Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής χθες το βράδυ ο τομεάρχης παιδείας του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός δήλωσε:
«Η νέα γενιά και η κοινωνία είναι απέναντι σε αυτό το οπισθοδρομικό, αντισυνταγματικό και αντιμεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο. Από την πρώτη στιγμή σας ζητήσαμε να το αποσύρετε. Αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη είναι ένα ισχυρό, χρηματοδοτημένο και στελεχωμένο δημόσιο πανεπιστήμιο. Εσείς δεν το θέλετε αυτό και φέρνετε ένα αντισυνταγματικό νομοθέτημα για να υπηρετήσετε ξεκάθαρα τους σκοπούς σας, που είναι να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα.
Όσο και να προσπαθείτε, όμως, να πείσετε, οι λέξεις του Συντάγματος δεν αλλάζουν νόημα. Οι λέξεις ''απαγορεύεται'', ''αποκλειστικά'' και ''δημόσιοι λειτουργοί'', όσα χρόνια και αν περάσουν δεν αλλάζουν νόημα.
Προφανώς αυτό που πάτε να νομοθετήσετε με πολύ μεγάλη βιασύνη το γνωρίζετε ότι είναι αντισυνταγματικό. Σας το λένε η πλειοψηφία των Συνταγματολόγων, σας το λέει η πάγια νομολογία του ΣτΕ, σας το λένε 1400 μέλη ΔΕΠ, καθηγητές πανεπιστήμιου που υπογράφουν το κείμενο για την αντισυνταγματικότητα αυτού του νόμου, σας το λέει η πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Καραμανώφ. Σας το λένε πολλές σύγκλητοι και τμήματα και σχολές των δημόσιων πανεπιστημίων.
Όμως το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το λέγατε και εσείς πριν λίγους μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εσείς τώρα τα ονομάζετε αλλιώς, ''μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά''. Όπως όμως και να τα ονομάσετε, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αντισυνταγματική αυτή η νομοθέτηση.
Μέσα στην απόγνωσή σας να πείσετε πως λειτουργείτε εντός συνταγματικού πλαισίου, αρχίσατε να μιλάτε για ''δυναμικές ερμηνείες'' του Συντάγματος. Μιλήσατε και για ''διασταλτικές ερμηνείες''. Είπατε, επίσης πως το Σύνταγμα είναι ζωντανό. Ναι σε αυτό συμφωνούμε. Αλλά για να είναι ζωντανό το Σύνταγμα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις του. Όταν καταστρατηγούνται και παραβιάζονται, τότε δεν μένει ζωντανό το Σύνταγμα, αλλά πεθαίνει και μαζί με αυτό, πεθαίνουν η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Δίχως αμφιβολία, αυτό που έχει προκύψει από ολόκληρη τη διαδικασία είναι ότι έχει καταρρεύσει η επιχειρηματολογία σας. Λέτε θα έλθει το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ και το ΓΕΙΛ να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Δεν θα έλθουν, όμως, αυτά τα πανεπιστήμια γιατί δεν το έχουν κάνει πουθενά στον κόσμο. Αυτά τα πανεπιστήμια συνεργάζονται ήδη με δημόσια πανεπιστήμια.
Μας λέτε επίσης ότι θέλετε να μην φεύγουν τα παιδία μας στο εξωτερικό. Έχει καταρριφθεί πλήρως και αυτό το επιχείρημά σας. Έχετε αποκλείσει χιλιάδες παιδιά από τα δημόσια πανεπιστήμια, έχετε θεσμοθετήσει την ΕΒΕ, έχετε μειώσει δραστικά τους εισακτέους στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, αναστείλατε και τη λειτουργία 37 τμημάτων που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η Νομική της Πάτρας.
