Με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα στο προσυνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η κυβερνητική παράταξη μπαίνει στην γραμμή της εκκίνησης για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Περίπου τρεις μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες για μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, στο Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να αντιμετωπίσουν μια διπλή πρόκληση. Από τη μια την παραδοσιακή χαλαρότητα της ψήφου πάνω από την ευρωκάλπη, που συνήθως μεταφράζεται σε υψηλά ποσοστά αποχής, και, από την άλλη, την ψήφο διαμαρτυρίας που κατευθύνει ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος προς τα μικρότερα κόμματα.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις άλλωστε, που εμφανίζουν τα ποσοστά των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ σε ανοδική τροχιά, δημιουργεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στους επιτελείς της οδού Πειραιώς, έστω και αν η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν θα μεταβληθούν σε καθοριστικό βαθμό.
Η εικόνα της αυξητικής τάσης των ποσοστών των κομμάτων της Ακροδεξιάς πάντως, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, αφού με βάση και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι διαρροές από το κυβερνών κόμμα, φαίνεται να κατευθύνονται προς την Ελληνική Λύση (6,3%) και τη Νίκη (1,4%), με τα δύο παραπάνω κόμματα να εισπράττουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους κυρίως από τη ΝΔ και δευτερευόντως από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η καταγραφή της κοινής γνώμης στη Βόρεια Ελλάδα, με τις ποιοτικές μετρήσεις να εμφανίζουν τόσο την Ελληνική Λύση, όσο και το κόμμα της Νίκης, αισθητά πάνω από το μέσο όρο των πανελλαδικών τους ποσοστών. Την ίδια στιγμή, οριακά εκτός ευρωβουλής φαίνεται ότι βρίσκονται οι Σπαρτιάτες, μετά και τις εσωκομματικές έριδες με τις αποχωρήσεις στελεχών και τις αλληλομηνύσεις με την ηγεσία του κόμματος.
Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε και η φημολογία περί πιθανής υποψηφιότητας του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη, στη λογική ότι θα μπορούσε να συσπειρώσει ψηφοφόρους της δεξιάς πτέρυγας, μετά και την πληγή που άνοιξε η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ζήτημα που επηρέασε ένα κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ.
«Όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης – όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι συνεργάτες του πρωθυπουργού - είναι η επιμονή στην μεταρρυθμιστική ατζέντα, που όπως λένε φέρνει συνεχώς μεγάλο αριθμό υποστηρικτών από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο.
Σε επίπεδο προσώπων η επιλογή αυτή μεταφράζεται ήδη στην τοποθέτηση στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα και του μέχρι πρότινος συμβούλου του Νίκου Ανδρουλάκη, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρη Σέρμπου.
Μεταγραφές και νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή
Εντείνεται η κινητικότητα για την οριστικοποίηση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, με τις τελικές ανακοινώσεις να γίνονται στα μέσα Απριλίου, αμέσως μετά το Συνέδριο του κόμματος. Ήδη στην οδό Πειραιώς γράφουν και σβήνουν ονόματα, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκ νέου υποψηφιότητα και της Μαρίας Σπυράκη, μετά τη δικαίωσή της στην έρευνα για απάτη εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά και το τετ α τετ που είχε η νυν ευρωβουλευτής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έτσι, υποψήφιοι –εκτός απροόπτου- θα είναι ξανά όλοι οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου έχει παράσχει πλήρη πολιτική κάλυψη αναφορικά με τη διαρροή των emails του καταλόγου των Ελλήνων της διασποράς.
Εσχάτως προστέθηκαν στη σχετική λίστα η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ έντονα ακούγονται τα ονόματα των δημοσιογράφων Βίκυς Φλέσσα και Ανδρέα Ζαμπούκα, αλλά και του πρώην βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου. Ο πρωθυπουργός βολιδοσκοπεί μάλιστα και τον ερευνητή και διευθυντή πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στις κάλπες του Ιουνίου.