ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
Φώτο: SOOC

Θεοδωρικάκος: Μετασχηματισμός με καινοτομία η απάντηση στην κρίση

Ο υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος στο Economist Roundtable μίλησε για την ανάγκη μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας μέσω καινοτομίας και παραγωγικών επενδύσεων.

Τον στόχο της μετάβασης της Ελλάδας σε ένα νέο, πιο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης, ανέδειξε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τοποθέτησή του στο 29ο ετήσιο συνέδριο Economist Government Roundtable, με τίτλο «Driving Growth in Europe».

Όπως επεσήμανε, η χώρα έχει επιτύχει σημαντικά βήματα σταθερότητας την τελευταία εξαετία, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημοσιονομική αξιοπιστία και σημαντική μείωση της ανεργίας, από 18% σε λιγότερο από 8%. 

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας παραμένει ένα διαχρονικό ζήτημα, με το έλλειμμα να παραμένει σχεδόν σταθερό από την είσοδο στην Ευρωζώνη.

Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση σε τομείς όπως η μεταποίηση, η βιομηχανία και η καινοτομία, ώστε η ανάπτυξη να αποκτήσει σταθερές και ποιοτικές βάσεις. 

«Δεν αρκεί η αύξηση του ΑΕΠ – απαιτείται δομικός παραγωγικός μετασχηματισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δίνει προτεραιότητα στη φαρμακευτική βιομηχανία, τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και την παραγωγή τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η έρευνα και η καινοτομία μέσω επενδύσεων σε ερευνητικές υποδομές και μέσω της διαμόρφωσης Εθνικής Πολιτικής Ποιότητας, με στόχο την καθιέρωση του «Made in Greece» ως συνώνυμου της αξιοπιστίας.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες απλοποίησης διαδικασιών και μείωσης της γραφειοκρατίας, με στόχο τη μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25% στο προσεχές διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση της Joan Hoey από το Economist, ο Υπουργός επεσήμανε τη σημασία της εφαρμοσμένης έρευνας, η οποία, όπως είπε,  αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. 

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επένδυση της Metlen για την παραγωγή 50 τόνων γαλλίου ετησίως, ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς, χαρακτηρίζοντάς την στρατηγική για την τεχνολογική αυτονομία της ΕΕ.

«Η καινοτομία είναι ένας κρίσιμος τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά απαιτείται ταχύτητα και τόλμη για να προσελκύσουμε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας», κατέληξε ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρά σε συνδέσεις της golden visa με επενδύσεις σε startups και επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Η γνώση μοχλός συλλογικής και ατομικής ανάπτυξης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, τονίζοντας τη σημασία της γνώσης και τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια αγιασμών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Υπ. Ανάπτυξης στηρίζει με 14 εκατ. € την καινοτόμο επένδυση ELPEN

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε το Athens LifeTech Park της ELPEN, μια στρατηγική επένδυση 14 εκατ. ευρώ που ενισχύει την καινοτομία, τη βιομηχανική παραγωγή και δημιουργεί νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερωτικές δράσεις για καινοτομία στη δυτική Θεσσαλονίκη από Υπ. Ανάπτυξης και ΝΟΗΣΙΣ

Εκστρατεία ενημέρωσης για την καινοτομία ξεκινούν το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΝΟΗΣΙΣ στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη της περιοχής.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Καινοτομία & έρευνα ως μοχλοί ανάπτυξης στη ΔΕΘ

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. έδωσε το «παρών» στη ΔΕΘ με το ETVA VIPE Studio, φιλοξενώντας ζωντανά τον υφυπουργό Στ. Καλαφάτη. Θέμα ήταν η καινοτομία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες υποδομές για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της χώρας.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Καλαφάτης επισκέφθηκε τη νέα ερευνητική υποδομή του ΕΚΕΤΑ στο Λάκκωμα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, επισκέφθηκε τη νέα ερευνητική υποδομή του ΕΚΕΤΑ στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων και σύγχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 3.000 τ.μ.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης

Ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει πως, με τα νέα μέτρα και δομές όπως το Elevate Greece και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, η καινοτομία περνά από το εργαστήριο στην αγορά. Ιδρύεται νέο υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.