Κατηγορηματικός ότι η φετινή χρονιά στον τουρισμό θα πιάσει τα επίπεδα – ρεκόρ του 2019 ή και ακόμη καλύτερα είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης, που χθες έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής του κορυφαίου τουριστικού φορέα της χώρας.
Με αυτό τον τρόπο, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ που διαδέχτηκε τον κ. Γιάννη Ρέτσο, απάντησε εμμέσως στους… καταστροφολόγους και όσους έχουν άγνοια με το αντικείμενο και ανακυκλώνουν μια υφέρπουσα παραφιλολογία περί σοβαρής κάμψης, που κάθε άλλο παρά δικαιώνεται από τα στοιχεία.
Η τρέχουσα σεζόν είναι η πρώτη κανονική σεζόν μετά το 2019, η πρώτη που δεν έχει περιορισμούς ούτε στην Ελλάδα ούτε στις χώρες που την τροφοδοτούν τουριστικά, ενώ έχουν ανοίξει και όλες οι γύρω ανταγωνιστικές αγορές, όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο κ.α., διεκδικώντας τα μερίδιά τους.
Ο κ. Παράσχης τόνισε πως η τρέχουσα χρονιά ξεκίνησε εκρηκτικά, με πολύ υψηλές επιδόσεις, με βάση και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. «Μιλάμε για μία τουριστική περίοδο 12 μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι αυτή η εκρηκτική άνοδος στην έναρξη της εφετινής χρονιάς, δεν εκδηλώνεται σε όλες τις περιοχές, σημείωσε πως «κάποιοι προορισμοί μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει χαμηλότερες επιδόσεις τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, πλέον ταξιδεύουν οι πολίτες μεσαίου εισοδήματος και όχι μόνο οι εύποροι, όπως έγινε κατά κύριο λόγο στη διάρκεια της πανδημίας».
Σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, από όλα τα ποιοτικά στοιχεία μετρήσεων, όπως αεροπορικές αφίξεις, προγραμματιζόμενες αεροπορικές θέσεις και όλα τα υπόλοιπα, προκύπτει ότι θα διαμορφωθεί μία χρονιά τουλάχιστον στα επίπεδα του 2019 και ίσως καλύτερη.
Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας στην τουριστική βιομηχανία, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι ο τουρισμός είναι μια δημοκρατική βιομηχανία και ο ΣΕΤΕ έχει στόχο να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό και επιδιώκει τη δημιουργία ενός τουριστικού περιβάλλοντος, το οποίο να μην αποκλείει καμία επιχείρηση και κανέναν επισκέπτη.
«Οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κάνει τον τουρισμό πιο προσιτό, τοποθετείται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων μας. Προσωπικά θεωρώ ότι ο τουρισμός είναι μια εξαιρετικά δημοκρατική βιομηχανία. Η Ελλάδα προσφέρει μια μεγάλη επιλογή σε προϊόντα και περιοχές. Επομένως, δεν είναι δυνατόν κάποιος να επικεντρωθεί σε ένα αφήγημα που να λέει ότι θέλουμε λίγους και πιο πλούσιους. Επομένως, υπάρχει τουρισμός για όλους τους επισκέπτες ανεξαρτήτως εισοδήματος», συμπλήρωσε ο κ. Παράσχης.
Ερωτώμενος για τα θέματα που έχει θέσει προς επίλυση στην κυβέρνηση, απαρίθμησε τα εξής:
– Ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης
– Μείωση του ΦΠΑ
– Λύσεις στα θέματα της αγοράς εργασίας, οι ελλείψεις στην οποία φτάνουν τους 70.000 εργαζόμενους
– Βελτίωση των υποδομών
Μάλιστα, αναφερόμενος στα πολύ σοβαρά χωροταξικά θέματα που απασχολούν και τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι οι ξεκάθαροι κανόνες χωροταξίας, πρέπει να είναι κεντρικό θέμα και ότι χωρίς ασφάλεια δικαίου δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις. «Όταν μετακινούνται τα δοκάρια, είναι πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την είσοδο του Ελ. Βενιζέλος στο χρηματιστήριο, ο κ. Παράσχης τόνισε πως «οι μέτοχοι του ΔΑΑ αποφάσισαν να προσεγγίσουμε το χρηματιστήριο, εξαιρετικά σημαντική πρόκληση, αλλά θα είμαι εξαιρετικά φειδωλός σε προβλέψεις λόγω των αυστηρών κανόνων που ισχύουν γενικότερα στις κεφαλαιαγορές».
