Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες των τελευταίων ημερών περί «παγώματος» της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να επισπεύσει τη σχετική συζήτηση, βάζοντας το θέμα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της προσεχούς Τετάρτης.
Πολλοί θεωρούν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν και η πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνέστησε σε όσους διατυπώνουν δημοσίως ενστάσεις: «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα», αναφορά που προκάλεσε και αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει επισήμως η συζήτηση αρχικά εντός του κυβερνητικού σχήματος και να ακολουθήσει ένα χρονικό διάστημα δημόσιου διαλόγου όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις.
Αλλά και το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου έστελναν το μήνυμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να μην βιαστούν να πάρουν θέση αλλά να περιμένουν να δουν τις τελικές διατυπώσεις που θα προκύψουν και από τη δημόσια διαβούλευση για το θέμα.
Ζητούμενο οι τελικές διατυπώσεις
Στόχος της κυβέρνησης, εκτός από την διεξαγωγή ενός ευρύτερου διαλόγου προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, είναι η επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά κυρίως, τα δικαιώματα των παιδιών.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι με την κυβερνητική πρωτοβουλία δεν τίθεται θέμα «διάλυσης» της παραδοσιακής οικογένειας, αλλά να αναγνωριστεί η γονεϊκότητα του μη βιολογικού γονέα.
Φέρνουν μάλιστα το παράδειγμα μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίες έχουν υιοθετήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο –και είναι ομόφυλα ζευγάρια- όπου αν ο βιολογικός γονέας χάσει τη ζωή του ή αδυνατεί να ασκήσει γονική μέριμνα, στον έτερο γονέα δεν αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα ως προς την ανατροφή του παιδιού, το οποίο περιέρχεται στις προνοιακές δομές και υπηρεσίες.
Επιχείρηση πειθούς
Ζήτημα με έντονα εσωκομματικά χαρακτηριστικά υπάρχει για τους βουλευτές εκείνους που έχουν ισχυρά ερείσματα στην Εκκλησία και στηρίζονται στις ψήφους του εκκλησιαστικού ακροατηρίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ηγεσία της ΝΔ καλείται, μεταξύ άλλων, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των συγκεκριμένων βουλευτών του κόμματος για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, με κομματικά στελέχη να έχουν ήδη αποδυθεί σε ένα διαρκές πολιτικό «μασάζ», προκειμένου να καταγράψουν όσους διαφωνούν και σκέφτονται να καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο όταν θα πάρει το δρόμο της Βουλής.
Την ίδια στιγμή, από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού θεωρούν όχι μόνο επιβεβλημένη αλλά και αυτονόητη την «πειθαρχία» των υπουργών, με ανοιχτό το ζήτημα της επιβολής κομματικής πειθαρχίας για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και όχι των βουλευτών.
Ήδη έχει καταγραφεί η ανοιχτή διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Μάκη Βορίδη, ενώ άλλοι βουλευτές, όπως οι Θ. Πλεύρης, Κ. Καραγκούνης, Στ. Πέτσας, Γ.Κεφαλογιάννης, Κ. Κυρανάκης και Μ. Κεφαλά, διατυπώνουν αντιρρήσεις ή περιμένουν τις τελικές διατυπώσεις στο νόμο για να διαμορφώσουν την τελική τους στάση.