ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

Brookings: Πρώτη στην ευρωζώνη η Ελλάδα με βάση τον Δείκτη Εμπιστοσύνης

Ανάμεσα στις επτά οικονομίες της ευρωζώνης που παρακολουθεί το ινστιτούτο, η Ελλάδα είναι η μόνη με θετικό και αυξανόμενο Δείκτη Εμπιστοσύνης. Σοβαρή παγκόσμια επιβράδυνση δείχνει η έρευνα Brookings και FT.

«Όαση» ανάμεσα στις οικονομίες της ευρωζώνης θυμίζει η ελληνική, σύμφωνα με τη νέα δημοσίευση του Δείκτη Εμπιστοσύνης του έγκυρου αμερικανικού ινστιτούτου Brookings. Η Ελλάδα είναι η μοναδική από τις επτά οικονομίες της ευρωζώνης που παρακολουθεί το ινστιτούτο, που όχι μόνο διατηρεί θετική τιμή στον Δείκτη Εμπιστοσύνης, αλλά και σταθερά αυξανόμενη μέσα στο 2023.

Ο σύνθετος οικονομικός δείκτης TIGER που καταρτίζει το Brookings σε συνεργασία με τους Financial Times δείχνει ότι και στην Ελλάδα, όπως παγκοσμίως και, ακόμη περισσότερο, στην ευρωζώνη, η οικονομία έχει μπει σε φάση έντονης επιβράδυνσης, σε σχέση με την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη του προηγούμενου έτους (βλ. γράφημα).

tiger_greece

 

Ωστόσο, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα είναι πολύ καλύτερες από τις επτά ευρωπαϊκές που παρακολουθεί το ινστιτούτο, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Δείκτη Εμπιστοσύνης, ενός σύνθετου δείκτη, ο οποίος υπολογίζεται με βάση έρευνες κοινής γνώμης που διεξάγονται από το Brookings Institution. Σε αυτό το δείκτη, συνδυάζονται επιμέρους δείκτες για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική εμπιστοσύνη, ώστε να αποτυπώνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κλίμα σε μια οικονομία.

Η Ελλάδα φαίνεται (βλ. πίνακα) ότι ξεχωρίζει με μεγάλη διαφορά από τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Η τιμή του δείκτη αυξάνεται στην Ελλάδα συνεχώς από τον Ιανουάριο και έχει ανέλθει στο 0,98 τον Ιούλιο, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες οι τιμές είναι αρνητικές, με τις χειρότερες επιδόσεις να καταγράφονται στην Πορτογαλία και τη Γερμανία.

Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης του Brookings

 ΓαλλίαΓερμανίαΙταλίαΟλλανδίαΙσπανίαΕλλάδαΠορτογαλία
Ιαν-23-1,494-0,4840,057-0,720-1,1390,019-2,126
Φεβ-23-1,472-0,3170,206-0,497-0,9780,272-1,788
Μαρ-23-1,428-0,2810,296-0,395-0,8590,338-1,586
Απρ-23-1,380-0,2760,242-0,443-0,6840,400-1,566
Μαϊ-23-1,208-0,3930,101-0,572-0,5920,618-1,562
Ιουν-23-1,034-0,614-0,022-0,676-0,4080,889-1,473
Ιουλ-23-1,022-0,882-0,138-0,744-0,1680,980-1,405

Απότομο «φρένο» στην παγκόσμια οικονομία

Αυτές οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει σε φάση σοβαρής επιβράδυνσης. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Έσβαρ Πράσαντ, εταίρος του Brookings και υπεύθυνος για την κατάρτιση του δείκτη TIGER, «η παγκόσμια οικονομία χάνει τη δυναμική της, καθώς οι κύριες μηχανές ανάπτυξης επιβραδύνουν και μια συρροή βραχυπρόθεσμων παραγόντων και μακροπρόθεσμων περιορισμών -συμπεριλαμβανομένης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, των γεωπολιτικών εντάσεων, των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους και της γήρανσης του πληθυσμού- αρχίζει να "δαγκώνει".

