Τη Θεσσαλονίκη θα «χτυπήσει» πρώτα στην Ελλάδα αν συνεχιστεί, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς καθώς ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων της συμπρωτεύουσας είναι στενά συνδεδεμένες με την μεσανατολική χώρα. Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη θα είναι ιδιαίτερα αισθητή η μείωση του τουρισμού αν συνεχιστεί η σύγκρουση με αναμενόμενη πτώση στις αφίξεις των Ισραηλινών ταξιδιωτών που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες πληρότητες των ξενοδοχείων.
Στοιχεία από έκθεση της εταιρείας ανάλυσης GBR Consulting για το Γ’ τρίμηνο που εξετάζει τις επιδόσεις του ξενοδοχειακού τομέα της χώρας δείχνουν ότι το Ισραήλ είναι η κορυφαία διεθνής αγορά επισκεπτών της συμπρωτεύουσας. Ενδεικτικά, οι διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη το 2022 ανήλθαν στις 126.000 έναντι των 186.000 διανυκτερεύσεων που καταγράφηκαν πριν από το Covid, το 2019.
«Οι Ισραηλινοί δεν ταξιδεύουν προς τη Θεσσαλονίκη μόνο από τη χώρα τους, αλλά και από άλλες χώρες. Για την Ελλάδα συνολικά, η ισραηλινή αγορά αντιπροσωπεύει μερίδιο αγοράς που αντιστοιχεί στο 1,3% σε όρους διανυκτερεύσεων το 2022. Ο πόλεμος, ο οποίος διανύει την τρίτη εβδομάδα είναι σε εξέλιξη, ενδέχεται να μην τελειώσει σύντομα και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει και την αγορά ακινήτων», τονίζει στην έκθεση της η GBR.
Παρά την δυνατή χρονιά του τουρισμού φέτος, η αγορά της φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη υπολείπεται της ανόδου που σημειώνεται στην υπόλοιπη χώρα. Η ζήτηση για ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη το 2023, σε σύγκριση με το 2019, είναι ακόμα μειωμένη καθώς τα ποσοστά πληρότητας σημειώνουν πτώση κατά 4,3%. Σημειώνεται, ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Αθήνα ανέρχεται στο -2,4%. Σε αντίθεση, τα έσοδα καταγράφουν σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο έχουν αυξηθεί κατά 19.5%, σε σχέση με το 2019, ενώ στη Αθήνα είναι βελτιωμένα κατά 31%.
Τα ακίνητα της Θεσσαλονίκης
Μεγάλη συνεισφορά και στο real estate της Θεσσαλονίκης έχουν οι Ισραηλινοί επενδυτές, κυρίως στο κέντρο της πόλης, τόσο στα εμπορικά ακίνητα, όσο και στις κατοικίες. Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι Ισραηλινοί έχουν επενδύσει στη Θεσσαλονίκη κυρίως σε πρώην βιοτεχνικούς και γραφειακούς χώρους και σε κτίρια παρατημένα.
Χαρακτηριστικές τους επενδύσεις είναι το ακίνητο στη γωνία Τσιμισκή με Κατούνη όπου αναμένεται ο όμιλος «Fattal» να ξεκινήσει την κατασκευή του τετράστερου ΝΥΧ Τhessaloniki μέχρι το τέλος του 2023, ένα έργο ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ. Επίσης το 2025 αναμένεται το άνοιγμα δύο ξενοδοχείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ισραηλινών συμφερόντων «Brown» στη Θεσσαλονίκη.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια στασιμότητα από την πλευρά τους, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς που τους προσέλκυσαν στην χώρα παραμένουν ισχυρά. Οι χαμηλές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα μαζί με την πολιτική σταθερότητα που προσφέρει η χώρα εξακολουθούν να υφίστανται, μαζί με την γεωγραφική εγγύτητα, και οι ομοιότητες μεταξύ της κουλτούρας των δύο λαών.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, το 2022 η συνολική αξία των επενδύσεων σε ακίνητα από Ισραηλινούς πολίτες ήταν 88 εκατ., διπλάσια από αυτή του 2021 που ήταν 44 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τα ελληνικά assets ξεκίνησε το 2015 με συνολικές επενδύσεις 1 εκατ. Το 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει επενδύσεις Ισραηλινών σε ακίνητα 2 εκατ., το 2017 5 εκατ., το 2018 23 εκατ., το 2019 66 εκατ. και το 2020 23 εκατ. ευρώ.