ΓΔ: 2467.5 0.74% Τζίρος: 239.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια ομιλίας.

Μητσοτάκης: Να αποτραπεί νέα μεταναστευτική ροή από τη Λιβύη

Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί για αυξημένη πίεση στη γραμμή Λιβύης–Κρήτης και ζητά δράση από τις αρχές της ανατολικής Λιβύης για να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική διαδρομή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ.

 Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των επιστροφών μεταναστών, καθώς και στις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του ελέγχου της μεταναστευτικής ροής από την ανατολική Λιβύη προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η παγίωση μιας νέας μεταναστευτικής διαδρομής προς τη νότια Κρήτη. 

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας τη σημασία της επερχόμενης επίσκεψης του κ. Μπρούνερ στη Λιβύη στις 8 Ιουλίου, συνοδευόμενου από τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε διαπιστώσει σημαντική πίεση στη διαδρομή μεταξύ ανατολικής Λιβύης και νότιας Κρήτης. 

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Θα συνεργαστούμε με τις λιβυκές αρχές ώστε τα σκάφη να μην αναχωρούν καν από τις ακτές τους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός και ο επίτροπος αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες Συνόδους Κορυφής σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., καθώς και για την ευρωπαϊκή στήριξη στη μεταναστευτική πολιτική. 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι υπάρχει αυξανόμενη στήριξη στην ευρωπαϊκή ατζέντα για επιστροφές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών προκλήσεων στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπρούνερ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία και τη συμβολή της στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ε.Ε.» και υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Λιβύη, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές της Λιβύης για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι επίκεινται σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βασικούς πυλώνες τη λειτουργία του συμφώνου μετανάστευσης και την ανάγκη συμφωνίας για τον κανονισμό των επιστροφών.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μπρούνερ επανέλαβε τη σημασία της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» και της ανάγκης για συνοχή και συνεργασία στην Ευρώπη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαφυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και η ΕΕ προστατεύουν τα σύνορά τους, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Υπογράμμισε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του 2015 και δεν θα επιτραπεί μαζική εισροή.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντιμίρ Ζελένσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη να μην επεκταθούν οι συγκρούσεις, αναφερόμενος στο drone στη Λευκάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής και το νέο ΠΔΠ

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι 27 ηγέτες συζητούν για το νέο προϋπολογισμό 2028-2034, την παγκόσμια οικονομία, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, παρουσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για Σύνοδο Κορυφής και κοινωνικό διάλογο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αύριο θα μιλήσει σε εκδήλωση για την «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία της Ελλάδας» ως ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Χαφτάρ: Στο επίκεντρο επενδύσεις και μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Σαντάμ Χαφτάρ, συζητώντας για τις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης, την ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας, το μεταναστευτικό και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.