«Δεν βλέπουμε επιπτώσεις από την SVB στις τράπεζες της Ευρωζώνης και φυσικά τις ελληνικές», τονίζει με δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Παράλληλα ανέφερε ότι η η SVB «αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση», το μοντέλο λειτουργίας της οποίας δεν συναντάται στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.
Αναφερόμενος στον τρόπο αντίδρασης των αμερικανικών αρχών και στην απόφασή τους να διασφαλίσουν τις καταθέσεις ακόμη και εάν ξεπερνούν το όριο των 250.000 δολαρίων, σημείωσε ότι επρόκειτο για μία αντίδραση «ταχύτατη και αποτελεσματική, προκειμένου να εκμηδενίσουν την όποια πιθανότητα δημιουργίας πανικού».
Στην ευρωζώνη, τα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθούν οι τράπεζες είναι πολύ πιο συντηρητικά και η σημερινή τους οικονομική κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα τις δύσκολες εποχές της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Όπως έλεγε χθες σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμο στέλεχος του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτημένες και έχουν φροντίσει να κρατούν μεγάλο μέρος των ομολόγων τους εκτός των χαρτοφυλακίων συναλλαγών, άρα δεν αποτιμώνται με βάση τις τρέχουσες τιμές τους για να προκαλέσουν ζημιές.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν γενικά ένα πιο συντηρητικό μείγμα ενεργητικού σε σχέση με αυτό της Silicon Valley Bank. Έτσι, όπως επισήμανε, δεν βλέπει κάποια άμεση επίπτωση στις τράπεζες της ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB. Το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει κραδασμούς, αλλά, όπως προαναφέρθηκε δεν είναι πιθανό, θα ήταν να μεταδοθεί η κρίση σε μεγαλύτερες τράπεζες, κάτι που θα αύξανε τον κίνδυνο για ντόμινο. Οι επόπτες της ΕΚΤ δεν θεωρούν ότι υπάρχει οποιοσδήποτε άμεσος κίνδυνος και ο SSM δεν έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει εκτάκτως, αλλά θα περιμένουν την τακτική συνεδρίαση στις 23-24 Μαρτίου. Ούτε στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για θέματα των τραπεζών, στην τακτική συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.