Στις μεγάλες προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου μεταξύ των οποίων είναι το μεγάλο ζήτημα του πληθωρισμού που επηρεάζει όλη την αλυσίδα της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και το διαρκώς διογκούμενο θέμα της κυβερνοασφάλειας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων την Πέμπτη το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας στο πλαίσιο του 23ου ασφαλιστικού συνεδρίου που λαμβάνει χώρα στην Ύδρα.
Παράλληλα, ο κ. Σαρρηγεωργίου επισήμανε ως πολύ θετικό το σχεδιαζόμενο μέτρο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης ακινήτου για φυσικές καταστροφές, σημειώνοντας ότι «μας εξέπληξε γιατί τα υπόλοιπα κόμματα δεν υποστήριξαν το μέτρο», ενώ συνάμα τόνισε πως το θέμα δεν είναι ιδεολογικό, αλλά είναι ένα μεγάλο ζήτημα, δεδομένης και της πολύ χαμηλής διείσδυσης της ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας.
Συνάμα, ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν και άλλα κίνητρα συμπληρώνοντας πως ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών παραμένει ανασφάλιστο, ενώ σημείωσε με έμφαση πως τη μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλιση την έχουν πολίτες και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος πλην του πληθωρισμού και της κυβερνοασφάλειας, όπως τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου, είναι η ανάγκη που υπάρχει οι ασφαλιστικές εταιρείες να ακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας και να προχωρήσουν σε ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου κάθε ασφαλιστική εταιρεία καλείται να αποφασίσει πού θα επενδύσει και σε ποιον χρόνο.
Επίσης, έδωσε έμφαση ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα την ανάγκη που πλέον έχει προκύψει, για την υιοθέτηση των ESG κριτηρίων στον ασφαλιστικό κλάδο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας, άρα έναν μεγάλο κρίκο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, επισήμανε.
Επιπλέον, έβαλε και το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο, τονίζοντας ότι ταλέντο υπάρχει, όμως δεν υπάρχουν άτομα να στελεχώσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες, να οδηγήσουν τον κλάδο στις επόμενες δεκαετίες. Η προσέλκυση εργαζομένων είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος σήμερα δεν θεωρείται ελκυστικός, μολονότι δίνει μεγάλες ευκαιρίες και έχει πολύπλευρο ενδιαφέρον.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH αναφέρθηκε στο κανονιστικό πλαίσιο (regulation). Επισήμανε πως είναι δαιδαλώδες, καθώς θέτει κανονισμούς με τεράστια υποχρεωτική πληροφόρηση, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας τα ασφαλιστικά προϊόντα να καθίστανται ακριβότερα για τους πελάτες και οι επενδύσεις λιγότερο αποδοτικές. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει ίσως με αυτόν τον τρόπο κατευθύνουμε ένα μέρος του κόσμου σε άλλους φορείς εκτός κλάδου, επισήμανε.