλευρές (μεταφορά του συντελεστή δόμησης, παρεμβάσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ρυθμίσεις για επιμέρους πολεοδομικά ζητήματα) θα δίνουν μια ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο».