ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Έναρξη κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στα Ιωάννινα

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΔΑ το συγκεκριμένο έργο είνα προϋπολογισμού 16,8 εκατ. ευρώ, ενώ και για τις τέσσερις πόλειες της Ηπείρου η συνολική αξία θα φθάσει στα 33 εκατ. ευρώ.

Την έναρξη των έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε η ΔΕΔΑ. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα Ιωάννινα όπου θα κατασκευαστούν 135 χιλιόμετρα δικτύου για την τροφοδοσία τουλάχιστον 3.000 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 16,8 εκατ. ευρώ το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακολουθούν η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα και η 'Αρτα, καθώς επίκειται η έναρξη των έργων για την κατασκευή 30 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 1.500 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών. Το ύψος των επενδύσεων που θα γίνουν και στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου, φθάνει συνολικά τα 33 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΔΕΔΑ το σχέδιο ανάπτυξης δικτύων διανομής στις πόλεις της Ηπείρου έχει δύο μεγάλες καινοτομίες:

  1. Υλοποιείται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας της χερσαίας μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγρή μορφή και της αποθήκευσής του σε τοπικές κρυογενικές δεξαμενές. Η πολυπλοκότητα και οι δυσκολίες υλοποίησης αυτής της νέας τεχνολογίας απλοποιήθηκαν μέσω της τεχνογνωσίας της ITALGAS, μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής στην Ευρώπη και μέτοχος της ΔΕΔΑ μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία ανέλαβε τον Τεχνικό Σχεδιασμό των εγκαταστάσεων.
  2. Οι σωληνώσεις και γενικότερα οι υποδομές διανομής που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ είναι κατάλληλες για να διανέμουν και βιομεθάνιο, το οικολογικό και ανανεώσιμο αέριο καύσιμο που παράγεται από τα υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την Ήπειρο. Ήδη, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ηπείρου προκειμένου το δίκτυο να εμπλουτιστεί με «πράσινη» ενέργεια. Επίσης, το δίκτυο είναι συμβατό για τη διανομή και μείγματος υδρογόνου στην κατάλληλη αναλογία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά: «Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου και η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, μέσα από τα μεγάλα έργα της ΔΕΔΑ, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταφέραμε με σκληρή και συλλογική δουλειά να ολοκληρώσουμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις σχετικές μελέτες, να εντάξουμε τα έργα διανομής φυσικού αερίου στο ΠΔΕ, να προκηρύξουμε τους διαγωνισμούς κατασκευής και να κάνουμε πράξη το όραμά μας.

Η έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο δεν φέρνει μόνο μία εναλλακτική πηγή ενέργειας στην περιοχή. Πέραν των θετικών περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων, αφού το φυσικό αέριο είναι το λιγότερο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργεί ευκαιρίες για νέους τεχνικούς και διοικητικούς εργαζόμενους (εγκαταστάτες, τεχνικοί καυστήρων, έμποροι συσκευών και ανταλλακτικών, πωλητές αερίου κ.λπ.). Η υποστήριξη του νέου μετόχου της ΔΕΔΑ, της ITALGAS, σε αυτό το εγχείρημα είναι πολύ σημαντική. Ένας ευρωπαϊκός κολοσσός, όπως η ITALGAS, εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Ναύπλιο και Άργος επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ

Στο πλαίσιο του έργου με προϋπολογισμό 15,3 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστούν συνολικά 75 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.000 συνδέσεις καταναλωτών
DEDA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΔΑ: Τον Ιούλιο ξεκινά η επέκταση δικτύου φυσικού αερίου στις Σέρρες

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στις Σέρρες και το Κιλκίς ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
erga_aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα

Μετά την Καβάλα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ακολουθεί η πόλη της Ορεστιάδας για την οποία η διαδικασία της οριστικής έγκρισης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.