Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το πολιτικό κέντρο «άντεξε» στις ευρωεκλογές και δημιούργησε δυναμική για αλλαγή, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για άνοδο του λαϊκισμού.
Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισε μια «μειοψηφία αποκλεισμού» και ο συνασπισμός με άλλες κεντρώες ομάδες παραμένει άθικτος, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg στον Τομ Μακένζι. Χαρακτήρισε την επιτυχία των ακροδεξιών κομμάτων απομονωμένη κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Νομίζω ότι υπάρχει ίσως κάποιος βαθμός υπερβολής σχετικά με αυτή τη δεξιά στροφή», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Θα έλεγα ότι το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε, ίσως ισχυρότερα από ό,τι πολλοί περίμεναν».
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ηττήθηκε κατά κράτος από λαϊκιστικά κόμματα στην ψηφοφορία της Κυριακής, γεγονός που ώθησε τον Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.
Με τις παραδοσιακές ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης να βρίσκονται σε αναταραχή, ο Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο παίκτη ισχύος στην ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει για τις ευρωεκλογές της Κυριακής, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, κέρδισε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων, δίνοντάς του μια σταθερή θέση στην εξουσία. Ο ούριος άνεμος μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας με τη σειρά του ενισχύει τη θέση της χώρας.
Ο Μητσοτάκης θα είναι ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές για κορυφαίες θέσεις στο μπλοκ. Οι συζητήσεις για τη μελλοντική ηγεσία της ΕΕ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Τα κέρδη των λαϊκιστικών κομμάτων απειλούν μια σειρά πρωτοβουλιών, από τις κοινές αμυντικές προσπάθειες έως την προστασία του κλίματος.
«Οι σημαντικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από τις τρεις πολιτικές οικογένειες» του ΕΛΚ, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Νομίζω ότι υπάρχει μια δυναμική που θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια».
Μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα θα έχει λίγες ημέρες στη διάθεσή του για να πείσει και άλλους ηγέτες να την υποστηρίξουν, ένα έργο που σίγουρα θα περιλαμβάνει παζάρια για τις θέσεις.
Κατά την προεκλογική περίοδο, η φον ντερ Λάιεν έδωσε το μήνυμα ότι θα ήταν ανοιχτή στο να συνεργαστεί με ορισμένα μέλη της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν επικρίσεις, αλλά η στάση της μπορεί να είναι κρίσιμη μετά την κατάκτηση τεσσάρων επιπλέον εδρών από την ομάδα αυτή, με αποτέλεσμα η εκπροσώπησή της να ανέλθει στις 73 έδρες.
Το ΕΛΚ έχει 186 εκπροσώπους στο 720μελές κοινοβούλιο και θα χρειαστεί υποστήριξη από άλλες ομάδες για να εξασφαλίσει μια νέα θητεία για τη φον ντερ Λάιεν. Για να επιβεβαιώσει μια δεύτερη θητεία, η 65χρονη Γερμανίδα χρειάζεται την υποστήριξη της πλειοψηφίας των νομοθετών της ΕΕ και της πλειοψηφίας των 27 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην Ελλάδα, το κόμμα του Μητσοτάκη κέρδισε 28,3% στην ευρωκάλπη, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 40,6% στις περσινές εθνικές εκλογές και χαμηλότερο από το 33,1% στην ευρωκάλπη του 2019. Παρά την πτώση, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, ήταν σαφώς μπροστά από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε δεύτερο με 14,9%. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν το χαμηλότερο όλων των εποχών και τα ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν περισσότερες ψήφους, όπως και αλλού στην Ευρώπη.
«Συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν μάλλον ελαφρώς καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει «κόπωση των ψηφοφόρων» μετά το περασμένο έτος.