Με τα ραντάρ στραμμένα στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας βρίσκονται οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις κινήσεις ανοιχτής αμφισβήτησης πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής, στον απόηχο και της στάσης των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κύκλος των συναντήσεων κορυφαίων υπουργών με τους βουλευτές που εγκαινιάστηκε προ ημερών, συνεχίστηκε με την τρίτη κατά σειρά ενημέρωση, αυτή τη φορά από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, με αιχμή το ζήτημα της ακρίβειας.
Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη - και με μεγάλη συμμετοχή - τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων με τους γαλάζιους βουλευτές, κάνοντας μάλιστα λόγο για επιδοκιμασία την ακολουθούμενης πολιτικής, όμως δεν έλειψαν για ακόμα μία φορά - από τους λεγόμενους «συνήθεις υπόπτους» - τα σημεία έντονης κριτικής, για τις υψηλές τιμές στην αγορά και τους ελλιπείς, όπως υποστηρίχτηκε, ελέγχους.
Το «σύνθημα» έδωσε αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, ασκώντας κριτική για το ζήτημα της ακρίβειας και το πλαφόν κέρδους των επιχειρήσεων, αφήνοντας αιχμές για τους ελέγχους σε 26 μεγάλες επιχειρήσεις, που επικαλέστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, απευθύνοντάς του μάλιστα το ερώτημα «τι ακριβώς ελέγχετε;».
Στο ίδιο μήκος κύματος ακολούθησαν και άλλοι βουλευτές με τις τοποθετήσεις τους, ζητώντας περισσότερους και πιο ουσιαστικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα της αγοράς, παίρνοντας παράλληλα αποστάσεις από την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που στην πράξη δεν περιορίζει και δεν καταπολεμά την ακρίβεια.
Όσοι από τους βουλευτές πήραν τον λόγο, ζήτησαν εδώ και τώρα άμεσες παρεμβάσεις για την ακρίβεια, εμμένοντας και αυτοί στην κριτική τους για την ανάγκη σαρωτικών ελέγχων στην αγορά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αδικαιολόγητες, όπως είπαν, διαφορές των τιμών σε βασικά προϊόντα από το χωράφι στο ράφι, με πιο χαρακτηριστική την τιμή της φέτας, ενώ άλλοι βουλευτές, έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα των υψηλών τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ζητώντας την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, ακολουθώντας την τακτική των «ανοιχτών θυρών», που έχει ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου οι βουλευτές να μην βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των υπουργικών γραφείων, επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς τον Γιώργο Βλάχο, καλώντας τον στο γραφείο του προκειμένου να συζητήσουν πιο διεξοδικά τις προτάσεις που κατέθεσε, με τον βουλευτή να του απαντά με νόημα πως «δεν έρχομαι, τα έχω πει στον πρωθυπουργό, ζήτα από το γραφείο του να σας πουν τις προτάσεις. Εμείς θα τα πούμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο…».
Η αναφορά του αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, μόλις 24 ώρες νωρίτερα, είχε στρέψει τα πυρά του και εναντίον του υπουργού Οικονομικών, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αντικείμενο το ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, με τον Γιώργο Βλάχο να απαντά στις αναφορές του Κωστή Χατζηδάκη για την εννεάμηνη συνεργασία τους στο υπουργείο, ότι «ούτε εγώ θα ρίξω την κυβέρνηση ούτε άλλος συνάδελφος».
Οι ψηφοφορίες για προϋπολογισμό και Πρόεδρο Δημοκρατίας
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε για ακόμα μία φορά να σχολιάσει τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, να μην δώσουν το παρών στην επέτειο της Ρηγίλλης όπου εορτάστηκαν τα 50 χρόνια της ΝΔ και τη νέα τους κοινή εμφάνιση σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Ο Παύλος Μαρινάκης, αν και απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, αρκέστηκε να αναφέρει με νόημα ότι «δεν θυμάμαι να υπήρξε πιο συμπαγής ΚΟ από τη δική μας».
Τα στοιχήματα για το εσωτερικό της ΝΔ, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Δύο ορόσημα στο εγγύς μέλλον θα καταδείξουν το βαθμό της συσπείρωσης της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αρχής γενομένης από την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, που παραδοσιακά ισοδυναμεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στις αρχές του 2025, με τα στρατόπεδα εντός της ΝΔ να πιέζουν ήδη προς την κατεύθυνση της επιλογής προσώπου από το χώρο της παράταξής τους.