ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:24
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άγιον Όρος
Φωτογραφία Γραφείο Πρωθυπουργού, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άγιον Όρος

Μητσοτάκης από Άγιο Όρος: Στήριξη 100 εκατ. ευρώ έως το 2030

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για έργα 100 εκατ. ευρώ έως το 2030 στο Άγιο Όρος, το οποίο χαρακτήρισε ως κέντρο πνευματικής προσφοράς και συλλογικής ελπίδας.

Ως «φωτισμένο κέντρο πνευματικής προσφοράς» που λειτουργεί ως πυξίδα σε έναν κόσμο που συχνά χάνει τον προσανατολισμό του, χαρακτήρισε το Άγιο Όρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη διαχρονική σημασία της μοναστικής πολιτείας, επισημαίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να συμβάλει έμπρακτα στη διατήρηση και ενίσχυση της πνευματικής και πολιτιστικής της παρακαταθήκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ένα ευρύ σχέδιο παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

 Όπως ανέφερε, τα έργα αυτά θα αφορούν τη συντήρηση των μονών, την αποκατάσταση ζημιών από τον πρόσφατο σεισμό, την προστασία των κειμηλίων, αλλά και παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη της μοναδικής φύσης της Αθωνικής πολιτείας, καθώς και την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων προσκυνητών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

«Η παρουσία μου εδώ δηλώνει την έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί αρωγός στη διαχρονική πορεία του Αγίου Όρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το Περιβόλι της Παναγίας είναι διαχρονικά για τον ελληνικό λαό τόπος «γαλήνης, περισυλλογής και ανάτασης», αλλά ταυτόχρονα και πηγή «συλλογικής ελπίδας»

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην πνευματική ακτινοβολία του Άθωνα, τονίζοντας ότι «η φωνή του αναστοχασμού ηχεί πιο δυνατά από κάθε άλλη στις ταραγμένες μέρες μας».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι, πέραν των αναπτυξιακών έργων, θα συζητήσει με την Ιερά Κοινότητα και θέματα που αφορούν την ασφάλεια της περιοχής και τις προκλήσεις της εποχής. 

Ειδική αναφορά έκανε στη διαχρονική σχέση του με το Άγιο Όρος, λέγοντας ότι έχει επισκεφθεί την Αθωνική πολιτεία ως πολίτης, ως αρχηγός κόμματος και τώρα ως πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας, όπως και σε όλους τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής και της Μέσης Ανατολής που δοκιμάζονται», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρωτεπιστάτης Αβραάμ ευχήθηκε στην κυβέρνηση φώτιση από την Παναγία στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος και πνευματικής αναγέννησης της πατρίδας. 

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο, παρουσία ηγουμένων και αντιπροσώπων των 20 μονών του Αγίου Όρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Κέμι Μπάντενοχ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Κέμι Μπάντενοχ, όπου συζήτησαν για την ενέργεια, τη μετανάστευση, τις ελληνοβρετανικές σχέσεις και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Μπάντενοχ συνεχάρη την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Γιατί ο πρωθυπουργός αποφεύγει να ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επέκρινε τον πρωθυπουργό για ωραιοποίηση της κατάστασης με την Τουρκία και τον κάλεσε να εξηγήσει γιατί δεν θέτει θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Ο Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση εντιμότητας και διαφθοράς

Η ΕΛΑΣ σχολιάζει τις δηλώσεις Μαρινάκη, χαρακτηρίζοντας τες ως απόδειξη «πανικού» και «έλλειψης αυτοπεποίθησης» από τον πρωθυπουργό ενόψει της παρουσίασης του προγράμματος Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στις 2 Σεπτεμβρίου.
Σημαία της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα οδηγεί στην ηλεκτρική διασύνδεση, λέει η πρόεδρος της κυπριακής βουλής

Η Αννίτα Δημητρίου εξήρε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και τον γεωπολιτικό ρόλο των δύο χωρών.
Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης συγχαίρει τον Πετρούνια για το χάλκινο μετάλλιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγχάρηκε μέσω ανάρτησης τον Λευτέρη Πετρούνια για το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ζάγκρεμπ, εκφράζοντας την περηφάνια του για την επιτυχία του Έλληνα αθλητή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχές Μητσοτάκη στη Μαντόνα και πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε στη Μαντόνα για τα 68α γενέθλιά της μέσω Instagram και την κάλεσε να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα, αναδημοσιεύοντας βίντεο από την πρόσφατη παραμονή της στη χώρα.