ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Panteliadis-Aristotelis

Ο Μητσοτάκης στη Γαλλία, οι παρεμβάσεις στην αγορά, σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές

Τι υπογραμμίζει ο Αρ. Παντελιάδης για τις παράλληλες εισαγωγές, τρώγοντας τη σκόνη της Ρουμανίας στους έξυπνους μετρητές, έρχονται (;) έξι επιπλέον Rafale, ο διοικητής της ΤτΕ έγινε... παππούς, η αντίδραση στις παρεμβάσεις στην αγορά και οι έλεγχοι στην Πληροφορική.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν πάψει να συνάπτουν συμβάσεις συνεργασίας με πολυεθνικές που να περιλαμβάνουν ρήτρες με τις οποίες παρεμποδίζονται οι παράλληλες εισαγωγές. Αυτό διευκρινίζει ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της METRO, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του BD. Αναγνωρίζει ότι ο όγκος των παράλληλων εισαγωγών ταχυκίνητων προϊόντων στην ελληνική αγορά είναι μικρός, αλλά τονίζει ότι αυτό συνδέεται με πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχει η ανάγκη να τοποθετούνται στα εισαγόμενα προϊόντα ελληνικές ετικέτες για την παροχή των απαραίτητων, σύμφωνα με τον νόμο, πληροφοριών για τον καταναλωτή. Επιπλέον, συχνά τα προϊόντα που εισάγονται από χώρες με χαμηλές τιμές, όπως η Βουλγαρία, μπορεί να είναι χαμηλότερης ποιότητας από τα ελληνικά, ή αυτό να πιστεύουν οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα να χαλάει η εικόνα των σούπερ μάρκετ που τα τοποθετούν στα ράφια τους. Ανεξάρτητα από τις παράλληλες εισαγωγές, ο κ. Παντελιάδης πιστεύει ότι πλέον τα σούπερ μάρκετ διαπραγματεύονται με τις πολυεθνικές από ισότιμη θέση και επιτυγχάνουν ικανοποιητικές τελικές τιμές. Έτσι, το καλάθι ενός ελληνικού νοικοκυριού είναι φθηνότερο από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία), όπως έδειξε νέα έρευνα Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

-- Σημειώνουμε ότι η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος έκλεισε στις 15 Μαΐου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της και, όπως επισημαίνει ο κ. Παντελιάδης, ο αριθμός των αλυσίδων που έχουν γίνει μέλη φτάνει πλέον τις 17. Η Ένωση έχει επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης και συζητά τα μέτρα που λαμβάνονται. Δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα, τονίζει ο κ. Παντελιάδης, όμως είναι θετικό ότι γίνονται διαβουλεύσεις που βοηθούν ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι εφαρμόσιμα, χωρίς να χρειάζονται κάθε φορά αλλεπάλληλες διευκρινίσεις και αλλαγές.


Κοιτώντας τη Ρουμανία με τα κιάλια

Το αλιεύσαμε από την παρουσίαση της ΔΕΗ και μας έπιασε θλίψη. Ενώ η διείσδυση των «έξυπνων» μετρητών στη Ρουμανία αγγίζει το 48%, στην Ελλάδα είναι μόλις στο 11%. Η εικόνα αυτή φαίνεται ότι δικαιώνει όσους φωνάζουν ότι όχι μόνο έχουμε χάσει κάθε επαφή με τις προηγμένες χώρες, αλλά χάνουμε το τρένο και σε σχέση με γειτονικές χώρες και χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, τις οποίες ωστόσο εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε με μια ψευδαίσθηση υπεροχής. Σημειώνεται ότι η πρώτη προσπάθεια για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών στην Ελλάδα άρχισε το 2016 με την προκήρυξη πιλοτικού διαγωνισμού, ο οποίος όμως ακυρώθηκε. Ο νέος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε το 2022 έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω των ενστάσεων από τους «κομμένους» υποψήφιους. Συνεχίζουν τέσσερα σχήματα και ελπίζουμε σύντομα να βγει λευκός καπνός. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων» μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης, που θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ρολόγια της ΔΕΗ. Το κόστος για τον ΔΕΔΔΗΕ θα ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ.

-- Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών ανέδειξε το έλλειμμα στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας δυστυχώς είναι ουραγός στη σωρευτική ανάπτυξη. «Το 1975 το ΑΕΠ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν σχετικά κοντά, με 140 δισ. για εμάς και 170 δισ. για την Τουρκία. Σήμερα εμείς είμαστε κοντά στα 200 δισ. και η Τουρκία είναι πάνω από τα 800 δισ. Νομίζω αυτό αποτελεί τροφή για σκέψη, πέρα από την οικονομική πολιτική και τη στρατηγική που χαράζει η χώρα», τόνισε ο κ. Καραβίας.


