ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Ανάπτυξη 1,2% και υποχώρηση πληθωρισμού στο 4,5% αναμένει η Κομισιόν

Υποβαθμίζει την εκτίμησή της για ανάπτυξη 5,5% το 2022 η Επιτροπή για την ελληνική οικονομία. Εκτιμά διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ποιοι κίνδυνοι απειλούν την ευρωζώνη.

Πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, 2023 και 2024, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, με την Κομισιόν να προχωρά σε μικρή υποβάθμιση της εκτίμησης για το 2022 αλλά σε αναβάθμιση αυτών για το 2023 και το 2024. 

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 5,5% το 2022, 1,2% το 2023 και 2,2% το 2024. Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,5% το 2024, έναντι ανάπτυξης στην ΕΕ της τάξεως του 3,5% το 2022, 0,8% το 2023 και 1,6% το 2024.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αναθεωρημένες ελαφρώς προς τα κάτω για το 2022 σε σύγκριση με αυτές του Νοεμβρίου (6% ήταν η πρόβλεψη για το 2022) και αναθεωρημένες ελαφρώς προς τα πάνω για το 2023 και το 2024 (1% και 2% ήταν η πρόβλεψη αντιστοίχως).

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για ανάπτυξη - πληθωρισμό 

 

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά ότι στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,3% το 2022 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 4,5% το 2023 και στο 2,4% το 2024. Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,4% το 2022 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 5,6% το 2023 και στο 2,5% το 2024. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,2% το 2022 και προβλέπεται να μειωθεί στο 6,4% το 2023 και στο 2,8% το 2024.

Η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας 

Σύμφωνα με την Επιτροπή από το φθινόπωρο, η οικονομία της ΕΕ έχει σημειώσει μια σειρά θετικών εξελίξεων. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου έπεσε κάτω από το προπολεμικό της επίπεδο, υποβοηθούμενη από την απότομη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και τη συνεχιζόμενη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού. Εκ των υστέρων, η ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν εντυπωσιακή.

Παρά το ενεργειακό σοκ και τον επακόλουθο πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, η επιβράδυνση το τρίτο τρίμηνο αποδείχθηκε ηπιότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως και το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της ΕΕ πέτυχε μια ευρεία στασιμότητα, αντί της συρρίκνωσης 0,5% που αναμενόταν το φθινόπωρο. Οι αγορές εργασίας συνέχισαν επίσης να έχουν ισχυρές επιδόσεις, με το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ να παραμένει στο ιστορικά χαμηλό του 6,1% τον Δεκέμβριο. Τρεις μήνες πτωτικών ρυθμών πληθωρισμού επιβεβαιώνουν ότι, όπως προβλεπόταν το φθινόπωρο, η κορύφωση έχει πλέον ξεπεραστεί. Τέλος, το οικονομικό κλίμα συνέχισε να βελτιώνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αποφύγει τη συρρίκνωση και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η οικονομία της ΕΕ θα αποφύγει έτσι οριακά την ύφεση που είχε προβλεφθεί το φθινόπωρο.

Ωστόσο, η οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος και με περισσότερο από το 90% των βασικών στοιχείων του καλαθιού του ΕνΔΤΚ να καταγράφουν αυξήσεις τιμών άνω του μέσου όρου, οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να διευρύνονται.

Συνεπώς, η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί, ασκώντας ανασταλτικό παράγοντα στις επενδύσεις. Η αδυναμία της κατανάλωσης αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει την αύξηση των ονομαστικών μισθών. Τέλος, το εξωτερικό περιβάλλον αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει μικρή στήριξη στην οικονομία της ΕΕ.  

Συνολικά, οι πρόσφατες εξελίξεις δεν δικαιολογούν ουσιαστική αναθεώρηση προς τα πάνω του αναπτυξιακού προφίλ που προβλέπεται το φθινόπωρο για το 2023 και το 2024. Παρόλα αυτά, με την υψηλότερη δυναμική από το προηγούμενο έτος να μεταφέρεται στο 2023 και την ελαφρώς καλύτερη ανάπτυξη που προβλέπεται το τρέχον τρίμηνο, μέχρι το τέλος του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων ο όγκος της παραγωγής θα είναι σχεδόν 1% υψηλότερος από αυτόν που προβλεπόταν το φθινόπωρο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα κλείσει το 2024 μια βαθμίδα πάνω από τον στόχο, όπως και το φθινόπωρο. 

Ενώ η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προβλέψεις παραμένει υψηλή, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Η εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερη από ό,τι προβλέπεται, εάν οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου περάσουν πιο έντονα στις τιμές καταναλωτή. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιθανή αντιστροφή αυτής της πτώσης στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλων γεωπολιτικών εντάσεων.

Η εξωτερική ζήτηση θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πιο ισχυρή μετά την επαναλειτουργία της Κίνας, γεγονός που θα μπορούσε, ωστόσο, να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένοι με τις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας βραχυπρόθεσμα, αλλά οι ανοδικοί κίνδυνοι κυριαρχούν στα εξωτερικά τρίμηνα, καθώς η ακόμη σφιχτή αγορά εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες μισθολογικές πιέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση το δ' τρίμηνο αναμένουν οι αναλυτές

Συρρίκνωση στο 0,1% για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένουν αναλυτές σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με «βαρίδι» τη γερμανική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% στο δ' τρίμηνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά ανησυχία για τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις. Στο επίκεντρο παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023

Στο 0,8% υποχωρούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ. Στο 5,6% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και «καμπανάκι» για τη γερμανική οικονομία.
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμό 6,3% στην Ελλάδα το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο 3,5% προβλέπει η Κομισιόν πως θα φτάσει η ανάπτυξη το 2022 και υψηλή αναμένεται να παραμείνει και το 2023 στο 3,1%, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης του διαθέσιμου εισοδήματος και της προβλεπόμενης επιστροφής του τουρισμού στο προπανδημικό επίπεδο.