ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Χάρης Δούκας πορτρέτο

Χ. Δούκας: Μηδενική ανοχή στα κρούσματα διαφθοράς, θα τα εξαλείψουμε

«Η δημοτική μας αρχή δεν θα ανεχθεί εγκληματικές και παραβατικές πρακτικές, που αμαυρώνουν την τιτάνια προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του Δήμου» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Μηδενική ανοχή στα κρούσματα διαφθοράς. Θα τα εξαλείψουμε όπου και εάν υπάρχουν» ανέφερε ο Χάρης Δούκας.

Και συνέχισε: «Την Παρασκευή 5/7/2024 το απόγευμα συνελήφθησαν από Αξιωματικούς του Τμήματος Ειδικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και παρουσία Εισαγγελέα τρεις υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων. Οι δύο εξ’ αυτών στον χώρο των Διευθύνσεων όπου υπηρετούσαν, δηλαδή στις Δ/νσεις Δόμησης και Δημοτικής Αστυνομίας. Στην Δ/νση Δόμησης, παρίστατο κατά τη σύλληψη και η Αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Ευαγγελίδου, η οποία και συνέδραμε στην επιχείρηση σε ό,τι ζητήθηκε.

Τη Δευτέρα 8-7-2024 η Δ/νση Ανθρωπίνου Δυναμικού, ως όφειλε, απέστειλε σχετικό έγγραφο προς την Εισαγγελία, και την Υπηρεσία που είχε προχωρήσει στις συλλήψεις, ζητώντας επίσημη ενημέρωση για τους συλληφθέντες αλλά και τις αποδιδόμενες κατηγορίες.

Την Τρίτη 9-7-2024, όταν ενημερώθηκε ο Δήμος Αθηναίων επίσημα, για τα ονόματα των τριών συλληφθέντων και τις αποδιδόμενες κατηγορίες αυθημερόν προχωρήσαμε στα κάτωθι:

  • Εκδόθηκε η απόφαση Δημάρχου και η επίδοσή της στους συλληφθέντες, με την οποία, από 5-7-2024 - όταν και έγινε η επ’ αυτοφόρω σύλληψη - ετέθησαν σε αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 25/7. Θα ήθελα εδώ να ενημερώσω ότι εάν για τους συλληφθέντες εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης μετά την απολογία τους, που όπως έχουμε πληροφορηθεί ξεκινά σήμερα, με νεότερη απόφαση Δημάρχου θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία, σύμφωνα με τη προβλεπόμενη νομοθεσία.
  • Επίσης, την Τρίτη 9/7, εκδόθηκε απόφαση Δημάρχου, με την οποία εγκρίθηκε η υποβολή δήλωσης υποστήριξης της κατηγορίας για λογαριασμό του ΔΑ, κατά των συλληφθέντων, από Δικηγόρους της Νομικής Διεύθυνσης.

Θα ήθελα να ενημερώσω ότι κατόπιν επικοινωνίας με τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς, η δήλωση θα υποβληθεί τη Δευτέρα 15/7/2024.

Σήμερα, 10-7-2024, με ομόφωνη απόφαση σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η ως άνω απόφαση Δημάρχου.

Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω ότι οι κατηγορίες είναι σοβαρότατες και προφανώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, και μάλιστα, ακόμα και σήμερα Αξιωματικοί του Τμήματος Ειδικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία Εισαγγελέα, συνέλεξαν έγγραφα, κλπ. από χώρους της Δ/νσης Δόμησης.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι η δημοτική μας αρχή δεν θα ανεχθεί εγκληματικές και παραβατικές πρακτικές, που αμαυρώνουν την τιτάνια προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του Δήμου να ανταποκριθούν με πληρότητα στα καθήκοντά τους».

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, «καμία ανοχή σε συμπεριφορές που υπονομεύουν το έργο της δημοτικής αρχής για να βελτιώσουμε τη ζωή των Αθηναίων.

Μηδενική ανοχή στα κρούσματα διαφθοράς. Δηλώνουμε ότι θα λάβουμε κάθε μέτρο που απαιτείται για να τα αποτρέψουμε και να τα εξαλείψουμε, όπου και εάν υπάρχουν. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό, και γι’ αυτό, θέλω, σε αυτή την προσπάθεια, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί μας.

Τα επόμενα βήματά μας: Προχωράμε σε νέα Κανονιστική, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ολοκληρωμένη, που αφορά τη λειτουργία και τους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης, περίπτερα και ξενοδοχεία. Θα ξεκινήσει διάλογος με σκοπό να την έχουμε έτοιμη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έχουμε καταθέσει εγγράφως πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τροποποίηση στον νόμο, για τις άδειες λειτουργίας καταστημάτων και κυρώσεις παραβατών.

Αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή, ένα πληροφοριακό σύστημα που αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - κατά 75-80% είναι έτοιμο - και μία ειδική πλατφόρμα σε άμεση συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Προσόδων, για να βελτιώσουμε όλες τις διαδικασίες ελέγχου, και βεβαίως, να μπορέσουμε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα σε όλες τις διαδικασίες.

Μαζί, θα προχωρήσουμε για να "καθαρίσει" η πόλη από παράνομες, εγκληματικές συμπεριφορές και ενέργειες. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, θα είμαστε μαζί με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και τους εργαζομένους, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειραιάς: Σύλληψη δύο ατόμων για διάρρηξη διαμερίσματος

Δύο άνδρες, 47 και 32 ετών, συνελήφθησαν στον Πειραιά επ' αυτοφώρω από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά από διάρρηξη διαμερίσματος. Κατηγορούνται για διακεκριμένη κλοπή και απείθεια.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Άνδρας εκτελέστηκε για επίθεση με όχημα σε αστυνομικούς

Το Ιράν εκτέλεσε τον Σαχράμ Σαντέγκι, που είχε καταδικαστεί για επίθεση με αυτοκίνητο κατά αστυνομικών σε διαδηλώσεις στην Καράτζ. Η ποινή επιβλήθηκε για ενέργειες υπέρ εχθρικών χωρών και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ισόβια στον Σάιμον Λέβι για δολοφονίες και βιασμούς

Ισόβια κάθειρξη στον 40χρονο Σάιμον Λέβι για τις δολοφονίες δύο ιερόδουλων και βιασμούς στο Λονδίνο. Η αστυνομία παραδέχθηκε λάθη που του επέτρεψαν να συνεχίσει να επιτίθεται σε γυναίκες προτού συλληφθεί οριστικά.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 53χρονου φυγόδικου για απάτες στο «Ελ. Βενιζέλος»

Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» 53χρονος αλλοδαπός με ευρωπαϊκά εντάλματα της Γαλλίας για νομιμοποίηση εσόδων και απάτες από εικονικές εταιρείες στη Λιόν (2013-2018), καθώς και για διεθνή υπόθεση ΦΠΑ. Οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη φυγόποινου στη Θεσσαλονίκη για καταδίκη σε θανατηφόρο τροχαίο

Συνελήφθη 51χρονος φυγόποινος στη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών και 1 μηνός για θανατηφόρο τροχαίο υπό την επήρεια ναρκωτικών και χωρίς δίπλωμα, μετά από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο ατόμων για ξυλοδαρμό υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη

Δύο άνδρες, με καλυμμένα πρόσωπα, ξυλοκόπησαν με σιδερολοστούς νεαρό υπάλληλο ψιλικατζίδικου στην Τούμπα Θεσσαλονίκης λόγω προσωπικών διαφορών. Η ΔΙ.ΑΣ. τους συνέλαβε. Ο τραυματίας νοσηλεύεται με πρώτες βοήθειες.