ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
optiki ina-fiber-internet-broadband
Φώτο: Shutterstock

Δήμοι και τοπικές αντιδράσεις κόβουν τη φόρα στα έργα για οπτικές ίνες

Τη συνεργασία των δήμων ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που εμποδίζουν τη γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας.

Με γρήγορους ρυθμούς επιχειρούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να κάνουν το μεγάλο πέρασμα των δικτύων από την... εποχή του χαλκού (χάλκινα καλώδια) στην τεχνολογία της οπτικής ίνας, όμως τις ταχύτητες των έργων ανακόπτουν τα τοπικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από τους δήμους.

Όπως είναι γνωστό το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας βασίζεται σε δίκτυα χαλκού τα οποία αναπτύχθηκαν στη διαδρομή πολλών δεκαετιών. Τώρα, οι πάροχοι καλούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουν όλη τη τηλεπικοινωνιακή ραχοκοκκαλιά της χώρας με στόχο να περάσει στη ψηφιακή εποχή.

Οι πάροχοι επισημαίνουν πως «υπάρχει στήριξη από την πολιτεία, υπάρχει στήριξη από τη ρυθμιστική αρχή, ωστόσο χρειάζεται να υποστηριχθούμε και από τους Δήμους και τις τοπικές αρχές. Πρέπει να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια γιατί ουσιαστικά σκάβουμε όλη τη χώρα. Είναι κάτι που πρέπει να αναφερθεί ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις».

Παράλληλα σημείωσαν πως «όλη αυτή η ένταση και η ανάπτυξη των υποδομών βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ανάγκη την πολιτεία ως αρωγό, και εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να μειώσουμε την όχληση κατά τη διάρκεια των εργασιών στο λιγότερο δυνατό, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι θα μείνει στη χώρα μια υποδομή η οποία θα αντικαταστήσει τον χαλκό και θα βρίσκεται εδώ για τα επόμενα 100 χρόνια».

Ουσιαστικά, το πρόβλημα των παρόχων είναι ότι τοπικές αντιδράσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες κόβουν σε πολλές περιοχές την ταχύτητα των έργων πολιτικού μηχανικού για την εγκατάσταση των δικτύων οπτικής ίνας, σημειώνοντας, με τον τρόπο τους, αυτό που συχνά βλέπουμε σε πινακίδες σε διάφορα εργοτάξια δημοσίων έργων: «Η ενόχληση είναι προσωρινή, τα έργα μόνιμα» -για τα επόμενα 100 χρόνια, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Οι επενδύσεις στις υποδομές αλλάζουν τη χώρα

Μέχρι σήμερα, το δίκτυο του ΟΤΕ δεν έχει ανταγωνιστή, καθώς η ανάπτυξη δικτύου είναι ένα πολύ ακριβό και εν πολλοίς ασύμφορο... σπορ. Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν προαναγγείλει ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που τα δίκτυα οπτικών ινών θα μπουν στο επίκεντρο.

Υπενθυμίζουμε πως η ΕΕΤΤ, έχοντας θέσει στόχο να αναπτυχθεί η διείσδυση των οπτικών ινών στη χώρα έχει προτείνει να «παγώσουν» οι περιορισμοί από τους κανόνες για τον ανταγωνισμό. Μια απόφαση που σήκωσε πολύ σκόνη και αντίδραση από τους υπόλοιπους παρόχους, ωστόσο η ΕΕΤΤ προχώρησε στη μερική απορρύθμιση του ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, έπειτα από το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον δεν θα έχει την υποχρέωση να ζητά την έγκριση της ΕΕΤΤ για τα πακέτα λιανικής.

Ο ΟΤΕ έχει προαναγγείλει πως μέχρι το 2027 θα έχει φέρει το FTTH σε 3 εκατ. συνδέσεις, με τη Nova να ανακοινώνει από την πλευρά της πως θα προσφέρει ταχύτητες έως και 10 Gbps έως το 2027 σε 1,6 εκατ. συνδέσεις, και θέλει να ανταγωνιστεί τον ΟΤΕ στην αγορά της χονδρικής καθώς θα βρεθεί σε περιοχές που ήδη καλύπτονται από τον μεγαλύτερο πάροχο της χώρας.

Όπως ανέφερε ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων Ομίλου του ΟΤΕ Γιάννης Κωνσταντινίδης, «αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει μια κάλυψη της τάξης του 1 εκατ. σχεδόν, που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ελληνικής επικράτειας και προχωράμε δυναμικά και στο 2023 όπου θέλουμε η κάλυψη της οπτικής ίνας να φτάσει το 30% και φυσικά απώτερος στόχος μας όπως έχει επικοινωνηθεί είναι μέχρι το 2027 να φτάσουμε σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε την επενδυτική παρουσία του ΟΤΕ τονίζοντας ότι «ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής τηλεπικοινωνιών στη χώρα και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Έχουμε συνεισφέρει πάνω από το 60% των επενδύσεων συνολικά του κλάδου μας και έχουμε επενδύσει περίπου 5 δισ. τα τελευταία 10 χρόνια και συνεχίζουμε πιο δυναμικά να επενδύουμε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027».

