ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Στουρνάρας: Οι 4 άξονες για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα με μια ρεαλιστική και συνεκτική βιομηχανική πολιτική που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική βιομηχανία. Οι προτάσεις του κ. Στουρνάρα.

Σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας την τελευταία πενταετία διαπιστώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας,  που ανέφερε ότι καταγράφεται ενίσχυση της ανόδου το 2023 και διατηρούνται οι θετικές προσδοκίες.

Σε ομιλία του στην Ανοιχτή Εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) με τίτλο: «Η Ελλάδα Ενώπιον Νέων Αναπτυξιακών και Επενδυτικών Προοπτικών», ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «η ελληνική βιομηχανία κατέγραψε σημαντική ανάκαμψη την περίοδο 2017 – 2022, μετά από μία περίοδο έντονης ύφεσης, 2011-2015. Μάλιστα, η ανάκαμψη αυτή ήταν μεγαλύτερη από αυτή του συνόλου της οικονομίας. Η παραγωγή στον κλάδο της βιομηχανίας, και ιδίως η μεταποιητική παραγωγή, κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς ανόδου, ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η συμμετοχή του κλάδου της βιομηχανίας στο συνολικό παραγόμενο προϊόν της οικονομίας».

Σημείωσε πως «συγκεκριμένα, η πραγματική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 4% την περίοδο 2017-2019 και κατέγραψε ακόμη υψηλότερη άνοδο το 2020 (7,5%) και το 2021 (12,1%). To 2022, η ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης συνεχίστηκε, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς (4,5%). To ποσοστό συμμετοχής της ΑΠΑ της βιομηχανίας στη συνολική ΑΠΑ της οικονομίας αυξήθηκε ιδιαίτερα την περίοδο 2020-2022, φτάνοντας το 17% το 2022, από 13,8% το 2019. Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής της ΑΠΑ της βιομηχανίας (17%) στη συνολική ΑΠΑ της οικονομίας και ιδίως το ποσοστό συμμετοχής της μεταποίησης (10%) υπολείπεται του αντίστοιχου ποσοστού στη ζώνη του ευρώ το 2022 (20% και 16,5%, αντίστοιχα)». 

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «η υψηλή ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης την περίοδο 2017-2021 συνοδεύθηκε από άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Οι πιο δυναμικοί κλάδοι της μεταποίησης σε όρους ανάπτυξης και παραγωγικότητας που αναδείχθηκαν ήταν τα “πετρελαιοειδή”, η “κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών”, η “κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων”, η “κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού”, η “κατασκευή μεταλλικών προϊόντων”  και η “παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων».

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι «η ανάκαμψη της μεταποιητικής παραγωγής αποτυπώνεται στις αυξημένες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν ιδίως το 2021 (+16,5% σε σχέση με το 2020 και +8,1% σε σχέση με το 2019). Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο το επενδύσεων στη μεταποίηση το 2021 αντιστοιχούσε σε 9,8% των συνολικών επενδύσεων στην οικονομία. Οι κλάδοι που απορρόφησαν τις υψηλότερες επενδύσεις ήταν οι ακόλουθοι: “τρόφιμα-ποτά-καπνός”, “πετρελαιοειδή”, “βασικά μέταλλα και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων”, παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων”, “κατασκευή προϊόντων από πλαστικό και παραγωγή μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων”, “χημικά” και “βιομηχανία ξύλου και χαρτοποιία”. Επίσης, οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) στον τομέα της μεταποίησης αντιστοιχούσαν στο 34,2% του συνόλου των ιδιωτικών επενδύσεων σε Ε&Α το 2021». 

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «η ανάκαμψη του τομέα της μεταποίησης και η άνοδος της παραγωγικότητάς του συνδέονται με σημαντική άνοδο της εξαγωγικής του επίδοσης. Συγκεκριμένα, η εξαγωγική επίδοση στη μεταποίηση, που ορίζεται ως ο λόγος των εξαγωγών στον τομέα της μεταποίησης προς το συνολικό ακαθάριστο προϊόν της μεταποίησης, αυξήθηκε από 55,3% κατά μέσο όρο την περίοδο 2017-2020 σε 61% το 2021».

«Η βιομηχανική παραγωγή, μετά την αύξηση κατά 2,3% το 2022, συνέχισε να κινείται οριακά ανοδικά (0,7%) και την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2023, κυρίως λόγω της ισχυρής ανόδου της μεταποιητικής παραγωγής (4,2%). Οι προσδοκίες στον τομέα της βιομηχανίας είναι βελτιωμένες (την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2023) σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ και ο δείκτης PMI τον Αύγουστο του 2023 παρέμενε σε επίπεδα άνω του 50 (από τον Φεβρουάριο του 2023) υποδηλώνοντας ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας, εν αντιθέσει με την πορεία του δείκτη PMI για την ζώνη του ευρώ που υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Οι προτάσεις του κ. Στουρνάρα για τη βιομηχανία 

«Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα με μία ρεαλιστική και συνεκτική βιομηχανική πολιτική, η οποία θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική βιομηχανία που καινοτομεί, παράγει, εξάγει, δημιουργεί εισοδήματα και νέες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας συνέχισε αναφέροντας ότι «σήμερα η πρόκληση της μετάβασης από μια οικονομία χαμηλής εξειδίκευσης και χαμηλής εντάσεως τεχνολογίας, σε μία οικονομία μέσης και υψηλής εντάσεως τεχνολογίας είναι τεράστια, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής της Ελλάδας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας».

Στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας θα πρέπει να βασίζεται στους επόμενους τέσσερις άξονες: 

  • Εξωστρέφεια και διεθνοποίηση
  • Πράσινος μετασχηματισμός
  • Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη και εξειδίκευση
  • Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πελαγίδης: Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 πιθανόν να κυμανθεί στο 2,5%

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε ότι τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία από την Ευρώπη είναι πολύ σημαντικά, αλλά οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης θα σταματήσουν το 2027.