Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου - ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρα Καλοσύνης - ξεκίνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετράει μείον δύο βουλευτές και την Κοινοβουλευτική Ομάδα να μένει με 45 βουλευτές.
Η θυελλώδης, διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σήμανε και το τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έως σήμερα τον γνωρίζαμε, με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη να κόβει κάθε δεσμό με τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη και δύο βουλευτές, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα με επιστολή τους να ενημερώνουν σήμερα κιόλας τον πρόεδρο της Βουλής για την ανεξαρτητοποίησή τους από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε προηγηθεί η καταληκτική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, με την οποία ζητούσε από τους δυο βουλευτές -οι οποίοι νωρίτερα δημοσιοποίησαν κείμενο για την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ- να τιμήσουν τον κώδικα δεοντολογίας του κόμματος και να επιστρέψουν τις έδρες στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, ενώ το ίδιο ζήτησε να πράξει και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου που επίσης έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη νέα ηγεσία.
Νέο κόμμα από το μηδέν
Απαλλαγμένος από τα «βαρίδια», όπως ο ίδιος θεωρούσε τα στελέχη της «Ομπρέλας» στο κόμμα, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται αποφασισμένος να περάσει στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου της πλήρους αναδιάταξης στην Κουμουνδούρου.
Έχοντας μπροστά του επτά μήνες μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει, από τη μια, να κινητοποιήσει τη βάση των μελών του κόμματος που τον ψήφισαν στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες και, από την άλλη, να εμφανιστεί ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στο επικείμενο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου έτους.
Στόχος του, να δώσει ακόμα μία έμμεση απάντηση στους μέχρι πρότινος επικριτές του -και εσχάτως αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ- που θεωρούν ότι μέχρι τη μάχη για την ευρωβουλή θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος.
Μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις του αναμένεται να δοθεί από τα πρόσωπα που αναμένεται να προτείνει για τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για την εφαρμογή ενός ιδιότυπου κομματικού «ΑΣΕΠ» και τον κ.Κασσελάκη να εγκαινιάζει ένα νέο μοντέλο επιλογής των προσώπων.
Πρόσωπα που αποτελούν τακτικούς συνομιλητές του δεν αποκλείουν ακόμα και ευρύτερες αλλαγές, όχι μόνο στη φυσιογνωμία του, αλλά και ένα ριζικό «ρεκτιφιέ» τόσο στο όνομα του κόμματος, όσο και στα σύμβολα που αναμένεται να ανανεωθούν και να παραπέμπουν σε ελληνική εκδοχή του αμερικανικού Κόμματος Δημοκρατικών…
Νέο κόμμα και από τον Τσακαλώτο
Την ίδια στιγμή, το κείμενο καταπέλτης της «Ομπρέλας», με τις υπογραφές 45 μελών της εσωκομματικής τάσης, με επικεφαλής τον μόλις προσφάτως διεκδικητή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποτέλεσε προάγγελο εξελίξεων στην «πολυκατοικία» της Αριστεράς.
Πέρα από τη σκληρή κριτική για «πρακτικές Τραμπισμού» και τους χαρακτηρισμούς για την ομιλία Κασσελάκη ως «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς», οι υπογράφοντες της τάσης -που αριθμούν δύο βουλευτές εντός του Κοινοβουλίου- αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, δηλώνοντας με νόημα: «προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της».
Στρατηγική «ώριμου φρούτου» από την Αχτσιόγλου
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα βρίσκονται και τα στελέχη που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, που άσκησαν μεν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, αποφάσισαν ωστόσο να παραμείνουν εντός του κόμματος.
Στην παρούσα φάση, η Έφη Αχτσιόγλου φιγουράρει ως η επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καταγράφοντας και τους περισσότερους βουλευτές - επτά στον αριθμό - εντός του Κοινοβουλίου που βρίσκονται στο πλευρό της.
Πολλοί θεωρούν ότι η τακτική της σιωπής που ακολούθησε έως σήμερα, θα μετατραπεί σε έναν παρεμβατικό λόγο για την πορεία του κόμματος από εδώ και στο εξής, με παρεμβάσεις και κριτική όπου χρειάζεται για επιλογές και πρακτικές που θα την βρίσκουν αντίθετη.
Μεταξύ των στελεχών που την υποστηρίζουν είναι κοινή πεποίθηση ότι η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει κανένα λόγο να εκτεθεί σε άσκοπες μετωπικές αντιπαραθέσεις με τη νέα ηγετική ομάδα, αντιθέτως θα έχει πολλά περισσότερα να κερδίσει, ακολουθώντας τη στρατηγική «ώριμου φρούτου», περιμένοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις προφανείς αναταράξεις που θα δημιουργήσει ένα πιθανό τρίτο κατά σειρά αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για να αμφισβητήσει την ηγεσία Κασσελάκη.