ΓΔ: 1401.18 0.79% Τζίρος: 182.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Rozolis-Tasos-SEKPY
Φωτο: ΣΕΚΠΥ

«Καρφιά» ΣΕΚΠΥ για μη συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας στα προγράμματα των F-35 και Constellation.

Διαπιστώσεις ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανακοινώσεις που αφορούν την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων χωρίς όμως να συνοδεύονται από αντίστοιχες συμφωνίες για συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε αυτά, κάνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής και της έγκρισης δύο σημαντικών κεφαλαίων της «Ατζέντας 2030» της απόκτησης 20 αεροσκαφών F-35 και της έναρξης διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης στην Ελλάδα της φρεγάτας Constellation, ο ΣΕΚΠΥ θα ήθελε να τονίσει την ανάγκη ένταξης και συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε αυτά και να τονίσει τα «προς αποφυγήν» παραδείγματα προσφάτων προμηθειών οπλικών συστημάτων χωρίς εξασφάλιση βιομηχανικών επιστροφών.

Παράλληλα αναφέρει ενδεικτικά παραδείγματα άλλων χωρών που απαιτούν και επιτυγχάνουν σημαντικές βιομηχανικές επιστροφές σε οπλικά συστήματα όμοια με τα Ελληνικά :

  • Η Ινδία η οποία αγόρασε μαχητικά Αεροσκάφη Rafale υποχρέωσε την κατασκευάστρια εταιρεία να κατασκευάσει εργοστάσιο (MRO) για το σκοπό αυτό.
  • Όσον αφορά δε στα F-35 όλες οι χώρες που τα έχουν αγοράσει έχουν επιτύχει σημαντικές συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών με τελευταία παραδείγματα Ευρωπαϊκές χώρες μικρότερες της Ελλάδας, όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία .

Ο ΣΕΚΠΥ, στην ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει την πάγια θέση του στις αμυντικές προμήθειες, να απαιτούνται βιομηχανικές επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% της αξίας της προμήθειας, όπως υφίσταται ως πρακτική διεθνώς και καλεί την Πολιτεία να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας η οποία αποτελεί βακτηρία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνιστώσα της Εθνικής Οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

famellos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

Την σημασία της αμυντικής βιομηχανίας υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ - ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ) στον Υμηττό.
Dendias-Nikos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα συμπαραγωγός των αμερικανικών φρεγατών Constellation

Στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικό. Πρόκειται για τον σχεδιασμό και την συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.
panagiotopoulos-ethniki amyna
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αμυντική έκθεση DEFEA αποτελεί πλατφόρμα για διεθνείς επαφές

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος η έκθεση «αποτελεί απόδειξη των σημαντικών δυνατοτήτων της χώρας μας τόσο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όσο και στη διοργάνωση μεγάλων διεθνών εκθέσεων και εκδηλώσεων».
DEFEA-2023-Amyna
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει τις πύλες της η διεθνής έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2023

Στην έκθεση που ξεκινά αύριο Τρίτη, μετέχουν οι κολοσσοί της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας καθώς και ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο τομέα των υψηλών τεχνολογιών.
Oikonomiko Forum Delfon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλος έλξης ξένων επενδύσεων η καινοτόμα εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Εκπρόσωποι μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκαν στη σημασία που έχουν οι νέες τεχνολογίες στην αμυντική βιομηχανία, ενώ μίλησαν και για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα μας.