Μία ημέρα πριν από την πιο κρίσιμη κομματική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι αυτή η Κεντρική Επιτροπή θα είναι και η τελευταία με το σύνολο των στελεχών του υπό μια κοινή πολιτική στέγη.
Με τις λέξεις «διάσπαση» και «αποχωρήσεις» να βρίσκονται στο καθημερινό λεξιλόγιο όσων κινούνται πέριξ των γραφείων της Κουμουνδούρου, το σκηνικό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει κινούμενη άμμο, παρά τις απέλπιδες κινήσεις ιστορικών στελεχών, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, να υπάρξει κλίμα εκτόνωσης και κοινής πορείας όλων.
Το κείμενο – παρέμβαση των 1.300 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκουν στην «Ομπρέλα», υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά», ήταν για πολλούς η τελευταία πράξη του «δράματος» ή ένα ραντεβού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μέσα στο όργανα.
Με τον Στέφανο Κασσελάκη να κρατάει προς ώρας κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει με τις ανοιχτές υποθέσεις των διαγραφών, τον «άχαρο» ρόλο να μιλάει εξ ονόματός του έχει αναλάβει εργολαβικά ο Παύλος Πολάκης, ανοίγοντας και άλλο την έτσι και αλλιώς ορθάνοιχτη πόρτα της εξόδου σε όσους διαφωνούν με τις επιλογές της νέας ηγεσίας.
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το κόμμα χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και λέγοντας ότι η Αριστερά δεν έχει θέση στο κόμμα Κασσελάκη - Παππά - Πολάκη, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «απολίτικη ρευστή φιγούρα».
Ωστόσο, το βαθύ τραύμα που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένη να επουλώσει καμία πλευρά, με στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του νεοεκλεγέντος προέδρου να κόβουν κάθε σημείο επαφής, σημειώνοντας δύο πράγματα.
Πρώτον, ότι όσοι ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη δεν έδωσαν καν χρόνο σε μια νέα ηγεσία να ξεδιπλώσει τις πολιτικές της και το πολίτικο της σχέδιο και δεύτερον, πως όσοι αποφασίσουν να μείνουν, θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για το νέο κόμμα.
Η τρισέλιδη επιστολή του Γιάννη Δραγασάκη προς τον πρόεδρο του κόμματος, τον Αλέξη Τσίπρα και τους τέσσερις υποψηφίους για την ηγεσία, ήταν ακόμα ένα καμπανάκι για τις συνέπειες μιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης που έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ – δημοσκοπικά - μία ανάσα πάνω από το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να ετοιμάζεται για το μεγάλο «άλμα» ενοψει και των επικείμενων ευρωεκλογών.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό «εμφυλίου» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, γρίφος εξακολουθεί να παραμένει η στάση του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με πολλά στελέχη να ευελπιστούν έστω και την ύστατη στιγμή σε μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.
Άλλοι πάλι, βάζουν και αυτόν στο στόχαστρο της κριτικής τους, καταλογίζοντάς του ότι έως και σήμερα απέφυγε επιμελώς να πει το παραμικρό, ως εγγυητής της ενότητας.
Είναι ενδεικτικό ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, παραμονή της έναρξης της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, έχει ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς για να του μεταφέρει όλα τα δεδομένα.