Να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους πρότυπα και προϊόντα στις νέες οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία μειώνει τα εισοδήματα πολλών εργαζομένων και θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ενώ κάλεσε, στο ίδιο πλαίσιο, τις εταιρείες να προστατεύσουν τα περιθώρια φερεγγυότητας, περιορίζοντας τα μερίσματα και τα μπόνους στα στελέχη.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στα προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα, αν και αναγνώρισε τη σημασία των αλλαγών στο φορολογικό πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτής της αγοράς, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο των εταιρειών, τις οποίες κάλεσε να προσφέρουν ελκυστικά προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα.
Ειδικότερα, οι τέσσερις βασικές συστάσεις του Γ. Στουρνάρα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι:
- Δεν είναι εφικτό να προβλεφθεί για πόσο καιρό ακόμα θα διαρκέσει η πανδημία. Ωστόσο, ο αντίκτυπός της αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσει την ασφαλιστική αγορά, τόσο σε μέσο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η αναστολή συμβάσεων εργασίας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος και το πάγωμα εργασιών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, αναμένεται να επηρεάσουν την εν γένει συμπεριφορά των καταναλωτών. Δουλειά, λοιπόν, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι αυτό να το λάβουν υπόψη κατά την επανεξέταση των επιχειρηματικών τους προτύπων, ώστε, όχι μόνο να παραμείνει η κερδοφορία σταθερή, αλλά κυρίως για να μπορούν να δίδουν αξία στην κοινωνία και τους πελάτες τους, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα που καλύπτουν τις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες τους.
- Στο περιβάλλον αυτό είναι αναγκαία η διατήρηση επαρκών περιθωρίων φερεγγυότητας. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλούνται να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές τους για τη διαχείριση των κεφαλαίων τους και, ειδικότερα, τη διανομή μερισμάτων και την καταβολή μεταβλητών αμοιβών στα στελέχη τους. Αυτό επιτάσσεται πρωτίστως από το ευμετάβλητο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται, και όχι μόνο επειδή διατυπώνεται στις συστάσεις της ΕΙΟΡΑ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου.
- Η επικέντρωση στις επιπτώσεις της πανδημίας δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από τις επιπτώσεις των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων και των αναδυόμενων κινδύνων, όπως αυτοί που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η προληπτική προσέγγιση εκτίμησης των κινδύνων αυτών πρέπει να αποτυπώνεται επαρκώς στην Ιδία Αξιολόγηση Κινδύνου και Φερεγγυότητας (ORSA), η οποία αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.
- Σχετικά με τον Κανονισμό για τα Παν-Ευρωπαϊκά Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (ΡΕΡΡ): Αναγνωρίζω ότι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία των PEPP είναι η φορολογική αντιμετώπιση. Όπως ίσως έχετε προσέξει, το ζήτημα αυτό τίθεται σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου που σχετίζεται με το θέμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι κομβικής σημασίας οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν τον θεσμό αυτό, προσφέροντας τέτοια προϊόντα, προβάλλοντας την υφιστάμενη εμπειρία τους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και, με τον τρόπο αυτό, να συμβάλλουν, προς όφελος του καταναλωτή, στην επικράτηση του θεσμού και στη συνακόλουθη αύξηση της αποταμίευσης στην Ελλάδα.