ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ενέργεια_ρεύμα
Φώτο: Shutterstock

«Εξέγερση» των παρόχων ρεύματος εναντίον των έκτακτων μέτρων Σκρέκα

Να καταργηθεί η δημοσίευση τιμών λιανικής κάθε μήνα ζητούν επιτακτικά οι εταιρείες. Προς το μηδέν τείνουν οι κρατικές επιδοτήσεις, μετά τη μεγάλη μείωση των λιανικών τιμών.

Τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για την αγορά ενέργειας θα σηματοδοτήσει ο Απρίλιος με τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα να μειώνονται σχεδόν στο μηδέν. Την ίδια ώρα, η αγορά ζητάει την κατάργηση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ήδη από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις Απριλίου που ανακοίνωσαν την Δευτέρα οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και οι οποίες βρέθηκαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από τους προηγούμενους μήνες, φαίνεται η τάση προς ομαλοποίηση των μέσων τιμών της λιανικής.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Power and Gas Forum. ΄Όπως τόνισε, οι τιμές παρουσιάζουν καθοδική πορεία λόγω και της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου και έχουν φθάσει πλέον στην τιμή – στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων στα 0,16 ευρώ/ KWh, θέτοντας υπό αναθεώρηση των αναγκαιότητα της συνέχισης του μοντέλου των κρατικών επιδοτήσεων. «Να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, άρα να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι», σημείωσε και υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όπως είπε, μέσω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά προς όφελος του καταναλωτή στον οποίο έχει δοθεί και μεγαλύτερη ευελιξία για τη μετακίνηση σε διαφορετικό πάροχο.

Υποστηρικτικά προς την πεποίθηση του κ. Σκρέκα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και την ομαλή λειτουργεία της αγοράς είναι τα στοιχεία για την κινητικότητα των καταναλωτών του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον διευθυντή Χρηστών Δικτύου, κ. Δημήτρη Βράνη, παρά τους φόβους για τη δημιουργία μίας νέας τάσης «ενεργειακού τουρισμού», τελικά τα στοιχεία δείχνουν μικρή διαφορά στις αλλαγές παρόχων καθώς το 2021 555.000 πελάτες αποφάσισαν να αλλάξουν προμηθευτή ενώ το ίδιο έκαναν το 2022 588.000 καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, πλειάδα εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών ζήτησαν το τέλος των έκτακτων μέτρων και τον περιορισμό των κρατικών παρεμβάσεων.

«Οι έκτακτες καταστάσεις αναγκάζουν τη λήψη έκτακτων μέτρων αλλά κατά την ομαλοποίηση πρέπει να γίνεται ανάσχεσή τους» τόνισε ο πρόεδρος ΕΣΑΗ και Γενικός Διευθυντής της Ήρων, κ. Λουκάς Δημητρίου αναφερόμενος στο ζήτημα των έκτακτων μέτρων και υπογράμμισε την ανάγκη να επανασχεδιαστούν οι πολιτικές για την αγορά ενέργειας «χωρίς πανικό». Όπως είπε, τα έκτακτα μέτρα οδήγησαν τελικά σε αυξήσεις των τιμών και άλλαξαν άρδην την αγορά. Αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους, είπε πως λιγότερο παρεμβατικές κινήσεις θα έφερναν ανάλογα αποτελέσματα χωρίς να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην αγορά.  

Το σημερινό πλαίσιο «οριζόντιας ρύθμισης» ρύθμισης της αγοράς «ποινολογεί τους πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά» τόνισε ο γενικός διευθυντής της nrg, κ. Αναστάσιος Λωσταράκος, και υπογράμμισε την ανάγκη να αρθούν άμεσα τα έκτακτα μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε, δε, πως το σύστημα των επιδοτήσεων στη λιανική, αν και βοηθητικό προς τον καταναλωτή, δυσχεραίνει τον ανταγωνισμό στην αγορά και απαξιώνει την επιχειρηματική πρωτοβουλία.

«Δεν έχουμε οριακή τιμή συστήματος αλλά οριακή τιμή φόρων», σημείωσε ο διευθυντής Ενέργειας της Elpedison, κ. Ανδρέας Πετροπουλέας αναφερόμενος στις χρεώσεις και τα τέλη που επιβάλλονται στην ελληνική αγορά αερίου και αναρωτήθηκε αν η ελληνική αγορά είναι η πιο ακριβή πανευρωπαϊκά ή αν είναι η πιο ρυθμιζόμενη

Υπάρχει ανάγκη να επανέλθει η αγορά «σε μία κανονικότητα» και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σημείωσε ο Ιωάννης Μητρόπουλος, πρόεδρος ΕΣΠΕΝ και γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ώστε να μπορούν οι προμηθευτές να ανταγωνιστούν και σε άλλα επίπεδα, κάτι που θα βοηθήσει την αγορά.

«Η λιανική μπήκε στην εντατική» τόνισε ο διευθυντής Νομικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων της ΖeniΘ κ. Δημήτρης Χρήστου αναφερόμενος στο νέο μοντέλο για τη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο αναγκάζοντας την αγορά να προσαρμοστεί «σε μία νύχτα» στις νέες συνθήκες και να αντισταθμίσει τον κίνδυνο σε μία αγορά χωρίς ρευστότητα, χαρακτηρίζοντάς τη διαχείριση της συνθήκης αυτής ως ένα «ακριβό παιχνίδι» για τους συμμετέχοντες.

Τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν έκτακτα σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ) κ. Ηρόδοτος Αντωνόπουλος, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να αρθούν σύντομα καθώς «δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν και προκαλούν ένα νέο κύκλο στρεβλώσεων που πρέπει να σπάσει». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra, κ. Πάνος Νίκου που σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων τόνισε πως οι προμηθευτές δεν μπορούν να παίζουν «λοταρία κάθε 20 του μήνα» συμπληρώνοντας πώς το νέο αυτό μοντέλο επέφερε μεγάλο ρίσκο και απώλειες για την αγορά ενώ, παράλληλα, ενέτεινε και τη δυσπιστία των καταναλωτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» 88% στην επιδότηση ρεύματος, τι θα πληρώσουμε τον Φεβρουάριο

Το υπουργείο Ενέργειας προσανατολίζεται σε μεγάλη μείωση επιδοτήσεων, κρατώντας όμως σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα την τελική χρέωση για τους πελάτες της ΔΕΗ, που αντιπροσωπεύουν το 63% της αγοράς.