Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτικής «ανακωχής», λόγω κυρίως των εσωκομματικών εξελίξεων, τόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν σήμερα «ραντεβού» στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μια συζήτηση που – κατά τα άλλα – έχει ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον απολογισμό για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μάχη εντός της Βουλής για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει το Σώμα για τα σχέδια πρόληψης και την απόδοση του κρατικού μηχανισμού σε ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι με αρκετές καταστροφικές πυρκαγιές, με πιο πρόσφατη αυτή στην Κορινθία που στοίχισε τη ζωή σε δύο πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, επαναλαμβάνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές και πολύ χειρότερες συνθήκες, ο μέσος όρος των καμένων στρεμμάτων είναι σχεδόν 30% μικρότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών».
«Αποκαλυπτήρια» για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή
Η σημερινή συζήτηση έρχεται σε συνέχεια του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ανάλογης πρότασης από το ΠΑΣΟΚ για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Θα αποτελέσει ωστόσο και την επίσημη πρώτη τόσο για τον Νίκο Παππά, από το πόστο του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά την πρόσφατη επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Και οι δύο – σύμφωνα με τους συνεργάτες τους – αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική, τόσο για τα ζητήματα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού κατά την αντιπυρική περίοδο, ωστόσο αναμένεται να ανοίξουν τη βεντάλια της αντιπαράθεσης και σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από την ακρίβεια και την υγεία, μέχρι τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό.
Βαριά η «σκιά» του Κασσελάκη στην Βουλή
Ο Νίκος Παππάς πάντως, καλείται να εκπροσωπήσει στη Βουλή, μια διχοτομημένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά διέξοδο από μια παρατεταμένη εσωκομματική κρίση και τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν καθηλωμένο στην πέμπτη θέση, με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 6%.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην ίδια δημοσκόπηση (ALCO / ALPHA) και στο ερώτημα «ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται τελευταίο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων – μαζί με το ΚΚΕ – όταν το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 21% των απαντήσεων, ενώ «κανένα» απαντάει το 49%.
Την ώρα πάντως που ο Νίκος Παππάς θα βρίσκεται στη Βουλή, ο Στέφανος Κασσελάκης, από το νέο του «στρατηγείο» στον Ταύρο, θα πυκνώνει τις επαφές του με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να ακυρώσει στην πράξη τον αποκλεισμό του από τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στην Κουμουνδούρου, ενώ για το απόγευμα της ίδιας ημέρας – σε μια επίδειξη δύναμης – καλεί τους εθελοντές του στα νέα του γραφεία.
«Γρίφος» με το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη
Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει ανανεώσει τη θητεία του στο τιμόνι του κόμματος, θα επιχειρήσει να εμφανίσει μια εικόνα δυναμικής επανεκκίνησης στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με «όπλο» και τα δημοσκοπικά ευρήματα που τον φέρνουν στην δεύτερη θέση με 15,3%.
Παραμονή της συζήτησης μάλιστα στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, με αφορμή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της χρηματοδότησης προς το κόμμα Σπαρτιάτες, επιχείρησε ένα πολιτικό άνοιγμα προς τα «πράσινα» έδρανα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διακρίνουμε θετικά στοιχεία στην τροπολογία και είμαστε πρόθυμοι να την συζητήσουμε και σε δεύτερο χρόνο να φέρουμε μια συνολική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει και άλλα ζητήματα».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός.
Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος παρέπεμψε στους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθούν, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο ακριβής χρόνος του ραντεβού, κάνοντας λόγο για «τεχνικό θέμα», το οποίο – όπως σημείωσε - δεν θα αργήσει να οριστικοποιηθεί.