Στη Γαλλία ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τη Γαλλία θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεσμένος του Εμανουέλ Μακρόν για την 80ή επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας. Πριν τις εορταστικές εκδηλώσεις, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στα ναυπηγεία του Λοριέν, όπου ναυπηγούνται οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποψιάζονται ότι στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο ίσως συζητηθεί η προοπτική για τέταρτη φρεγάτα Belharra και επιπλέον έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

-- Με την ευκαιρία, να σας μεταφέρουμε ότι η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προσκαλέσει και τη Ρωσία στην τελετή για την επέτειο της Απόβασης προκάλεσε την εντονότατη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.


Οι παρεμβάσεις στην αγορά

Άκρως ενδιαφέρουσα και με απρόσμενη κατάληξη ήταν μια συζήτηση που έγινε χθες στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Στο πάνελ ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γιάννης Γιώτης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας. Στη συζήτηση έγινε σαφής η αρνητική αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου στα «βαριά» μέτρα παρέμβασης στην αγορά, που ήταν έκτακτα μεν αλλά ήδη κρατούν πολλά χρόνια -το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, για παράδειγμα, επιβλήθηκε πρώτη φορά το 2020 λόγω πανδημίας και διατηρείται σήμερα. Στον υπουργό ετέθη το ερώτημα πώς μπορεί ο ίδιος, ενώ είναι γνωστός για τις φιλελεύθερες αντιλήψεις του, να συναινεί σε μέτρα παρέμβασης στην αγορά. Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα είναι έκτακτα και πρόκειται να αποσυρθούν. Η επόμενη ερώτηση, βέβαια, αφορούσε το πότε ακριβώς θα αποσυρθούν τα μέτρα και ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά. Στη συνέχεια, ο κ. Γιώτης έκανε ένα σχόλιο που προκάλεσε αμηχανία στο πάνελ: «Προτιμώ να συνομιλώ μαζί σας», είπε στον Κωστή Χατζηδάκη, «παρά με τον υπουργό Ανάπτυξης». Προφανώς, δεν εννοούσε ότι αυτό είναι μια επιλογή ενός προσώπου αντί ενός άλλου, αλλά ότι για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι καλύτερα να συνομιλεί με φιλελεύθερους πολιτικούς.

-- Πάντως, όσα προβλήματα επικοινωνίας και αν αφήνεται από την πλευρά του ΣΕΒΤ να εννοηθεί ότι υπάρχουν με τον Κώστα Σκρέκα, ο υπουργός Ανάπτυξης θα μειώσει τον συντελεστή υπολογισμού προστίμων από 2% σε 1% του τζίρου, ενώ καταργεί και το ανώτατο όριο των 30 ημερών για τις προσφορές.


Οι έλεγχοι σε διαγωνισμούς

Για το μεγάλο θέμα, που συζητείται στον χώρο της Πληροφορικής πολύ το τελευταίο διάστημα, τους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε αρκετούς διαγωνισμούς για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο επικεφαλής της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Στ. Ασθενίδης σημείωσε χθες ότι, ως τώρα τουλάχιστον, η ΚτΠ δεν έχει δεχτεί κάποια όχληση. Όπως είπε, η ΚτΠ έχει συνεργαστεί με περίπου 65 αναδόχους και συνολικά με σχεδόν 120 εταιρείες για τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αρκετός κόσμος στις εταιρείες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έργα που περιμένουν να μπουν σε σειρά. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, τόνισε ότι οι έλεγχοι είναι καλοδεχούμενοι καθώς έτσι διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της αγοράς.


Παππούς ο Διοικητής της ΤτΕ

Ξεχωριστή ήταν η χθεσινή ημέρα για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της ΤτΕ απέκτησε το πρώτο του εγγόνι, ένα πανέμορφο αγοράκι, προσθήκη που τον καθιστά και με τη βούλα... παππού! Να είναι καλότυχο και ευτυχισμένο! 