Νέα διοικητική δομή και καινούριοι στόχοι για τον ΣΕΤΕ
Κατά τα λοιπά, η διοίκηση του ΣΕΤΕ παρουσίασε χθες τη νέα διοικητική δομή και τις στρατηγικές προτεραιότητες του Συνδέσμου για τα επόμενα χρόνια. Καθώς ο φορέας συμπλήρωσε δέκα χρόνια ως κοινωνικός εταίρος, η νέα διοίκηση θα προσπαθήσει να «απλώσει» το ρόλο του συνδέσμου στο σύνολο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, να αγκαλιάσει όλες τις νέες τάσεις σε μια διευρυμένη αντίληψη για το ελληνικό τουριστικό επιχειρείν.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η διοίκηση του Συνδέσμου να αποκτήσει περισσότερα στοιχεία εταιρικής – διοικητικής υπευθυνότητας, φεύγοντας από το προσωποκεντρικό μοντέλο της μίας… αρχής, που ήταν ο πρόεδρος.
Αυτή η αλλαγή σηματοδοτείται από την ενίσχυση των διοικητικών και εκτελεστικών του δομών, με τους Αλέξανδρο Θάνο, Εντεταλμένο Σύμβουλο ΣΕΤΕ, Γιώργο Βερνίκο, Γενικό Γραμματέα ΣΕΤΕ και Πρόεδρο ΙΝΣΕΤΕ και Ιωάννα Δρέττα, Προέδρο Marketing Greece.
Οριοθετώντας τη νέα στρατηγική ανάπτυξη του Τουριστικού Τομέα τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ορθή σύνθεση του τουριστικού προϊόντος, ο κ. Παράσχης αναφέρθηκε σε πέντε κεντρικούς πυλώνες:
• Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα
• Υποδομές
• Διαχείριση Προορισμών
• Αγορά Εργασίας
• Βιωσιμότητα
Ειδική μνεία έγινε στη βιωσιμότητα όχι μόνο ως ευθύνη για τις επόμενες γενιές, αλλά και ως άξονα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στον στρατηγικό προσανατολισμό του ΣΕΤΕ, με γνώμονα την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό - Σχέδια Δράσης 2030.
Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας του τουριστικού τομέα, όπως η ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη των προορισμών, η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, θέματα ακρίβειας αλλά και λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον τονίστηκε πως κομβικό ρόλο τα επόμενα χρόνια θα παίξει η ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στο κομμάτι των προορισμών, ενώ η βιωσιμότητα είναι μια προτεραιότητα και όχι απλά ένα κάλεσμα ευθύνης αλλά ένα πολύ κρίσιμο κεφάλαιο για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Αναφορικά με τις υποδομές, τονίστηκε πως χρειάζεται πολλή δουλειά, υπάρχουν τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν αναπτυχθεί, αλλά πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και σε άλλα πεδία. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην διαφήμιση, την προώθηση και στη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες περιφερειακής ισότιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, «να βάλουμε στο παιχνίδι όλη την Ελλάδα» όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.
Σε παρέμβασή του ο κ. Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε στην ακτοπλοΐα τονίζοντας ότι είναι ομφάλιος λώρος για τα νησιά, είναι το οξυγόνο μας, αλλά βεβαίως υπάρχουν ζητήματα ανανέωσης και λειτουργίας του στόλου. Διαχρονικά η ακτοπλοΐα αντιμετωπίζει προβλήματα, και το θέμα είναι να συμβάλουμε εποικοδομητικά στη λύση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν.