Σε μία ακόμα μάχη εντός του κοινοβουλίου στρέφει την προσοχή της κυβέρνηση, με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να παίρνει το λόγο στις 11 το πρωί, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης του νομοσχεδίου.
Το νέο κρας τεστ για το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται στη σκιά και της πρόσφατης δημοσκόπησης (ALCO / ALPHA), όπου στο ερώτημα «πόσο θα επηρεάσει την επιλογή σας στις ευρωεκλογές το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια», το 39% απαντά πολύ, το 20% λίγο, το 32% καθόλου και ένα 9% των ερωτηθέντων δηλώνει ΔΞ/ΔΑ.
Πρόγευση όσων πρόκειται να αναφέρει από βήματος της Βουλής έδιναν στενοί του συνεργάτες στο BD, περιγράφοντας ότι θα πρόκειται για μια ομιλία με πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, με έμφαση στο πρόγραμμα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων.
Σε αυτό το πνεύμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στο σχέδιό του να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες οι οποίες κράτησαν πίσω τη χώρα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανώτατη εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για «την πιο εμβληματική ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος».
Αν και για το εσωτερικό της ΝΔ η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνει να κρύβει εκπλήξεις, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρούν ότι πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να περάσει προς τα έξω η εικόνα της ενότητας και της σύμπνοιας στο εσωτερικό της ΝΔ, που πληγώθηκε κατά την πρόσφατη ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Είναι προφανές ότι η συζήτηση με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών θα αποτελέσει και ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με αιχμή τα ζητήματα της παιδείας - την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας θα διαδηλώνουν κατά του επίμαχου νομοσχεδίου φοιτητές και μαθητές - με τον πρωθυπουργό να εστιάζει μεγάλο μέρος της κριτικής του στη στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να κατηγορήσει για «βέρτιγκο», με τις συνεχείς εναλλαγές στη θέση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που οδήγησαν αρκετούς βουλευτές του να διαφοροποιούνται, πριν ο Νίκος Ανδρουλάκης επιβάλει κομματική πειθαρχία κατά τη σχετική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναφερθεί αναλυτικά στις 176 από τις συνολικά 205 διατάξεις του νομοσχεδίου, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης, η οποία φτάνει συνολικά το 1 δισ. ευρώ με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ενίσχυση της αυτονομίας των ιδρυμάτων, τη διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας και την προώθηση της συνεργασίας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.