Με συντονισμένες κινήσεις το υπουργείο Ανάπτυξης –με «εργαλείο» τη ΔΙΜΕΑ– και η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσανατολίζονται πλέον σε ελέγχους, που αφορούν την αισχροκέρδεια και τις παραβιάσεις του νόμου για τον ανταγωνισμό σε βάρος των προμηθευτικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις των οποίων τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης συνιστούν τον σκληρό πυρήνα του «πληθωρισμού της απληστίας», όπως εύστοχα τον έχει αποκαλέσει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα άλλο «εργαλείο» για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην κατηγορία των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, χρησιμοποιεί την ΔΙΜΕΑ με βάση τη νομοθετική ρύθμιση –που σε λίγες ημέρες θα παραταθεί από τη Βουλή– σύμφωνα με την οποία τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ο έλεγχος στις βιομηχανικές επιχειρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι εύκολος, ή τουλάχιστον πιο εύκολος από τις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων που έχουν εισαγωγική δραστηριότητα.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως βρίσκονται υπό καθεστώς ελέγχου αρκετές προμηθευτικές επιχειρήσεις και αναμένονται σοβαρά πρόστιμα. Χθες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η επιβολή προστίμου σε αλευροβιομηχανία για παράβαση της προαναφερόμενης νομοθετικής ρύθμισης. Είναι ίσως η πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση, που επιβάλλεται πρόστιμο σε προμηθευτική επιχείρηση!
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία κινείται παράλληλα. Εντύπωση προκάλεσε το tweet του προέδρου της κ. Ιωάννη Λιανού, σύμφωνα με το οποίο «την τελευταία εβδομάδα έγινε μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα για το φαινόμενο του greedflation.
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμου έχουμε αναγνωρίσει και ασχοληθεί με το φαινόμενο αυτό ήδη από τον Σεπτέμβριο 2021 καταρχήν με σειρά ελέγχων (είναι η επιτροπή με τους περισσότερους ελέγχους στην ΕΕ) προχωρώντας στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης 65.000 κωδικών την ημέρα, με χαρτογράφηση διαφόρων αγορών όπου προκύπτουν μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ελλάδα ή με σημαντικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, ξεκινώντας Κανονιστική (πετρελαιοειδή) και προχωρώντας στη θεσμοθέτηση κανόνων για το price signalling (άρθρο 1Α). Προχωράμε άμεσα πλέον στην εφαρμογή των κανόνων αυτών οι οποίοι προβλέπουν αυστηρές κυρώσεις σε όσους προβαίνουν σε ορισμένης μορφής ανακοινώσεις μελλοντικής τιμολόγησης».
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το tweet του κ. Λιανού παραπέμπει στο άρθρο 1Α της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού το οποίο αναφέρεται στην «πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ ανταγωνιστών». Είναι προφανές ότι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά στην εκτίμηση του πως πρόκειται για απαγορευμένες συμπράξεις μεταξύ ανταγωνιστών για ανατιμήσεις! Είναι προφανές ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόκειται να «χτυπήσει» και μάλιστα σύντομα! Με τον τρόπο που αυτή ξέρει....