ΓΔ: 1802.06 1.27% Τζίρος: 343.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:17
Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη Τύπου
Ο Παύλος Μαρινάκης αναλύει τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με την προανακριτική και τη στάση της αντιπολίτευσης.

Μαρινάκης: Πρότυπο ο Κώδικας Δεοντολογίας AI της ΠΟΕΣΥ

Ο Παύλος Μαρινάκης επαίνεσε την ΠΟΕΣΥ για τον πρώτο κώδικα AI στα ΜΜΕ και δήλωσε ότι προχωρούν συζητήσεις για επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Για τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας που δημιούργησε η ΠΟΕΣΥ σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον δημοσιογραφικό τομέα, μίλησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο Euronews και τη Φωτεινή Δουλγκέρη. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά και στις επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα Κράτους Δικαίου και Ελευθερίας του Τύπου.

Πρωτοβουλία ΠΟΕΣΥ: Κώδικας για την ΤΝ με διεθνή πρωτοπορία

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε την ενέργεια της ΠΟΕΣΥ ως «περήφανη στιγμή για τη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη Ένωση δημοσιογράφων στην Ευρώπη που εισάγει συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα ΜΜΕ. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα βρίσκεται «μπροστά από τις εξελίξεις» και η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει προηγούμενο σε άλλα κράτη.

Ο Κώδικας καταρτίστηκε από ειδική επιτροπή, υπό τον καθηγητή Νομικής Σπύρο Βλαχόπουλο, και προβλέπει:

  • Υποχρεωτική δήλωση όταν ένα δημοσιογραφικό κείμενο ή μέρος του έχει παραχθεί από ΤΝ.
  • Αναγκαία διατήρηση του ανθρώπινου ελέγχου, με τον ανθρώπινο παράγοντα να παραμένει αναντικατάστατος.
  • Πρόνοιες για την ευθύνη και διαφάνεια, ώστε να αποτρέπονται παραπλανητικές ή ψευδείς δημοσιεύσεις χωρίς υπεύθυνο συντάκτη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κοινωνία οφείλει να τη διαχειριστεί με όρους δεοντολογίας και λογοδοσίας.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες: Εξετάζεται η επικαιροποίηση του πλαισίου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την ΠΟΕΣΥ και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις για την ενδεχόμενη επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με βάση τον Κώδικα. Όπως εξήγησε, πρέπει να θεσπιστούν σαφείς κανόνες για τις περιπτώσεις όπου η ΤΝ χρησιμοποιείται χωρίς διαφάνεια ή ευθύνη.

«Δεν μπορεί να δημοσιεύεται κάτι απολύτως ψευδές και να αποδίδεται απλώς σε μια μηχανή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ευθύνη πρέπει να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη ή τον αρχισυντάκτη, σύμφωνα με τη βαρύτητα και το νόμο.

Επαφές στις Βρυξέλλες: Η πρόοδος της Ελλάδας αποτυπώνεται επίσημα

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου, Ντιν ΜακΓκραθ. Εξειδικεύοντας στα ζητήματα Τύπου, ανέφερε πως η ετήσια έκθεση της Κομισιόν αποτελεί τον πιο αξιόπιστο "καθρέφτη" κάθε κράτους-μέλους, καθώς βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι σε ερμηνείες ΜΚΟ ή πολιτικά κίνητρα.

Όπως τόνισε:

  • Η Ελλάδα έχει μόλις τέσσερις συστάσεις, από έξι την προηγούμενη χρονιά.
  • 18 κράτη της Ε.Ε. έχουν περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα.
  • Στην περσινή και προπέρσινη έκθεση αναγνωρίστηκε η πρόοδος της χώρας.

Απέκρουσε παράλληλα ως «αναληθείς και αντεστραμμένες» τις αναφορές ΜΚΟ περί περιορισμών στον Τύπο και απλής δυσφήμισης, εξηγώντας ότι το σχετικό αδίκημα έχει ήδη καταργηθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Μέτρα για την προστασία και ελευθερία των δημοσιογράφων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί:

  • Κατάργηση της απλής δυσφήμησης, η οποία αποτελούσε βάση για καταχρηστικές αγωγές.
  • Υποχρέωση εξώδικης όχλησης πριν από την υποβολή αγωγής.
  • Ανάκληση στο ακροατήριο οδηγεί σε απόσυρση αγωγής.
  • Επιλογή διοίκησης της ΕΡΤ μέσω ΑΣΕΠ, και όχι πολιτικών διορισμών.
  • Νομοθετικά μέτρα ασφάλειας για τους δημοσιογράφους, με αυστηροποίηση ποινών σε περιπτώσεις επιθέσεων.
  • Θεσμοθέτηση ιδιώνυμου αδικήματος για απειλές κατά αθλητικογράφων.
  • Εκπαίδευση για ρεπορτάζ σε εμπόλεμες ζώνες ή φυσικές καταστροφές.

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου – και αυτό αποδεικνύεται»

Ολοκληρώνοντας, ο Π. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι για έναν πολιτικό στο εξωτερικό: να εκπροσωπεί τη χώρα ή να την συκοφαντεί»

Κάλεσε σε υπεύθυνη στάση και θεσμική αξιοπρέπεια, και τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι απλώς οικονομικά ισχυρότερη, αλλά και πιο ώριμη θεσμικά, παρά τις αντίθετες εικόνες που κάποιοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλαφάτης: Προωθούμε την αύξηση της χρηματοδότησης έργων Α.Ι.

Ο Στ. Καλαφάτης δήλωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εφαρμόζει στρατηγική σύνδεσης έρευνας και παραγωγής με κίνητρα, χρηματοδότηση και συνεργασίες, ενισχύοντας την καινοτομία στις επιχειρήσεις.