Τα τρία αεροσκάφη της τουρκικής αποστολής θα προσγειωθούν το πρωί της Πέμπτης στο Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταφέροντας τον Ταγίπ Ερντογάν, τους υπουργούς και τους συμβούλους του, αλλά και τα οχήματα ασφαλείας για τις μετακινήσεις του στην πρωτεύουσα.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα διεξαχθεί αύριο στην Αθήνα πραγματοποιείται σε ένα ιδιαιτέρως ευνοϊκό περιβάλλον, με δέκα μήνες νηνεμίας στο Αιγαίο, αλλά και μια γενικότερη αισιοδοξία, ότι μπορεί να προκύψει ένα κοινό ανακοινωθέν που θα αντικατοπτρίζει τη βούληση Ελλάδας - Τουρκίας για μια πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών τους.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, προβλέπεται αρχικά μια σύντομη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατόπιν ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσει τις επικείμενες συμφωνίες και την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αν και η ελληνική πλευρά κρατάει μικρό καλάθι ως προς τη δυνατότητα προόδου στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών (ΑΟΖ, θαλάσσιες ζώνες), ζητούμενο παραμένει να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας και ευρύτερης συνεργασίας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, με τη συνεργασία των λιμενικών σωμάτων Ελλάδας-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των ροών και των διακινητών, ενώ η Αθήνα βλέπει θετικά τη συζήτηση περί παροχής ολιγόωρης διάρκειας βίζας από την Ελλάδα προς Τούρκους πολίτες -72 ωρών- προκειμένου να ενισχυθούν οι επισκέψεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για αναψυχή και τουρισμό.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται διατεθειμένος να επενδύσει σε μια θετική εικόνα προς τα έξω, στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας με την Ελλάδα, ως μια έμμεση απάντηση και στην πρόσφατη έκθεση Μπορέλ που θέτει αυστηρούς όρους στην Τουρκία σε σχέση με τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο για την επανεκκίνηση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Οι προσδοκίες της Αθήνας
Από το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι τα ζητήματα, που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση, υπενθυμίζοντας ότι η διαφορά μας είναι μία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην εδραίωση ενός κλίματος ηρεμίας, ως προϋπόθεση για τις καλές σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και έναν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας ώστε οι όποιες διαφωνίες προκύπτουν να μην οδηγούν νομοτελειακά σε κρίσεις και εντάσεις.
Ίσως για αυτό σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα έχει αποφασίσει να δώσει έμφαση στη λεγόμενη θετική ατζέντα, με συζητήσεις -και γιατί όχι και συμφωνίες- για ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα συνεργασίας στο μεταναστευτικό και ζητήματα πολιτικής προστασίας.
Η ατζέντα Ερντογάν
Με όλες τις ενδείξεις των τελευταίων μηνών να δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προσαρμόσει την τακτική της στο Αιγαίο, αποφεύγοντας τις προκλήσεις και τις εντάσεις, στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας προετοιμάζονται και για το αρνητικό σενάριο, στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν φορέσει το κοστούμι της ακραίας ρητορικής και των προκλήσεων.
Ωστόσο, ακόμα και ο τουρκικός τύπος εμφανίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας αποφασισμένο να επιτύχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, να συζητήσει τα ζητήματα της ενέργειας και να πει το «ναι» στην πρόταση για κοινές ανασκαφές Ελλήνων και Τούρκων αρχαιολόγων, τόσο στη γείτονα χώρα όσο και στην Ελλάδα, που αφορούν κατά κύριο λόγο στην προϊστορική εποχή (5.000 π.Χ.), που είναι λιγότερο «πολιτικοποιημένη» από την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.