Δεν θέλετε να σπουδάζουν τα παιδιά σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, θέλετε να σπουδάζουν σε ιδιώτες και να δίνουν δίδακτρα. Αυτό επιδιώκετε και μάλιστα αναστείλατε και τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ, της γυμναστικής ακαδημίας στον Πύργο, στην Ηλεία, στην Ολυμπία, στον τόπο δηλαδή που γεννήθηκαν και διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για 1.000 χρόνια.
Λέτε επίσης πως θέλετε να επιστρέψουν και οι σπουδαίοι επιστήμονές μας από το εξωτερικό. Δεν σας πιστεύουμε γιατί αν θέλατε θα είχατε βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των καθηγητών στα δημόσια πανεπιστήμια. Θα είχατε αυξήσει τους μισθούς τους και θα είχατε βελτιώσει τις συνθήκες διδασκαλίας.
Παράλληλα μας λέτε ότι θέλετε να ενισχύσετε και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με αυτόν τον νόμο δεν το κάνετε. Δεν προβλέπετε καμία νέα πρόσληψη. Λέτε πως θα εφαρμόσετε τώρα τον κανόνα: 1 αποχώρηση, 1 πρόσληψη. Όμως αυτός ο κανόνας υπάρχει από το 2019, τον έχει θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον εφαρμόσατε εδώ και 5 χρόνια. Γιατί να σας πιστέψουμε ότι θα τον εφαρμόσετε από εδώ και πέρα;
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, λέτε πως θα βρείτε πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα ποσά, όμως, αυτά δεν αφορούν στα λειτουργικά έξοδα και στη μισθοδοσία των πανεπιστημίων.
Περαιτέρω, λέτε ότι θέλετε να ενισχύσετε και τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Το αντίθετο θα συμβεί. Με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στα μεγάλα αστικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη -γιατί εκεί είναι οι πολλοί πελάτες, εκεί θα ανοίξουν αυτά τα παραρτήματα, αυτές οι ιδιωτικές σχολές που φέρνετε- θα οδηγηθούν σε απίσχναση τα περιφερειακά τμήματα και σε πόρους και σε καθηγητές και σε εισακτέους φοιτητές.
Ισχυρίζεστε ότι θέλετε να υπάρχει και ισότιμη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Το αντίθετο συμβαίνει. Καμιά ισότιμη πρόσβαση. Άλλη βάση εισαγωγής για το δημόσιο πανεπιστήμιο, άλλη για τους ιδιώτες. Που είναι η αριστεία; Που είναι το δικαίωμα όλων στη γνώση και στην πανεπιστημιακή μόρφωση; Όλες αυτές τις ημέρες αναδείξαμε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με αυτό το νομοθέτημα. Θέλετε να μετατρέψετε το πανεπιστήμιο από εστία γνώσης σε επιχείρηση. Θέλετε να αναβαθμίσετε τα κολέγια σε ''πανεπιστήμια'', χωρίς να καλύπτουν στο ελάχιστο τις επιστημονικές προδιαγραφές διδασκαλίας και έρευνας των πανεπιστημίων.
Η νεολαία αντιδρά δίκαια, για να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία μας, το δικαίωμα και των μη προνομιούχων και των μη εχόντων να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Αυτά τα παιδιά αγωνίζονται για αρχές, αξίες και δικαιώματα. Είναι έτοιμα να βάλουν τέλος στην αλαζονεία και την έπαρση της διακυβέρνησής σας.
Εμείς μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φοιτητές, δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε την ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση. Δεν θα επιτρέψουμε η ανώτατη εκπαίδευση να γίνει συναλλαγή και εμπορική δραστηριότητα. Μαζί με την κοινωνία θα καταργήσουμε αυτόν τον νόμο».
«Η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη ψήφισε έναν αντισυνταγματικό και αντιλαϊκό νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Ας μην επαναπαύεται», τόνισε σήμερα η Ράνια Σβίγκου σε δήλωσή της. Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «το φοιτητικό κίνημα και οι δημοκρατικοί πολίτες θα αγωνιστούν από σήμερα για να μείνει στα χαρτιά».