Την τρίτη έκθεση προόδου σχετικά με το ψηφιακό ευρώ δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς και τα ευρήματα των ομάδων εστίασης που ανέθεσε η ΕΚΤ σχετικά με τις απόψεις των πολιτών για τα χαρακτηριστικά ενός πιθανού ψηφιακού πορτοφολιού.
Η έκθεση προόδου παρουσιάζει μια τρίτη δέσμη επιλογών σχεδιασμού και διανομής, η οποία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και η οποία θα τροφοδοτήσει τον συνολικό σχεδιασμό ενός ψηφιακού ευρώ. Στις αρχικές εκδόσεις του, ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν προσβάσιμο από κατοίκους της ζώνης του ευρώ, εμπόρους και κυβερνήσεις. Πρόσβαση θα μπορούσαν να έχουν και πολίτες εκτός της ζώνης του ευρώ, εφόσον διατηρούσαν λογαριασμό σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ) με έδρα τη ζώνη του ευρώ. Σε περαιτέρω εκδόσεις, οι καταναλωτές από επιλεγμένες τρίτες χώρες θα μπορούσαν επίσης να έχουν πρόσβαση, ανάλογα με τους κανόνες προσβασιμότητας που θα καθοριστούν στο νομοθετικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ. Η έκθεση προβλέπει επίσης την πιθανή παροχή διατραπεζικών λειτουργιών με άλλα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών εκτός της ζώνης του ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει επίσης ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διανέμεται μέσω PSPs, όπως ορίζεται στην οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2). Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διατεθεί στους κατοίκους της ζώνης του ευρώ μέσω υφιστάμενων τραπεζικών εφαρμογών ή μέσω μιας εφαρμογής που παρέχεται από το Ευρωσύστημα και προσφέρει ένα εναρμονισμένο σημείο εισόδου για βασικές λειτουργίες πληρωμών που παρέχονται από τους PSPs. Οι εποπτευόμενοι διαμεσολαβητές - π.χ. τράπεζες που διανέμουν ψηφιακό ευρώ - θα πρέπει να παρέχουν ένα σύνολο υποχρεωτικών βασικών υπηρεσιών στους τελικούς χρήστες και θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πληρωμές υπό όρους ή τη δυνατότητα διαχωρισμού πληρωμών μεταξύ προσώπων σε πολλαπλά μέρη.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα προσαρμοζόταν, ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να συμμορφώνεται με το νομικό πλαίσιο που θα υιοθετηθεί από τους ευρωπαίους συννομοθέτες.
Η ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα επίσης τα ευρήματα μελέτης που ανέθεσε με τη χρήση ομάδων εστίασης για την αξιολόγηση των απόψεων των πολιτών σχετικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός δυνητικού ψηφιακού πορτοφολιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ενδιαφέρονταν να δοκιμάσουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού πορτοφολιού που παρουσιάστηκαν. Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι συναφή με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά ενός πιθανού ψηφιακού ευρώ.
Η μελέτη δείχνει ότι οι μεταφορές χρημάτων από άτομο σε άτομο - που είναι διαθέσιμες σε όλη τη ζώνη του ευρώ - θεωρούνται βασικό χαρακτηριστικό ενός ψηφιακού πορτοφολιού. Οι πληρωμές εκτός σύνδεσης, οι οποίες επί του παρόντος δεν είναι ευρέως διαθέσιμες, θεωρούνται χρήσιμο χαρακτηριστικό όταν, για παράδειγμα, κάποιος έχει περιορισμένη συνδεσιμότητα. Οι συμμετέχοντες εκτιμούν επίσης τα εργαλεία διαχείρισης του προϋπολογισμού και τις πληρωμές υπό όρους, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής κατά την παράδοση και της πληρωμής ανά χρήση.
Η παρούσα ποιοτική μελέτη, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από ομάδες εστίασης και συνεντεύξεις σε βάθος, διεξήχθη σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν (i) μέλη του γενικού κοινού, (ii) άτομα με γνώσεις τεχνολογίας, (iii) μικρούς και μεγαλύτερους εμπόρους και λιανοπωλητές και (iv) άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες ή στο διαδίκτυο.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις ανάγκες των Ευρωπαίων συμπολιτών μας. Τους ακούμε. Το σχέδιο για το ψηφιακό ευρώ είναι για τους πολίτες της Ευρώπης», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Fabio Panetta, ο οποίος προεδρεύει της ειδικής ομάδας υψηλού επιπέδου για το ψηφιακό ευρώ. «Το Ευρωσύστημα δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα είναι κατάλληλο για τον σκοπό του σε μια ψηφιακή οικονομία. Τα πορίσματα αυτών των εκθέσεων θα τροφοδοτήσουν την απόφασή μας σχετικά με το μέλλον του σχεδίου, η οποία θα ληφθεί το φθινόπωρο».