Η τελευταία ενημέρωση των δεικτών Brookings - FT Tiger (Δείκτες Παρακολούθησης για την Παγκόσμια Οικονομική Ανάκαμψη) δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί σε γενικές γραμμές και, παρά τις σχετικά ευνοϊκές επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών νωρίτερα μέσα στο έτος, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα».

Όπως τονίζεται στην ανάλυση,

  • Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να σημειώνει σταθερή ανάπτυξη, αλλά άλλες προηγμένες οικονομίες βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, με αρκετές να αντιμετωπίζουν δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης ή ακόμη και να παρασύρονται στα όρια της ύφεσης.
  • Οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών είναι γενικά σε καλύτερη κατάσταση, με την οικονομία της Κίνας να δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης και την Ινδία να συνεχίζει να ηγείται της ανάπτυξης.
  • Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται σε όλο τον κόσμο, αλλά η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η διεύρυνση των γεωπολιτικών ρωγμών θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτή την πρόοδο και να επηρεάσουν επίσης την ανάπτυξη.
  • Οι αγορές μετοχών είχαν καλή πορεία για μερικούς μήνες, εν μέρει λόγω της αισιοδοξίας για τα κέρδη παραγωγικότητας από την τεχνολογική καινοτομία, αλλά οι ανησυχίες για τις αδυναμίες των προοπτικών ανάπτυξης έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν τις επιδόσεις τους.

Άνιση ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Για την ευρωζώνη, ο καθηγητής σημειώνει ότι «η ανάπτυξη παραμένει άνιση, με ορισμένες από τις οικονομίες του πυρήνα και της περιφέρειας να δυσκολεύονται. Η ευρωζώνη έχει προσαρμοστεί στις αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί, αν και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της θα διατηρήσει σφιχτές τις νομισματικές συνθήκες.

Η Γερμανία έχει πληγεί σκληρά από την αδύναμη εξωτερική ζήτηση και τον αυξανόμενο εξωτερικό ανταγωνισμό για τον μεταποιητικό της τομέα, σημειώνοντας μετά βίας ανάπτυξη. Η Ιταλία βρίσκεται σε παρόμοια δυσχέρεια, ενώ η Γαλλία τα πήγε οριακά καλύτερα. Η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν ενισχυθεί από την εγχώρια ζήτηση και την ανάκαμψη του τουρισμού».

Για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως τονίζεται στην ανάλυση, «η βασική πρόκληση είναι να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τη δημοσιονομική πολιτική και να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας, προϊόντων και χρηματοπιστωτικών αγορών για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της παραγωγικότητας, η οποία παραμένει το κλειδί για βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ING GROEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα μετά την πανδημία σε αύξηση ανταγωνιστικότητας

Σημαντική βελτίωση της θέσης της στην ευρωζώνη έχει επιτύχει η Ελλάδα, ενώ χάνουν έδαφος η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, σύμφωνα με ανάλυση της ING. Πώς η Γερμανία γίνεται πάλι ο «μεγάλος ασθενής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογείωση» των επενδύσεων το 2025, αλλάζει το μείγμα της ανάπτυξης

Πάνω από 14 δισ. οι δημόσιες επενδύσεις, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι επενδύσεις παίρνουν τη θέση της κατανάλωσης ως βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Το επενδυτικό κενό και οι αστοχίες προβλέψεων.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κέρδος» 4 δισ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση με Βρυξέλλες για τις δαπάνες

Το όριο δαπανών της τετραετίας αυξήθηκε στα 13,8 από 9,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πρόσθετες παροχές λόγω της αύξησης συνταξιοδοτικών και αμυντικών δαπανών. Στο 133% θα πέσει το χρέος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος και στην Ευρώπη για μεγάλες τραπεζικές συγχωνεύσεις

Γιατί το πείραμα της Unicredit με την Commerzbank είναι κρίσιμο για τις επόμενες μεγάλες κινήσεις. Ποια εμπόδια αντιμετωπίζει το deal του Ορσέλ. Η χαώδης απόσταση των ευρωπαϊκών από τις αμερικανικές τράπεζες και ο Ντράγκι.