Έχουν περάσει 13 μήνες από την εκδήλωση στο θέατρο Παλλάς, όπου πλήθος κομματικών στελεχών της ΝΔ είχαν δώσει το παρών στην εκδήλωση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, επ' ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Ιδρύματος Α.Σαμαρά.
Ανάμεσά τους, τρεις πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής, Λουκάς Παπαδήμος και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Σαμαρά να αναφέρεται στον σκοπό του ιδρύματος «να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του».
Από τότε ο πρώην αρχηγός της ΝΔ είχε προϊδεάσει για τη μετέπειτα στάση του εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι «υπήρξε πολιτικός και παραμένει μάχιμος πολιτικός», τονίζοντας με νόημα «έχουμε εγκαταλείψει στην Ελλάδα τη μάχη των ιδεών».
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με τις σχέσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά να δοκιμάζονται για μια σειρά ζητημάτων αιχμής και αποκορύφωμα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.
«Έσπασαν» τα τηλέφωνα ανήμερα του Αγίου Αντωνίου
Παρά τη δημόσια προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να μην ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά στη δημόσια αντιδικία με τον πρώην πρωθυπουργό, η ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αντώνη Σαμαρά – Τετάρτη 17 Ιανουαρίου – συνοδεύτηκε εκτός από εκατοντάδες ευχές για τα χρόνια πολλά, με δηλώσεις υποστήριξης από φίλους και συνοδοιπόρους εντός της γαλάζιας παράταξης, για τις θέσεις που διατύπωσε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Και όλα αυτά, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το διήμερο ενημερωτικό σεμινάριο από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο στους βουλευτές της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να λυθούν οι απορίες τους και να πειστούν όσοι αμφιταλαντεύονται, να ψηφίσουν «ναι» κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.
Άγνωστο παραμένει – έως αυτή την ώρα – εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στη τηλέφωνο τον Αντώνη Σαμαρά για να του ευχηθεί και αν επίκειται στο προσεχές χρονικό διάστημα μια συνάντηση των δύο ανδρών για τα θέματα της επικαιρότητας...
Μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να επισπεύσει την σχετική συζήτηση και την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου, σε μια προσπάθεια να κλείσει όσο πιο σύντομα γίνεται τα εσωκομματικά μέτωπα, κηρύσσοντας μια εύθραυστη «ανακωχή» με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει θέμα ρήξης εντός ΝΔ».
Τα σενάρια που «γέννησε» η στάση Σαμαρά
Σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε σε διάφορες περιόδους ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική της «σιωπής», στο όνομα μιας δήθεν «εσωκομματικής αυτοσυντήρησης», όπως λένε συχνά πυκνά τακτικοί συνομιλητές του.
Το έδειξε σχετικά πρόσφατα, με αφορμή την τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μετανάστες να πάρουν άδεια διαμονής στη χώρα μας άπαξ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετία παραμονής, την οποία και καταψήφισε.
Αλλά και παλαιότερα, είχε διατυπώσει δημοσίως τη διαφωνία του με την πορεία επαναπροσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγες ημέρες πριν έρθει στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού και αν αυτές προμηνύουν εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ως ένα βαθμό η «διαφωνία Σαμαρά» είναι μια απάντηση στη στροφή προς το πολιτικό Κέντρο που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλογή την οποία ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ως «αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας».
Άλλοι πάλι, προχωράνε ένα βήμα παρά πέρα, διατυπώνοντας τη θεωρία ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο, με το οποίο ο άλλοτε αρχηγός της ΝΔ βάζει παρακαταθήκη, όταν ανοίξει στο μέλλον θέμα ηγεσίας στο κόμμα και αποχώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να παίξει ο ίδιος ρόλο, υποδεικνύοντας ή διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς για μια ξεκάθαρη στροφή του κόμματος προς τα δεξιά, με επικεφαλής ένα πρόσωπο της επιρροής του.