Έχουν περάσει τρεις μήνες από τη Διακήρυξη των Αθηνών περί σχέσεων καλής γειτονίας, που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, μια σημαντική συμφωνία στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, για συνέχιση των εποικοδομητικών διαβουλεύσεων, αποχή από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς με φιλικό τρόπο.
Αθήνα και Άγκυρα εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, διατηρώντας το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, παράλληλα με την αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο.
Το επικείμενο νέο τετ α τετ των δύο ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 8 και 18 Μαΐου, αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ), να σημειώνει ότι «υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας να γεφυρώσουμε τις εντάσεις», χωρίς να παραγνωρίζει ότι παραμένει το μεγάλο αγκάθι της οριοθέτησης ΑΟΖ.
Ήδη, σε διπλωματικό επίπεδο ξεκίνησε η προετοιμασία για τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες τον Μάιο -ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών- με την υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Burak Akçapar, στη συνάντηση που είχαν, να κάνουν έναν απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και να βάζουν τις πρώτες πινελιές για την ατζέντα που θα απασχολήσει τις δύο ηγεσίες.
Αν και οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων απέφυγαν να θίξουν το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, τόσο η πρέσβης Παπαδοπούλου όσο και ο πρέσβης Akçapar συμφώνησαν πως καλό θα είναι να αποφεύγονται οι δηλώσεις αξιωματούχων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στο καλό κλίμα των δύο χωρών.
Ενόψει και της πέμπτης κατά σειρά συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο εντεταλμένοι εκπρόσωποι Αθήνας και Άγκυρας συμφώνησαν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας, όπως είναι η Πολιτική Προστασία και το Μεταναστευτικό.
Με τις κεραίες ανοιχτές ενόψει των εκλογών στην Τουρκία
Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, παρακολουθούν στενά το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει και των προσεχών δημοτικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στη Σμύρνη ο οποίος χαρακτήρισε την πόλη «τον τόπο της νίκης του εθνικού αγώνα», που «οδήγησε τον εχθρό στη θάλασσα», ερμηνεύονται από διπλωματικούς παράγοντες ως «αναμενόμενη αναγκαιότητα» για τον κ. Ερντογάν στην προσπάθειά του να ανακτήσει το κόμμα του τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες έχασε στις δημοτικές εκλογές του 2019 από τους κεμαλιστές.
Έτσι, 22 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας ανελέητος πόλεμος εναντίον του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μία μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Ιμάμογλου και Μουράτ Κουρούμ, υποψήφιου του ΑΚΡ, ενώ σε ντέρμπι αναμένεται να εξελιχθεί και η αναμέτρηση του Ερντογάν με τους αντιπάλους του στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, τη Μερσίνη, την Αττάλεια και την Αντιόχεια.