Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια είναι απίθανο να δημιουργήσει έκπληξη. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με το ρυθμό των μελλοντικών μειώσεων σημαίνει ότι το ευρώ μπορεί να είναι επιρρεπές σε αυξημένη μεταβλητότητα κατά το προσεχές διάστημα.
Όπως αναφέρει ο Roman Ziruk, Senior Market Analyst και τον Matthew Ryan, CFA Head of Market Strategy της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, θεωρείται βέβαιο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα μειώσει τα βασικά επιτόκια κατά 25 μ.β. την Πέμπτη, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5%. Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση το αναθεωρημένο πλαίσιο της, η ΕΚΤ θα μειώσει τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των κυρίων πράξεων αναχρηματοδότησης και του επιτοκίου καταθέσεων από 50 σε 15 μ.β. από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Γενικά, αυτό θεωρείται ως μια τεχνική αλλαγή που αναμένεται να έχει μικρή επίδραση στη νομισματική πολιτική. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, η πρόεδρος Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση για τα επιτόκια του Σεπτεμβρίου θα παρέμενε «ανοιχτή». Τόσο εμείς, όσο και η αγορά, το εκλάβαμε ως ένδειξη ότι, χωρίς να δηλώνεται ρητά, άλλη μια μείωση βρίσκεται στον ορίζοντα, εκτός αν τα στοιχεία αλλάξουν δραστικά. Έκτοτε, τα μακροοικονομικά δεδομένα από την Ευρωζώνη, το εξωτερικό περιβάλλον και οι εξελίξεις στα χρηματιστήρια, έχουν μετατοπιστεί σε μια κατεύθυνση που υποστηρίζει μια μείωση το Σεπτέμβριο. Πράγματι, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τόσο στις επίσημες, όσο και στις ανεπίσημες τοποθετήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι επίκειται μείωση επιτοκίων. Από την ανάγνωση ωστόσο των στοιχείων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί και η άποψη που κάνει λόγο για περαιτέρω μειώσεις. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε να υποχωρεί, φτάνοντας το 2,2% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ ο δομικός δείκτης, αν και σε υψηλότερα επίπεδα, μειώθηκε στο 2,7%. Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό κάνουν λόγο για μείωση σε 2,1% από 2,3%.
Στο μέτωπο της οικονομικής δραστηριότητας, η μια απογοήτευση διαδέχθηκε την άλλη. Αυτό είναι προφανές από το Δείκτη Οικονομικών Εκπλήξεων της Citigroup, ο οποίος έπεσε το μήνα Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός χρόνου (-60,4) προτού σημειώσει μια μικρή ανάκαμψη. Τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου μειώθηκαν από 0,3% σε 0,2% και ο εναρμονισμένος δείκτης PMI έχει σταθεροποιηθεί στα 51,0, υποδεικνύοντας ελάχιστη ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά απογοητευτικά, ώστε να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την υγεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οι ανησυχίες που σχετίζονται με την πιθανότητα ύφεσης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ενισχυμένες από τα αδύναμα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, φαίνεται να έχουν ενισχύσει αυτούς τους προβληματισμούς. Με το τοπίο της οικονομίας να παραμένει θολό, τα μέλη της ΕΚΤ φαίνεται να διχογνωμούν σχετικά με τη σοβαρότητα της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης, τουλάχιστον σύμφωνα με το Reuters.
Αυτή η αβεβαιότητα προσθέτει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα και στις οικονομικές προβλέψεις που θα ανακοινώσει. Μια μείωση στην εκτίμηση για τις προοπτικές της ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι, με την έκταση της να κεντρίζει την προσοχή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης στα σχόλια της Προέδρου Λαγκάρντ για το θέμα. Είναι πιθανό να ερωτηθεί για τον αντίκτυπο από την πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στην Ευρωζώνη, θέμα το οποίο ενδεχομένως να αποφύγει να σχολιάσει εκτενώς. Ενώ ο άξονας της ανησυχίας φαίνεται να μετατοπίζεται από τον πληθωρισμό στην ανάπτυξη, ο τόνος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό θα τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Ενώ η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο είναι αδιαμφισβήτητη, φαίνεται πολύ νωρίς για εφησυχασμό.
Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και πρόσφατα σημείωσε μια ήπια ανοδική τάση, και η αγορά εργασίας παραμένει αρκετά ανθεκτική ώστε να εγείρει προβληματισμό, αν και οι αυξήσεις των μισθών επιβραδύνθηκαν σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο. Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο, καθώς και στις νέες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, οι οποίες αναμένεται να αναπροσαρμοστούν ελαφρώς καθοδικά, ιδιαίτερα καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει και το ευρώ έχει ενισχυθεί. Συνοψίζοντας, πιστεύουμε ότι η Πρόεδρος Λαγκάρντ θα αποφύγει να δώσει σαφείς ενδείξεις για τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ, δεδομένης της προφανούς επιδείνωσης στις προοπτικές ανάπτυξης και θα τονίσει ότι θα συνεχιστεί η προσέγγιση της λήψης αποφάσεων με βάση τα δεδομένα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.
Οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. την Πέμπτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια μείωση πιθανώς να μην έχει κάποια επίδραση στα χρηματιστήρια. Παρόλα αυτά, με τις πιθανότητες για μια ακόμα μείωση τον Οκτώβριο να φτάνουν στο 40%, οποιαδήποτε ένδειξη από την ΕΚΤ που θα άνοιγε την πόρτα σε διαδοχικές μειώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια πρόσκαιρη υποχώρηση του κοινού νομίσματος. Πιστεύουμε ότι μια αυξημένη έμφαση στους κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας, μια ασθενέστερη προοπτική για την ανάπτυξη, καθώς και ο εφησυχασμός στο πεδίο του πληθωρισμού και των μισθών θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η υποτίμηση των ανησυχιών για την ανάπτυξη και μια ένδειξη ήπιας προσαρμογής θα μπορούσαν να το ενισχύσουν. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει κάποια μεσοπρόθεσμη ενίσχυση του Ευρώ, κατά την άποψη μας, δεδομένης της πιθανότητας μιας πιο γρήγορης μείωσης επιτοκίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.