ΓΔ: 1392.56 -0.36% Τζίρος: 37.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:25:00 DATA
Enria
Ο Αντρέα Ενρία. Πηγή: Shutterstock

Α. Ενρία: Πώς θα ελέγξουμε τις τράπεζες για να επιτρέψουμε μερίσματα

Ο επικεφαλής του SSM σημείωσε πως κάθε τράπεζα που θέλει να διανέμει μέρισμα θα πρέπει να αποδείξει στον SSM ότι θα μπορέσει να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια ακόμα και σε ένα δυσμενές σενάριο.

Από ειδικό έλεγχο θα περάσει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύει προκειμένου να επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων δηλώνει ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξηγεί, κάθε τράπεζα που θέλει να διανέμει μέρισμα θα πρέπει να παράσχει στους επόπτες προβλέψεις για την εξέλιξη της κεφαλαιακής της επάρκειας σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο για ρηχή και σύντομη ύφεση αλλά και με βάση ένα δυσμενές σενάριο για την ανάπτυξη και τα επιτόκια. «Αν οι τράπεζες μπορούν να μας αποδείξουν ότι θα είναι σε θέση να παραμείνουν από τις εποπτικές απαιτήσεις για τα κεφάλαια τους, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η διανομή μερισμάτων δεν θα λάμβανε αρνητική αντίδραση από τη δική μας πλευρά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ενρία.

Ο επικεφαλής του SSM σχολιάζει επίσης της εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank. Ο Ενρία σημειώνει ότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις στις τράπεζες είναι ένας τρόπος για να γίνουν οι τράπεζες περισσότερο κερδοφόρες και σταθερές στο μέλλον, και τονίζει ότι λειτουργούν θετικά γιατί επιτρέπουν στις τράπεζες να διαφοροποιούν κινδύνους. «Κατανοώ ότι σε ορισμένες χώρες εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες οι οποίες είναι κληρονομιά από την προηγούμενη κρίση, αλλά η διαφορά σήμερα είναι ότι σήμερα έχουμε την τραπεζική ένωση. Αυτό δημιουργεί νέες συνθήκες, και πιστεύω ότι σε αυτό το πλαίσιο ότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια θετική εξέλιξη».

Για το 2022, ο κ. Ενρία ανέφερε πως ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η αύξηση των επιτοκίων έπαιξε θετικό ρόλο για την κερδοφορία τους, ενώ παραμένει ισχυρή η κεφαλαιακή τους θέση, με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους να βελτιώνεται συνεχώς τόσο καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και το 2022, με πολλές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ή τιτλοποίηση NPLs

Επισήμανε ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες, καθώς η ύφεση που αναμένεται τώρα πως θα είναι ρηχή και σύντομη, μπορεί να αποδειχθεί βαθύτερη και μεγαλύτερη «ή η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι ταχύτερη, ισχυρότερη και μεγαλύτερη, προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος του πληθωρισμού». Υπογραμμίζει ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι συνετές, να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια και να καταφέρουν να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν και αυτές τις πιθανώς δυσμενείς εξελίξεις».

Ο κ. Ενρία θεωρεί ότι στο βασικό σενάριο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να βλέπουν, κατά μέσο όρο, τα κέρδη τους να αυξάνονται και την κεφαλαιακή τους θέση να παραμένει σταθερή. Τόνισε επίσης πως «φυσικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν διανεμητικές επιπτώσεις μεταξύ των τραπεζών, οπότε θα μπορούσαν να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, και γι' αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των εσωτερικών ελέγχων».

Για τις εποπτικές προτεραιότητες του 2023, ο κ. Ενρία σημείωσε πως «επικεντρωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό στο να καταστήσουμε τις τράπεζες ισχυρότερες και να ενισχύσουμε τους ελέγχους τους, να διαχειριστούμε προληπτικά τον πιστωτικό κίνδυνο και να προετοιμαστούμε για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειριστούν προληπτικά τον κίνδυνο επιτοκίου και να είναι προσεκτικές με την έκθεσή τους σε εκείνους τους τομείς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αυξήσεις των επιτοκίων και στο ενεργειακό σοκ. Υπενθύμισε πάντως ότι «δεν πρέπει επίσης να χάσουμε από τα μάτια μας τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα, οι οποίες είναι κυρίως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική αλλαγή. Επικεντρώνουμε όλο και περισσότερο τις εποπτικές μας προσπάθειες και τους πόρους μας σε αυτούς τους δύο τομείς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα απαγορεύσει τα μερίσματα ο SSM, κάθε τράπεζα θα κρίνεται ξεχωριστά

Κάθε απόφαση τράπεζας για διανομές στους μετόχους θα εξετάζεται ξεχωριστά, δηλώνει μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Υπογραμμίζει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν πρέπει να υποτιμά τον κίνδυνο της ύφεσης.
Merismata, Merisma, Dividends
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το ναι του ΕΚΤ για διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.
Claudia Buch, SSM, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SSM: Οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τα κέρδη για να «χτίσουν» αποθεματικά

Αβεβαιότητα και κινδύνους διαπιστώνει η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, Κλαούντια Μπουχ και προτρέπει τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα κέρδη από τα υψηλά επιτόκια για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.
Enria, SSM, trapezes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερβολικά αισιόδοξες ορισμένες τράπεζες για το περιθώριο επιτοκίου

Ο Αντ. Ενρία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση των περιθωρίων κέρδους, λόγο ανόδου των επιτοκίων, είναι ένα θετικό γεγονός για τις τράπεζες, αλλά δεν πρόκειται να διαρκέσει επ' αόριστον.
Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Ενρία: Παραμένουν ισχυρές οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τι πρέπει να προσέξουν

Ο επικεφαλής του SSM τόνισε πως οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους και θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές χρηματοδότησης τους.