Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε για το επίδομα μητρότητας, την απασχόληση συνταξιούχων, την πλατφόρμα για σύνταξη με οφειλές, την εξαήμερη εργασία αλλά και το ΤΕΚΑ.
Για το επίδομα μητρότητας
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 τόνισε πως «η κυβέρνηση επιδιώκει δυο στόχους. Ο πρώτος είναι τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και ο δεύτερος η προχή βοήθειας προς τα νέα ζευγάρια ώστε να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν.
Κατά την προηγούμενη 4ετία επεκτείναμε από τους 6 στους 9 μήνες το επίδομα μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα. Με το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας παρέχουμε για 9 μήνες στις αυτοαπασχολούμενες, στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 830 ευρώ.
Παράλληλα με το επίδομα πήραμε και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας όπως το επίδομα γέννας, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, οι ''νταντάδες της γειτονιάς'' και η στεγαστική πολιτική με έμφαση στους νέους.»
Πλατφόρμα απασχόλησης συνταξιούχων
«Μέχρι πρόσφατα» εξήγησε, «αν ένας συνταξιούχος εργαζόταν είχε μια περικοπή της τάξεως του 30% στη σύνταξή του. Μάλιστα επί Κατρούγκαλου αυτό το ποσοστό ήταν 60%. Πρόσφατα, αλλάξαμε το καθεστώς αυτό και ένας εργαζόμενος συνταξιούχος θα παίρνει κανονικά τη σύνταξή του ακέραια και θα υπάρχει μία περικοπή της τάξης του 10% στο μισθό που λαμβάνει.
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι με το προηγούμενο καθεστώς ήταν περίπου 36.000 και ήδη στην πλατφόρμα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να απασχοληθούν γύρω στις 75.000 άτομα και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνει.»
Σύνταξη με οφειλές
Με το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας» δήλωσε «επεκτείναμε το δικαίωμα των ατόμων τα οποία έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούν να λάβουν κανονικά σύνταξη.
Με το προηγούμενο καθεστώς κάποιος μπορούσε να πάρει σύνταξη αν τα χρέη του προς τον ΕΦΚΑ ήταν έως 20.000 ευρώ και ως 6.000 ευρώ αν ήταν αγρότης.
Αλλάξαμε τα όρια αυτά από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ και από τα 6.000 στα 10.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει τουλάχιστον καταβάλεις εισφορές για 20 τουλάχιστον έτη και, επιπλέον, οι τραπεζικές του καταθέσεις δεν ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, ώστε να βοηθηθούν μόνο αυτοί που πραγματικά έχουν αδυναμία πληρωμής.»
Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα είναι έτοιμη εντός διμήνου. Θα κρατείται το 60% της σύνταξης, μέχρις ότου η οφειλή πέσει στα 20.000 ευρώ και από εκεί και μετά θα ισχύουν οι τωρινοί κανόνες.
Για την εξαήμερη εργασία
«Η εξαήμερη εργασία» είπε «αφορά είτε επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεχούς λειτουργίας, είτε επιχειρήσεις όπου παρατηρείται μη αναμενόμενη αύξηση των αναγκών για σύντομο χρονικό διάστημα. Η εξαήμερη εργασία θεωρείται υπερωριακή και έχει προσαύξηση αμοιβής κατά 40%. Η ρύθμιση δεν αφορά ξενοδοχεία και εστίαση».
Για το ΤΕΚΑ
«Το συνταξιοδοτικό μας είναι διανεμητικό δηλαδή, θεωρητικά, οι εισφορές των τωρινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν απρόσκοπτα όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μόλις 1,7 εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ένα συνταξιούχο.
Ήδη από τη δεκαετία του ’80, οι περισσότερες χώρες ξεκίνησαν να ενισχύουν υφιστάμενα ή να δημιουργούν νέα κεφαλαιοποιητικά συστήματα - τα οποία δεν υπόκεινται στο δημογραφικό κίνδυνο - δίπλα στα διανεμητικά συστήματα, Στην Ελλάδα πρώτη φορά έγινε αυτό με το ΤΕΚΑ πριν από τρία χρόνια. Για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται ατομικός λογαριασμός στον οποίο μπαίνουν οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης, επενδύονται και, όταν φτάσει η στιγμή της συνταξιοδότησής, ο ασφαλισμένος θα λάβει σύνταξη αντίστοιχη των εισφορών του και των αποδόσεων των επενδύσεών του. Πέραν της διαφοροποίησης του ασφαλιστικού κινδύνου, με βάση την εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, οι ασφαλισμένοι του ΤΕΚΑ μπορούν να προσδοκούν επικουρικές συντάξεις αρκετά υψηλότερες από αυτές του υφισταμένου διανεμητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης» είπε.