ΓΔ: 2273.06 5.98% Τζίρος: 325.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:24:41
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Μητσοτάκης και Σίσι για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Ξεχωριστή σημασία για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας - Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου Ελλάδας και Αιγύπτου ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων, έχει η επίσκεψη του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στην Αθήνα και η συνεδρίαση - ορόσημο για την εμβάθυνση των σχέσεων του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

Με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται, η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου και η Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης Κατά τη συνάντησή τους άλλωστε οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.

Η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για την στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καϊρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, αποτυπωνόταν η απόφασή τους για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στη Μέση Ανατολή

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και την εφαρμογή της νομιμότητας στα πανεπιστήμια.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Το ρουσφέτι δεν χτυπιέται με εξαγγελίες αλλά με μεταρρυθμίσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στο ΕΡΤnews πως το ρουσφέτι δεν εξαλείφεται με διαγγέλματα, αλλά με μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, οι περισσότερες ΜΕΘ, η διαφάνεια στις διαδικασίες και η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Εβδομαδιαία παρακολούθηση της αγοράς όσο διαρκεί η κρίση

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για την κατάσταση στην αγορά ενόψει Πάσχα. Συζητήθηκαν οι αυξήσεις τιμών, οι έλεγχοι και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με στόχο τον περιορισμό της ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή μετά το 2027

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τον διαχωρισμό ρόλων υπουργού και βουλευτή από το 2027, επιμένοντας σε ταχύτατες αποφάσεις για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και δίνοντας έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό για περιορισμό της διαφθοράς.
Ορκωμοσία αξιωματούχων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν οι νέοι Υπουργοί της Κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, ορκίστηκαν σήμερα οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Ευάγγελος Τουρνάς και Μακάριος Λαζαρίδης σε νέες υπουργικές θέσεις από τον Επίσκοπο Σκιάθου Ιωάννη.