Άριστες χαρακτηρίζει τις ελληνοσουηδικές διπλωματικές σχέσεις ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Ελλάδα Γιόχαν Μπόργκσταμ, τονίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας και μοιράζονται κοινές αξίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενω επισημαίνει ότι «συνεργαζόμαστε στενά σε διάφορα θέματα, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η μετανάστευση και οι πολιτιστικές ανταλλαγές».
Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Γιόχαν Μπόργκσταμ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους Σουηδούς τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. «Ετησίως, 850.000 Σουηδοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Πρόκειται πραγματικά για έναν εντυπωσιακό αριθμό, δεδομένου μάλιστα ότι ο πληθυσμός της Σουηδίας υπολογίζεται σε 10,4 εκατομμύρια. Αυτό είναι απίστευτα θετικό και για τις δύο χώρες. Συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία. Συμβάλλει στη δημιουργία δεσμών και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Σουηδών και Ελλήνων. Για τους Σουηδούς μια επίσκεψη στην Ελλάδα είναι επίσης ένας τρόπος να μάθουν περισσότερα για την κοινή μας ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά», τονίζει.
Μάλιστα, σημειώνει πως η υποστήριξη των Σουηδών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα ή διαμένουν στη χώρα είναι πράγματι μια κρίσιμη πτυχή του έργου της πρεσβείας και προσθέτει: «Για την πρεσβεία ο μεγάλος αριθμός των Σουηδών που επισκέπτονται την Ελλάδα σημαίνει ότι το προξενικό μας τμήμα είναι συχνά απασχολημένο με την παροχή βοήθειας σε Σουηδούς που αντιμετώπισαν ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι επανεξετάζουμε συνεχώς τον σχεδιασμό μας για κρίσεις και έκτακτες ανάγκες, συχνά σε στενό συντονισμό με τα σουηδικά ταξιδιωτικά γραφεία».
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στις σουηδικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η προώθηση της ενίσχυσης των επιχειρηματικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της πρεσβείας. Συνεργαζόμαστε στενά με το Ελληνοσουηδικό Επιχειρηματικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει γίνει το έκτο μεγαλύτερο επιμελητήριο στην Ελλάδα. Εταιρείες όπως η INTRUM, η Ericsson, η SKF, η Alfa Laval, η Volvo θεωρούν την Ελλάδα μια σημαντική αγορά ανάπτυξης», επισημαίνει.
Στέκεται ιδιαίτερα στην παρουσία της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μια αξιοσημείωτη ιστορία επιτυχίας, καθώς έχει δεχθεί πάνω από 100 εκατ. επισκέψεις και έχει πουλήσει πάνω από 500 εκατ. προϊόντα στη χώρα μας από τότε που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Θεσσαλονίκη πριν από 20 χρόνια.
Στον πυρήνα των διμερών σχέσεων βρίσκεται το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, που είναι πρωτίστως αρχαιολογικό ερευνητικό, με το οποίο η σουηδική πρεσβεία συνεργάζεται στενά. Ο Γιόχαν Μπόργκσταμ εξάρει τη σημασία του σημαντικού ρόλο του Ινστιτούτου ως γεφυροποιού μεταξύ των δύο χωρών και δηλώνει τον ενθουσιασμό του που η πρεσβεία της Σουηδίας θα συμμετάσχει το φθινόπωρο στους εορτασμούς για τα 75 χρόνια λειτουργίας του στην Ελλάδα. Επιπλέον, πλησιάζει μια άλλη σημαντική πολιτιστική επέτειος, όπως παρατηρεί. Τον Δεκέμβριο θα συμπληρωθούν 60 χρόνια από τότε που ο ποιητής και διπλωμάτης Γιώργος Σεφέρης έγινε ο πρώτος Έλληνας νομπελίστας. Επιπλέον, αποδίδει εξέχουσα θέση στην προώθηση των Σουηδών συγγραφέων και των λογοτεχνικών τους έργων, συμπεριλαμβανομένων μεταφράσεων βιβλίων με τον αγαπημένο χαρακτήρα των παιδικών βιβλίων Άλφονς στα ελληνικά.
Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, ο πρέσβης αναφέρεται και στην τρέχουσα σουηδική προεδρία της ΕΕ, η οποία πλησιάζει στο τέλος της. «Η σημαντικότερη προτεραιότητα της σουηδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διατήρηση της πλήρους υποστήριξης προς την Ουκρανία μετά τη βίαιη ρωσική εισβολή. Η Σουηδία είναι υπερήφανη ότι μέχρι στιγμής έχει συνεισφέρει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε στήριξη -στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική- στην Ουκρανία. Για εμάς η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας. Σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ είναι η έγκριση ενός δέκατου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι διαπραγματεύσεις για ένα ενδέκατο πακέτο είναι τώρα σε εξέλιξη. Η Σουηδία ηγείται επίσης της ομάδας εργασίας της ΕΕ σχετικά με το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας», σημειώνει συγκεκριμένα.
Περαιτέρω, αναδεικνύει τη συμβολή της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ στη μετανάστευση και ιδίως στο Σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, τις προσπάθειες για τη συμφωνία επί της δέσμης μέτρων «Fit for 55» με διάφορα συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. «Όμως η πρόοδος προς μια πιο πράσινη Ευρώπη υπερβαίνει τα θέματα του κλίματος», αναγνωρίζει και αναφέρει ενδεικτικά ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά αποβλήτων και την εξέταση των περιβαλλοντικά επικίνδυνων δραστηριοτήτων προχωρούν στο Συμβούλιο. Τέλος, επισημαίνει πως η Σουηδία έχει θέσει στην ατζέντα της ΕΕ τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα.