Η προτροπή του προσκεκλημένου Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα προς τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και εμμέσως προς τις διοικήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου -που βρίσκονταν στο ακροατήριο- να φέρουν το σύνολο των επενδύσεων τους από την αλλοδαπή στην ελληνική αγορά, ήταν το μόνο σημείο στη συζήτηση των δύο ανδρών, που ήταν κάπως στενάχωρη για τον οικοδεσπότη.
Πράγματι, το σύνολο των επενδύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ κι από τα οποία όμως, όπως ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου απαντώντας στον κ. Στουρνάρα, λιγότερα από τα μισά –περί το 40%- είναι επενδεδυμένα στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος χάριν αστειότητος είπε να εξετάσει το θέμα το διοικητικό συμβούλιο του ΟΔΔΗΧ στην επόμενη συνεδρίαση του. Και συμπλήρωσε ότι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα μαζί με τις επενδύσεις των funds που θα έρθουν με την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ δίκην δημοσιογράφου απηύθυνε ερωτήσεις στο κ. Στουρνάρα και ο δεύτερος, απολαμβάνοντας τον ρόλο του, δεν τον απογοήτευσε.
Αναλυτικότερα στην εκδήλωση –καθυστέρησε λόγω της τραγωδίας των Τεμπών- που έγινε στο Ωδείο Αθηνών στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης της ΕΑΕΕ, η οποία εξέλεξε νέα διοίκηση και επανεξέλεξε τον κ. Σαρρηγεωργίου στη θέση του προέδρου, ο πρόεδρος του ασφαλιστικού κλάδου τόνισε την υποασφάλιση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, λέγοντας πως μόνο το 16% των κατοίκων είναι ασφαλισμένοι, ενώ στην ΕΕ είναι το 75% με 85% των κατοίκων και μόνο το 15% των πολιτών έχουν προγράμματα υγείας. Αναφέρθηκε στην προσφορά του κλάδου, λέγοντας πως ετησίως οι εταιρείες πληρώνουν 2,5 με 3 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Και ο κλάδος είναι μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με διακράτηση των επενδύσεων του 7 – 8 χρόνια κατά μέσο όρο.
Ακολούθως στην ιδιότυπη συνέντευξη του με τον κ. Στουρνάρα, απέσπασε από τον συνομιλητή του τη διαβεβαίωση για την ασφάλεια που διακρίνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λέγοντας πως «μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε σοκ έρχεται από το εξωτερικό με μεγαλύτερη ασφάλεια» και συμπλήρωσε ότι «ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές δεν έχουν αφήσει τρύπες στις ευρωπαϊκές τράπεζες». Επανέλαβε πως «έχουμε φτάσει στο τέλος της ανόδου των επιτοκίων». Αναφέρθηκε στην πολύ καλή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι «ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης είναι το αποτέλεσμα των τριών μνημονίων» και προέβλεψε πως τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα 2% - 2,2%.
Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις οποίες εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια τους είναι διπλάσια των απαιτουμένων –«απαιτούνται 1,9 δισ. ευρώ και υπάρχουν 3,8 δισ. ευρώ». Και μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου, υπάρχουν 3,8 δισ. ευρώ με ετήσιο τζίρο 4,8 δισ. ευρώ. Επίσης είπε ότι η επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας είναι περίπου δεδομένη στους επόμενους μήνες.
Ενδιαφέρον επίσης είχε το πάνελ με τους εκπροσώπους των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπεύθυνη του τομέα εργασίας και του κ. ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρη Μάντζου, εκπροσώπου Τύπου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου. Αναφορικά με την ασφάλιση κατοικίας έναντι σεισμού, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε θετικά για την παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων και την εξέταση υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης και για άλλους φυσικούς κινδύνους.
Από την πλευρά της κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα και ο κ. Μάντζος για συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την παροχή συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων. Σχετικά με το ΤΕΚΑ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα ενισχυθεί και η εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων πρέπει να περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε ευθέως ότι το ΤΕΚΑ θα καταργηθεί και τόνισε την προτίμηση του κόμματος της στο αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης με τη συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων.