Στην κορυφή της ατζέντας της τριήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Λονδίνο είναι, από τη μια, οι επαφές με επενδυτές για την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα, και από την άλλη, η επαναφορά του αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Με όπλο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και της αναμενόμενης αναβάθμισης από τον οίκο Fitch στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών και συζητήσεων με περισσότερους από 200 διαχειριστές χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια.
Βασικός στόχος η προσέγγιση ενός διαφορετικού επενδυτικού κοινού και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να μπει στα ραντάρ μεγάλων μακροπρόθεσμων κεφαλαίων, για τα οποία έως τώρα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ήταν επενδύσιμο. Παράλληλα, θα αναδειχτεί το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων (τραπεζών και αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος), αλλά και η διάθεση μετοχών της Helleniq Energy (Ελληνικά Πετρέλαια).
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι το επίσημο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ξεκινά σήμερα με τη συμμετοχή του στο επενδυτικό συνέδριο που οργανώνουν στο Σίτι, το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – σε θέση κεντρικού ομιλητή - να παρουσιάζει σε κορυφαίους επενδυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, παρουσία περισσοτέρων από 500 συμμετεχόντων.
Στο συνέδριο θα μετέχουν συνολικά 37 εισηγμένες, ενώ είναι προγραμματισμένα τρία «βαριά» πάνελ. Για την ενέργεια, με ομιλητές Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πέτρο Τζανετάκη (Motor Oil), Γιώργο Κούβαρη (ΓΕΚ Τέρνα) Κωνσταντίνο Μαύρο (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και Αλέξανδρο Εξάρχου (Intrakat), για τις τράπεζες με ομιλητές Βασίλη Ψάλτη (Alpha), Φωκίωνα Καραβία (Eurobank), Παύλο Μυλωνά (ΕΤΕ) και Χρήστο Μεγάλου (Πειραιώς), καθώς και για τις επενδύσεις με ομιλητές τους Στέλιο Ηλία (BC Partners), Σπύρο Σπυρόπουλο (Oaktree), Ana Plecas (Macquarie) και Στέλιο Θεοδοσίου (HIG). Από πλευράς κυβέρνησης, εκτός του πρωθυπουργού, στο συνέδριο θα μιλήσει και ο οικονομικός του σύμβουλος, Αλέξης Πατέλης.
Η βρετανική κοινή γνώμη στο πλευρό της Ελλάδας για τα Γλυπτά
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ για να έχει το πρώτο τετ α τετ με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, όπου εκτός της επισκόπησης των ελληνοβρετανικών σχέσεων και των διεθνών εξελίξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην γενέτειρά τους.
Αν και οι προσδοκίες για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένουν χαμηλές, ως «σύμμαχος» στο πλευρό του ελληνικού αιτήματος, καταγράφεται η θετική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο, για επαναπατρισμό και επανένωση των κλεμμένων από τον λόρδο Έλγιν γλυπτών.
Είναι χαρακτηριστικό πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο ηγέτης των Εργατικών Κίρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται και στις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να πει στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε από χθες το απόγευμα, όπου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με Έλληνες που ζουν στη Μ. Βρετανία και το καλοκαίρι είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές, ενώ αναφέρθηκε στον νέο νόμο που θα απλοποιεί τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού.