Μέσω της συχνότητας της δημόσιας τηλεόρασης απόψε το βράδυ επιλέγει ο πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του και να εξηγήσει το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία.
Η κίνησή του να επισπεύσει τη δημόσια συζήτηση και, τελικώς, την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου αποσκοπεί από τη μια να κλείσει -για ευνόητους λόγους- πριν από το Πάσχα το ρήγμα στις σχέσεις με την Εκκλησία και, από την άλλη, να καταγράψει το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν το συγκεκριμένο νομοθέτημα πάρει το δρόμο της Βουλής και τεθεί σε ψηφοφορία.
Ήδη, πάντως, όπως αποτυπώθηκε και σε δημοσκόπηση της ALCO, η ΝΔ καταγράφει απώλειες λόγω της συζήτησης για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, κυρίως προς την Ελληνική Λύση, με το 49% να διαφωνεί ανοιχτά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών (58% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας), ενώ υπέρ εμφανίζεται το 35% των ερωτηθέντων (28% των ψηφοφόρων της ΝΔ).
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωναν ότι με την τηλεοπτική του συνέντευξη θα σταθεί ιδιαιτέρως στην ανάγκη προστασίας των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, τα οποία σήμερα δεν αναγνωρίζονται και σε εξαιρετικές περιπτώσεις -απώλεια του ενός γονέα- υποχρεώνονται να επιστρέψουν σε προνοιακές δομές.
Το χρονοδιάγραμμα και οι διατάξεις του νόμου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει συνολικά 13 άρθρα και προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού θα έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις και προτάσεις, αλλά και συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Ειδικότερα, στο ζήτημα της τεκνοθεσίας -όπου εκδηλώνονται και οι πιο ισχυρές αντιδράσεις- η κυβερνητική πρωτοβουλία δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω παρένθετης μητέρας, κάτι που είχε εκφράσει ως επιθυμία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αν και για την ώρα παραμένει γρίφος αν η απαγόρευση θα συμπεριλάβει και τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών, από τη στιγμή που οι γυναίκες έχουν ήδη δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Θα αναγνωρίζονται, ωστόσο, τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και όσα θα γεννηθούν και με παρένθετη μητέρα, επίσης στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα η επιλογή αυτή απαγορεύεται, αλλά αν ένα ζευγάρι βγει στο εξωτερικό και αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα, το ελληνικό κράτος θα το αναγνωρίσει.
Οι δε γονείς θα δηλώνονται ως «πατέρας πατέρας» ή «μητέρα μητέρα» και όχι με τους προσδιορισμούς «γονέας 1» ή «γονέας 2». Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε ομόφυλα ζευγάρια, θα εξαιρεί όμως τα διεμφυλικά άτομα ή όσα δηλώνουν «τρίτο φύλο», ενώ θα αναγνωρίζεται αυτόματα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό, αν και θα κληθούν να επιλέξουν αν θα κρατήσουν το γάμο τους ή το σύμφωνο συμβίωσης που θα κάνουν στην Ελλάδα.