Οι «κακές» τράπεζες

Αν υπάρχει συναίνεση για κάτι στη χώρα είναι για την προβληματική λειτουργία των τραπεζών. Αριστεροί και δεξιοί, πολιτευτές και υπουργοί (αξέχαστα έχουν μείνει τα μπινιλίκια του κ. Σταϊκούρα) δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για τις τράπεζες, οπότε μάλλον αναμενόμενη είναι η πρωτιά των τραπεζών στην έρευνα της διαΝΕΟσις (σε συνεργασία με τη Metron Analysis) για το τι θεωρούν «καλό» και τι «κακό» οι πολίτες για συγκεκριμένες λέξεις ή κλάδους. Τις περισσότερες αρνητικές απαντήσεις λαμβάνουν οι τράπεζες, με το 64,1% να δηλώνει ότι «αντιπροσωπεύουν κάτι κακό». Στους «κακούς» και οι αποκρατικοποιήσεις (50,3%) αλλά και ο συνδικαλισμός (48,3%). Όσο γι’ αυτά που μας κάνουν «καλό» στην κορυφή βρίσκεται η αξιολόγηση (88,9%) και η ανταγωνιστικότητα (82,7%).  

-- Τώρα το πως συμβιβάζονται να είναι κακό οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά καλό η ανταγωνιστικότητα είναι ένα μικρό μυστήριο. Όπως μυστήριο είναι το ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αξιολόγηση του Δημοσίου παρά το γεγονός ότι έχει την κοινωνία μαζί της.


Το τέλος 10% της συνδρομητικής

Την πίεση στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το τέλος του 10% που έχει επανέλθει στους πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης από πέρυσι. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης, το υπουργείο έχει αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών όπου και ζητείται η κατάργηση του τέλους του 10% και περιμένουν τις τελικές αποφάσεις. Παράλληλα ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των ελληνικών πλατφορμών streaming, καθώς οι ξένοι κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας δεν πληρώνουν φόρο.


Το στοιχειωμένο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Με αρκετή επικοινωνιακή ορμή προσπάθησε να παρουσιάσει χθες το έργο της η ηγεσία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όμως στο βίντεο που προβλήθηκε χθες σε σχετική εκδήλωση στάθηκε αρκετά άτυχη. Το βίντεο άρχιζε με το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που αποτελεί το «στοιχειωμένο» ψηφιακό έργο της χώρας. Έχουν περάσει 12 χρόνια από όταν πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για το έργο που θα σηματοδοτούσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, αλλά ως τώρα δεν έχει προχωρήσει και επειδή πέρασαν πολλά χρόνια είναι αναγκαία η τεχνική επικαιροποίησή του.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο «χώσιμο» σε Lamda, επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο και η ΓΣ της ΔΕΗ

Δεν πείθει τους ξένους το στόρι του Οδ. Αθανασίου για το Ελληνικό, η επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο στο συνέδριο της Morgan Stanley με παρουσία Κ. Μητσοτάκη, η αναφορά Στουρνάρα στον Μαρξ και η συνέλευση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φάντασμα των υποκλοπών, το μπούλινγκ Κικίλια, η Intralot και ο Σ. Κόκκαλης

Νέες απειλές στην κυβέρνηση από την επαναφορά των υποκλοπών στο προσκήνιο, πώς ο Β. Κικίλιας έκανε μπούλινγκ στον Μπ. Παπαδημητρίου, τα σφάλματα του Σ. Κόκκαλη με Intralot και γιατί ανησυχούν Ήρων και Φυσικό Αέριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη, οι εκμυστηρεύσεις Μυτιληναίου και η ανάρτηση Χατζηδάκη

Τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού στην ικανοποίηση αιτημάτων των ψηφοφόρων, το ταξίδι Σκρέκα που δεν έγινε, τι είπε ο Ευ. Μυτιληναίος για τον δείκτη MSCI και τον Τζ. Ντάιμον, και η θαρραλέα παρέμβαση του Κ. Χατζηδάκη για την έμφυλη βία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι τρέχει με τη μετοχή της ΔΕΗ, το ξεχασμένο Σχέδιο Μάρσαλ και ένα μικρό κουίζ

Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στο ιστορικά αδικημένο αμερικανικό σχέδιο βοήθειας, οι επίμονοι πωλητές στη ΔΕΗ, η αμήχανη κατάσταση σε επενδυτικό όμιλο που έχει αποκτήσει πολλές συμμετοχές στην Ελλάδα και το ομόλογο της Lamda Develpment.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η χλιαρή αντίδραση στην υπερκάλυψη ρεκόρ, η Attica και το ultracar αλά ελληνικά

Γιατί η μετοχή της ΔΕΗ δεν συγκινήθηκε από την υπερκάλυψη ρεκόρ, η συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη, το Δ.Σ. της Attica αποφασίζει τους όρους της ΑΜΚ, το ερωτηματικό της ιδιωτικής συμμετοχής και τα ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για το ελληνικό ultracar.