Συνεχίστηκε η υποχώρηση του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της ευρωζώνης τον Αύγουστο, βάσει της εκτίμησης της Εurostat, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τη χώρα μας να υποχωρεί στο 2,4% από 3,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ για το σύνολο της ευρωζώνης υποχώρησε στο 4,3% από 5,2% τον Ιούλιο.
Τα καλά νέα για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις των αναλυτών και έχουν βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος στα χρηματιστήρια, με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κερδίζει περισσότερο από 1%.
Ιδιαίτερα θετικό θεωρείται το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αποδυναμώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και έφθασε στο 4,5% από 5,3% που ήταν τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 5% και θα αφήσει περιθώριο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ολοκληρώσει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων. Σημειώνεται ότι και ο γενικός δείκτης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας αλλά και αυτών του τομέα των υπηρεσιών.
Οι αγορές ποντάρουν πλέον ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά το γεγονός ότι τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιοι του στόχου 2%, καθιστά ακόμη πιο σίγουρη τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι πρώτες μειώσεις θα γίνουν το 2025.
Ταυτόχρονα υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ πλήττει την ήδη προβληματική οικονομία, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων. Ο δανεισμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν οκτώ ετών τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ η εμπιστοσύνη «πάγωσε» για πέμπτο συνεχή μήνα λόγω της μειωμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα και είναι πιθανό να δει την παραγωγή να συρρικνώνεται αυτό το τρίμηνο. Η αύξηση των μισθών, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη των δαπανών και να βοηθήσει στην επιστροφή της ανάπτυξης προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από ερευνητικά ινστιτούτα που συμβουλεύουν την κυβέρνηση.
Παράλληλα σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (8,8%, έναντι 9,7% τον Αύγουστο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,7%, έναντι 5,5% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 4,7% τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-4,7%, έναντι έναντι -3,3% τον Αύγουστο).