Με το σκηνικό εντός του ΣΥΡΙΖΑ να θυμίζει ρωμαϊκή αρένα, όλοι προεξοφλούν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα τίποτα δεν θα θυμίζει το κόμμα που έφτασε μέχρι και στη διακυβέρνηση της χώρας.
Στο ξενοδοχείο President στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που αναμένεται να κριθεί η τύχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό το Σαββατοκύριακο, τα 300 και πλέον μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προσέρχονται για να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πόρτα της εξόδου είναι ήδη ορθάνοιχτη, μετά και τις ηχηρές αποχωρήσεις του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση, έστω και αν στο παρασκήνιο - μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες - βρισκόταν σε εξέλιξη ένα οργιώδες παρασκήνιο προκειμένου να αποφευχθεί η πλέον καθοριστική διάσπαση της ιστορίας του.
Ενδεικτικά του εκρηκτικού κλίματος που διαμορφώνεται, στο παρά πέντε της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, είναι και τα σενάρια που διακινήθηκαν, ακόμα και για ευθεία αμφισβήτηση του νέου προέδρου του κόμματος, με την υποβολή πρότασης μομφής στο πρόσωπό του.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η ρελάνς του Στέφανου Κασσελάκη να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να κριθούν οι διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει προτείνει ο ίδιος από τη βάση του κόμματος.
Η συγκεκριμένη πρόταση ήρθε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη τρικυμία σε όλο το φάσμα του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, δημιουργώντας ρήγμα ακόμα και εντός του στενού του περιβάλλοντος.
Στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, εξέφρασαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους, στέλνοντας το «σινιάλο» ότι παρέλκει ο λόγος διαγραφών εφόσον έχουν ανακοινωθεί ήδη αποχωρήσεις
Η σκληρή γραμμή Κασσελάκη
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ζητούμενο παραμένει αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ιδέα του δημοψηφίσματος ή αν θα ρίξει νερό στο κρασί του και θα ακούσει τους προβληματισμούς ακόμα και των δικών του στελεχών.
Για την ώρα ο ίδιος φαίνεται να κινείται πάνω στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει, αντιμετωπίζοντας περίπου σαν «βαρίδια» όσους του ασκούν κριτική και εκλαμβάνοντας ως ευκαιρία την παρούσα χρονική συγκυρία, προκειμένου να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο ενόψει και της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών.
Η επιμονή του σε ένα νέο μοντέλο «αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τον λαό», όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την έχει περιγράψει, έχει δημιουργήσει υποψίες ακόμα στις τάξεις των στελεχών εκείνων που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του και τώρα αισθάνονται να απειλούνται και περίπου να νιώθουν ως αναλώσιμοι.
Εκ των πραγμάτων, τα φώτα στρέφονται στο τι θα πράξουν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Με την ομάδα Αχτσιόγλου να προσανατολίζεται να καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή κείμενο καταδίκης της πρότασης περί διαγραφών, η ίδια φέρεται αποφασισμένη να παραμείνει εντός των τειχών του κόμματος και ουσιαστικά να ακολουθήσει την στρατηγική του ώριμου φρούτου, αναμένοντας ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για να αμφισβητηθεί η ηγεσία με θεσμικό τρόπο.
Όσο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι μέχρι τη Δευτέρα, μαζί με την Πέτη Πέρκα, αναμένεται να δηλώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία εντός της Βουλής.