Ναυαγεί η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να καθιερωθεί, με νομοθετική ρύθμιση, η υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον επωνύμου προϊόντος σε ορισμένες κατηγορίες από αυτές που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Η αποτυχία οφείλεται στην άρνηση των προμηθευτών επιχειρήσεων να «διορθώσουν» τις τιμές των προϊόντων και να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν σταθερές για ένα ικανό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι των προϊόντων που βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός «καλαθιού» από την ΔΙΜΕΑ και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί πως «πολύ μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ» ελέγχεται για παράνομη κερδοφορία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συγκεκριμένη αλυσίδα έχουν σταλεί τα ευρήματα των ελέγχων –που αφορά σε αρκετούς κωδικούς προϊόντων– και αναμένονται οι απαντήσεις της εντός των ημερών. Εφόσον οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε η διοίκηση της ΔΙΜΕΑ θα συντάξει το εισηγητικό σημείωμα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το προβλεπόμενο πρόστιμο, το οποίο πρόκειται να είναι ανακοινώσιμο, διότι θα υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα όπως έγραψε χθες το BD τα διαδοχικά κύματα των ανατιμήσεων με τα οποία «βομβαρδίστηκαν» τα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ στις πρώτες εβδομάδες του 2023, υποδηλώνουν σαφώς πως οι προμηθευτικές εταιρείες, δηλαδή η βιομηχανία επωνύμων καταναλωτικών προϊόντων -είτε είναι πολυεθνική είτε είναι εγχώρια– στο δίλημμα που τίθεται εκ των πραγμάτων «υπεράσπιση» των μεριδίων ή «προστασία» της κερδοφορίας, έχει επιλέξει το δεύτερο.
Σ' αυτό το πλαίσιο, οι συνομιλίες μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών τους, για το κατά πόσο οι δεύτερες είναι διατεθειμένες να εντάξουν προϊόντα τους στο «καλάθι» με χαμηλότερες από τις υπάρχουσες τιμές και να τις διατηρήσουν, αποδείχθηκαν άκαρπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν κάθε λόγο η επώνυμη βιομηχανία να μειώσει τις τιμές ορισμένων προϊόντων για να ενταχθούν στο «καλάθι», διότι υπάρχει ο γνωστός ανταγωνισμός των «καλαθιών» μεταξύ τους. Έτσι, αν οι τιμές των προϊόντων δεν μειωθούν κατ΄αρχήν, τότε θα αυξηθεί το συνολικό κόστος του «καλαθιού», κάτι το οποίο βεβαίως δεν θέλουν. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η πίεση για την ένταξη επωνύμων προϊόντων στο «καλάθι» ενώ αρχικά ήταν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εν συνεχεία προήλθε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και τούτο διότι αρκετές βιομηχανίες διαπίστωσαν ότι είχαν απώλειες πωλήσεων.
Φαίνεται όμως πως «ανέκρουσαν πρύμναν» και ήθελαν, όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να «μετατρέψουν το “καλάθι” σε φυλλάδιο». Και γι΄αυτό τον λόγο, δεν πρόκειται να γίνει η νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας επωνύμων προϊόντων. Επρόκειτο για 9 προϊόντα ισάριθμων κατηγοριών. Αυτό το οποίο όμως σκοπεύει να κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι μία μικρή αύξηση των κατηγοριών των προϊόντων που θα συμμετέχουν στο καλάθι.