Η Nova από την πλευρά της στοχεύει να ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού για τον ΟΤΕ στην αγορά, με τον Μανώλη Γρηγοράκη, Chief Information Officer της εταιρείας να σημειώνει ότι «υλοποιούμε ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Σημαντικό κομμάτι της επένδυσης αυτής είναι η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και ιδιαίτερα των δικτύων FTTH. Το πλάνο μας είναι να συνδέσουμε 1,6 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις στην επόμενη πενταετία καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας και μέσα από αυτές τις υποδομές να προσφέρουμε αναβαθμισμένη εμπειρία στους πελάτες και τις επιχειρήσεις δημιουργώντας προϊόντα τα οποία βελτιώνονται συνεχώς και τα προσφέρουν σε όσο πιο γίνεται ανταγωνιστικές τιμές».

Ο κ. Γρηγοράκης υπογράμμισε το γεγονός ότι «οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλές, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στην τελευταία ευρωπαϊκή, ενώ και η διείσδυση της οπτικής ίνας είναι επίσης από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Όλος ο κλάδος πρέπει να επιταχύνουμε, να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες πάνω στις οποίες θα στηριχθεί αυτή η ψηφιακή μετάβαση δημιουργώντας προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές να έχουν καλύτερες και πιο γρήγορες υπηρεσίες καθώς και επιχειρήσεις που να μπορούν να ανταγωνιστούν στο διεθνές περιβάλλον».

Η Vodafone στοχεύει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα για να φέρει δίκτυα Fiber to the Home  σε 800.000 συνδέσεις, με την εταιρεία ωστόσο να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των υποβρυχίων καλωδίων που θα αλλάξουν την εικόνα των νησιών, ενώ φέρνουν και την Κρήτη στο επίκεντρο.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Πλεύρης, Διευθυντής Δικτύου Vodafone Ελλάδας, «στο κομμάτι της ανάπτυξης σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 550.000 FTΤΗ με στόχο να φτάσουμε το επόμενο διάστημα τις 800.000». Σημείωσε πάντως την στόχευση της εταιρείας στα υποβρύχια καλώδια αναφέροντας ότι ολοκληρώνεται η υποβρύχια διασύνδεση του Ιονίου με την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Ένα έργο που θα προσφέρει σημαντικές ψηφιακές δυνατότητες και τεχνολογίες σε περίπου 1 εκατ. Έλληνες και θα δώσει ώθηση στις τοπικές οικονομίες και θα βελτιώσει τις υπηρεσίες προς τους εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές κάθε χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπτικη Ινα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνά ακόμη και τον ένα μήνα η αναμονή για μια σύνδεση τηλεφώνου

Τα δίκτυα εκσυγχρονίζονται, αλλά οι χρόνοι ολοκλήρωσης νέων συνδέσεων γυρίζουν στο παρελθόν. Στην Αττική το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο χρειάζονται οι πάροχοι για να ανταποκριθούν σε παράπονα.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερη οπτική ίνα, βελτιωμένη πρόταση από τον ΟΤΕ

Μετά τις αντιδράσεις της Κομισιόν και των παρόχων, ο ΟΤΕ υπέβαλε νέο μοντέλο τιμολόγησης για την αγορά χονδρικής στην οπτική ίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνουν μειώσεις και στις τιμές της λιανικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρός πόλεμος τιμών στην κινητή τηλεφωνία: Τι προσφέρουν οι εταιρείες

Κατεβαίνουν κι άλλο οι τιμές στα οικογενειακά πακέτα με νέες προσφορές από τη Nova. Συμβόλαια unlimited κάτω από τα 20 ευρώ τον μήνα. Τι δηλώνουν στο BD από τον ΟΤΕ. Όλες οι προσφορές από τους παρόχους.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λυγίζει» τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών η έκρηξη της χρήσης δεδομένων

Αν και οι ταχύτητες του διαδικτύου ανέβηκαν σημαντικά το 2022, οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, μαζί και τα παράπονά τους καθώς τα δίκτυα των παρόχων δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν.
tv_piracy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για χρήστες και διακινητές της πειρατικής τηλεόρασης

Η άνοδος της πειρατικής τηλεόρασης έχει λάβει αδιανόητες διαστάσεις, δημιουργώντας τρύπα εσόδων στις εταιρείες και στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα φέρνει και πλήθος κινδύνων για τους χρήστες.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος της φθηνής τηλεφωνίας: Πώς θα «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί

Έρχεται η ρήτρα προσαρμογής των τηλεπικοινωνιακών λογαριασμών στον πληθωρισμό, που αυξήθηκε πέρυσι κατά 9,65%. Η ΕΕΤΤ ικανοποιεί το σχετικό αίτημα των εταιρειών, που κάνουν λόγο για μεγάλες αυξήσεις στα κόστη.