Ψηλά στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα, σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συζητηθεί η πρόταση του Συμβουλίου, την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα, που αφορά στην αντιμετώπιση καρκίνου με εμβολιασμό.
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «σήμερα, εδώ στο Λουξεμβούργο, έχουμε μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μιλήσουμε για το πώς θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα είναι κάτι που μας αφορά όλους και αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Θα μιλήσουμε για την πρόταση του Συμβουλίου, την οποία υποστηρίζουμε, για τον εμβολιασμό για τον καρκίνο που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω εμβολιασμού, αλλά και την ηπατίτιδα Β, αλλά θα μιλήσουμε για το πώς η φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξασφαλίσει την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρόσβαση στα φάρμακα. Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση».
Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου κατά την παρέμβασή της στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών, τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τα φάρμακα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μέσω των μεταρρυθμίσεων περίπου 60 με 70 εκατομμύρια περισσότεροι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα.
Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η ενιαία αγορά θα είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα. Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι η ΕΕ είναι ελκυστική στην καινοτομία και δίνει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.
Η Ευρωπαία επίτροπος σημείωσε ότι οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Κομισιόν στοχεύουν σε ευρύτερη πρόσβαση στα φάρμακα, μέσω της διαφοροποίησης των κινήτρων που ανταμείβουν την καινοτομία και την προσφορά σε όλα τα κράτη-μέλη. Στους βασικούς στόχους είναι τα φάρμακα σε προσιτές τιμές, αλλά και ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο με εργαλεία για την αντιμετώπιση θεραπειών αιχμής, ταχύτερες αδειοδοτήσεις και απλοποίηση.