ΓΔ: 1417.5 -0.14% Τζίρος: 142.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας που ενίσχυσαν τις ξένες επενδύσεις

H γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Βίκυ Λοΐζου, υπογράμμισε ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Google, έχουν επιλέξει τη χώρα μας για στρατηγικές επενδύσεις.

Τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων κατά την τελευταία διετία, τόνισε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, σε συνέντευξή της σήμερα στην ΕΡΤ και ειδικότερα στο Ένθετο Οικονομία.

Αναφερόμενη στους παράγοντες που συνέβαλαν στην ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα, εστίασε στην πολιτική σταθερότητα, την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τη σταθερή δημοσιονομική πολιτική, την μείωση φορολογίας, το ανταγωνιστικό πλαίσιο στο πεδίο των εργοδοτικών εισφορών, καθώς και τη θεσμοθέτηση γενναιόδωρων επενδυτικών κινήτρων σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων και κλάδων της οικονομίας.

Η κ. Λοΐζου εξήγησε ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος χάρη στις σημαντικές υποδομές που έχει αναπτύξει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με τα διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Όπως η μοναδική γεωπολιτική της θέση, η διεθνής αναγνωρισιμότητα σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, ποιοτικών τροφίμων και ασφαλούς διαβίωσης, η εξαιρετική μορφολογία του εδάφους και το ήπιο κλίμα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η κ. Λοΐζου επισήμανε ότι το επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει και ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσελκύει σημαντικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς όπως είπε, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) για το 2022, ξεπέρασαν τα 7,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ τριακονταετίας και ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα ρεκόρ για 2η συνεχή χρονιά αφού τo 2021 οι ΞΑΕ είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

H γενική γραμματέας, αναφέρθηκε στους τομείς της οικονομίας που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σειρά κλάδων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία φιλοξενίας, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι επιστήμες υγείας με έμφαση στη φαρμακοβιομηχανία και τη βιοτεχνολογία. Ενδιαφέρον, επίσης, όπως είπε, παρουσιάζει παραδοσιακά η αγροδιατροφή, η ενέργεια με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εφοδιαστική αλυσίδα, τη στιγμή που αυξανόμενο ενδιαφέρον καταγράφεται στους τομείς των οπτικοακουστικών παραγωγών, και στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η γενική γραμματέας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Google, Blackstone Real Estate Partners, Goldman Sachs Asset Management, JP Morgan Chase, Imerys και Sitel επέλεξαν την χώρα μας για να πραγματοποιήσουν μεγάλες και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρούν 5 μεγάλες επενδύσεις σε τουρισμό, βιομηχανία και κατασκευές

Ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται η πορεία πέντε ιδιωτικών επενδυτικών έργων που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της «Επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» στην Enterprise Greece.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις για την προσέλκυση επενδυτών, ΕΒΕΑ και Enterprise Greece

Kύριο αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας είναι η τόνωση των δύο βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας, ήτοι η προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση εξαγωγών στην προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σμυρλής: Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021- Άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ

Ο πρόεδρος της Enterprise Greece αναφέρθηκε στην αλματώδη αύξηση των στρατηγικών επενδύσεων το διάστημα Ιουλίου 2019 - Οκτωβρίου 2021, με τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχεδία να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας - Σ. Αραβίας

Το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις άνω των 100 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων. Από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από 100 και πλέον εταιρείες.