Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την τρέχουσα τετραετία στον τομέα της ενέργειας σκιαγράφησε χθες η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με την κα. Σδούκου, στη νέα τετραετία, για την περαιτέρω θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας, θα πρέπει να επιταχυνθούν διαδικασίες και να ανοίξουν νέοι τομείς όπως είναι αυτοί της αποθήκευσης ενέργειας και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
«Ενώ στην προηγούμενη θητεία είχαμε επικεντρωθεί στο πώς θα ενισχύσουμε το σύστημα με έργα ΑΠΕ σε αυτή θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της αποθήκευσης. Η αποθήκευση είναι το επόμενο στοίχημα για εμάς, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά θέματα και σε ρυθμιστικό επίπεδο και σε εγκρίσεις που απαιτούνται από τις ευρωπαϊκές αρχές καθώς και σε κίνητρα που θα πρέπει να δώσουμε για να γίνουν γρήγορα επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης είτε στον τομέα των μπαταριών είτε σε αυτόν της αντλησιοταμίευσης. Για εμάς τα παραπάνω είναι η άμεση προτεραιότητα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εξελίξεις θα πρέπει να αναμένουμε το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα διμερή συμβόλαια, μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών. Σύμφωνα με την υφυπουργό, στόχος είναι να ενθαρρυνθούν τα διμερή και από την πλευρά του υπουργείου να διαμορφωθεί ένα modus operandi (σ.σ. τρόπος λειτουργείας) όπου θα δίνεται η απευθείας πρόσβαση στις ΑΠΕ αμιγώς με όρους αγοράς.
Σύντομα εξελίξεις αναμένονται και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. «Μέχρι τέλος του έτους θεωρώ εφικτό να ολοκληρώσουμε το λεγόμενο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Χρειάστηκε κάτι παραπάνω από ένας χρόνος για να μπορέσουμε να “σκανάρουμε” όλη την ελληνική θαλάσσια έκταση. Να βάλουμε πάνω σε αυτή όλους τους περιορισμούς που υπάρχουν από πολλά συναρμόδια υπουργεία (Άμυνας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Εξωτερικών κ.α.) και να δημιουργήσουμε έναν χάρτη με τις “καθαρές” εκτάσεις οι οποίες διαθέσιμες και αποδοτικές από πλευράς απόδοσης για υπεράκτια αιολικά πάρκα».
Σύμφωνα με την κα. Σδούκου, το project των υπεράκτιων αιολικών θα «τρέξει» γρήγορα σε αυτή την τετραετία, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία για την εγχώρια οικονομία. «Πέρα από το ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα αιολικό δυναμικό ασύγκριτα καλύτερο από άλλες χώρες, έχει την ευκαιρία να παράγει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας εδώ μέσα από τα ναυπηγεία της, τις βιομηχανίες καλωδίων της και -γιατί όχι- σε μεγάλα εξαρτήματα όπως είναι βάσεις ή πτερύγια ανεμογεννητριών».
Στη νέα τετραετία θα συνεχιστεί η υλοποίηση των επενδύσεων σε ότι αφορά τα ενεργειακά δίκτυα και τις υποδομές τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο. Όπως σημείωσε η κα. Σδούκου η Ελλάδα σήμερα έχει καταστεί ένας ενεργειακός κόμβος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε ότι αφορά το φυσικό αέριο. Η χώρα είναι σε καλύτερη θέση από πλευράς ετοιμότητας και επάρκειας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο πως θα στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε ένα ενδεχόμενο αύξησης των τιμών στην ενέργεια.
Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα υλοποίησης εμβληματικών έργων, όπως είναι η ενεργειακή διασύνδεση της Αθήνας με την Κρήτη, η διασύνδεση στις Νότιες Κυκλάδες, η ολοκλήρωση του νέου συστήματος υψηλής τάσης στην Πελοπόννησο, η διασύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα ώστε ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές που σήμερα χρησιμοποιούν πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας να αντικατασταθούν από την καθαρότερη ενέργεια που παρέχει το δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα αλλά και την προσέλκυση πόρων από την Ε.Ε. η κα. Σδούκου αναφέρθηκε στα μεγάλα ενεργειακά έργα που είναι στα σκαριά τόσο στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου όσο και στα Βαλκάνια σε ότι αφορά το φυσικό αέριο αλλά και για τα σχέδια διοχέτευσης πράσινης ενέργεια από την Ελλάδα στις αγοράς της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Για την επίτευξη των παραπάνω έργων, και όχι μόνο, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, είτε αυτοί προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα «εργαλεία» όπως είναι το Repower, το νέο ΕΣΠΑ, το ταμείο Απανθρακοποίησης ρύπων, το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης κ.α.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της, η κα. Σδούκου σημείωσε: «Όλα αυτά, που συνιστούν όραμα, είναι μια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη, για να έχουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές, να ενισχύουμε την περιφερειακή μας συνοχή, να βρούμε καινοτόμες λύσεις και να αναβαθμιστεί η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα. Πρέπει να γίνουμε πιο ευαίσθητοι με τα δημόσια θέματα και το περιβάλλον, χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές και μεγάλες τομές ώστε το κράτος να λειτουργεί πιο υπεύθυνα και πιο αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».